Evropa

RAT U UKRAJINI EU produžila sankcije protiv Rusije, Moskva za produženje incijative za žito za 60 dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

13/03/2023

-

07:42

RAT U UKRAJINI  EU produžila sankcije protiv Rusije, Moskva za produženje incijative za žito za 60 dana
RAT U UKRAJINI EU produžila sankcije protiv Rusije, Moskva za produženje incijative za žito za 60 dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 382. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe u Bahmutu vode za za svaku ulicu, tvrdi ukrajinski zvaničnik, dok iz ruske komande stižu vesti da se borbe vode i po tunelima pod zemljom. Svetske agencije uz ove tvrdnje stavljaju opaske da ih je nemoguće proveriti, isto kao što nije moguće utvrditi tačnost tvrdnji obe strane da ona suprotna poslednjih dana u Bahmutu dnevno gubi po nekoliko stotina vojnika. Ipak, za sada nema nagoveštaja da će se bilo ko povući sa položaja.

Ključni događaji:

  • Borac Vagnera: Ruske snage presecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine do Bahmuta
  • Rusija se ne protivi produženju Crnomorske inicijative za žito na 60 dana
  • EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci
  • Dumi dostavljen Nacrt zakona o faznom povećanju starosne granice za regrutovanje
  • Jermak: Dve ruske rakete pogodile školu u Avdijevki, jedna osoba poginula
  • Ubijenom Oleksandru Macijevskom od Zelenskog titula Heroja Ukrajine
  • Kijev: Rusi izgubili više od 1.000 vojnika za samo 24 sata
  • Apel Putinu majki i supruga mobilisanih iz Podmoskovlja 
  • Papa Franja želi u Kijev, ali pod uslovom da ide i u Moskvu
  • Turska  za produžetak Sporazuma o izvozu žita

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu  

23.15 Zelenski: Budućnost Ukrajine odlučuje se na istoku gde se vode teške borbe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini, gde su borbe veoma teške.

"Situacija na istoku je veoma teška i veoma bolna. Moramo da uništimo vojnu moć neprijatelja, i to ćemo i uraditi", rekao je Zelenski  u noćnom video obraćanju. On je istakao da se za budućnost Ukrajine i Ukrajinaca sada bori u Bilohorivki, Marinki, Avdijevki, Bahmutu, Vuhledaru i Kamjanki, preneo je CNN.

22.18 Produžen boravak Ukrajincima u SAD

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena dozvoliće hiljadama Ukrajinaca koji su izbegli zbog invazije Rusije da duže ostanu u Sjedinjenim Državama, saopštilo je danas Odeljenje za unutrašnju bezbednost. Kako je navedeno, produženje je predviđeno za ukrajinske državljane i članove njihovih najužih porodica koji su pušteni u SAD pre nego što je počeo program Ujedinjenje za Ukrajinu. Ukrajinci koji su došli u okviru programa Ujedinjenje za Ukrajinu uglavnom su dobili dve godine boravka u SAD, dok su oni koji su stigli pre njih uglavnom dobijali dozvolu da ostanu godinu dana.

20.48 Nemački ambasador: Skoro završena obuka Ukrajinaca za korišćenje "leoparda"

Nemački ambasador u Velikoj Britaniji Migel Berger tvrdi da je obuka ukrajinskih vojnika za korišćenje tenkova leopard 2 skoro završena. Nemačka će u Ukrajinu poslati 18 ovakvih tenkova narednih dana. Nemačka je u januaru najavila da će poslati tenkove u Ukrajinu kao odgovor na višenedeljni pritisak zapadnih saveznika.

 

 

20.32 Katolička nadbiskupija u Moskvi: Poseta pape Rusiji bila bi dobra za tu zemlju

Poseta pape Rusiji bila bi blagodat, ne samo za katolike, već za celu zemlju, jer on iskreno voli ruski narod i duhovnu tradiciju, izjavio je danas generalni vikar Rimokatoličke nadbiskupije Majke Božje u Moskvi sveštenik Kiril Gorbunov, na desetogodišnjicu pontifikata pape Franje.

„Kao i uvek, verujem da bi papina poseta bila veliki blagoslov ne samo za katoličku zajednicu, već i za celu Rusiju, jer on očigledno iskreno teži miru i voli naš narod i njegovu duhovnu tradiciju“, rekao je sveštenik za RIA Novosti. Papa je prethodno izjavio da je spreman da poseti Kijev, ali samo ukoliko poseti i Moskvu.

19.50 Borac Vagnera: Ruske snage presecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine do Bahmuta

Ruske snage presecaju puteve za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine do Bahmuta, rekao je pripadnik ruske paravojne organizacije "Vagner". On je rekao da se borci "Vagnera" približavaju pruzi preko koje Kijev prebacuje glavne rezerve u Časov Jar preko kojeg se snabdeva Bahmut.

Borac je za RIA novosti objasnio da ruske snage napreduju severozapadno od Bahmuta, presecajući puteve za snabdevanje. 

17.55 "Vagner" regrutuje među moskovskim srednjoškolcima

"Vagner" grupa pokušava da u srednjim školama u Moskvi regrutuje učenike i to radi kroz anketne listiće preko kojih prikuplja podatke o njima, piše Euronews pozivajući se na britansko Ministarstvo odbrane.

Euronews piše i da "Vagner" navodno regrutuje buduće vojnike i u sportskim centrima širom zemlje. 

 

 

17.45 Rusija se ne protivi produženju Crnomorske inicijative za žito na 60 dana

Rusija je spremna da prihvati produžetak sporazuma o izvozu žitacije iz Rusije, koji ističe 18. marta, samo na 60 dana, a ne ponovo na 120, izjavio je posle pregovora u Ženevi zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin. On je istakao da će dalji stav Moskve o "prehrambenom sporazumu“ zavisiti od realnog napretka u normalizaciji poljoprivrednog izvoza Rusije, prenosi Sputnjik.

„Naš dalji stav će se utvrđivati u zavisnosti od realnog – ali ne na rečima, nego na delu – napretka u normalizaciji našeg poljoprivrednog izvoza, uključujući bankarske isplate, transportnu logistiku, osiguranje, odmrzavanje finansijske delatnosti i isporuke amonijaka cevovodom 'Toljati-Odesa“, rekao je Veršinin.

16.58 EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci

Savet EU danas je odlučio da za još šest meseci, do 15. septembra, produži sankcije protiv onih koji su odgovorni za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, saopštion je Savet Unije.

Sankcije će, kako je navedeno, nastaviti da se primenjuju na 1.473 pojedinca i 205 entiteta, od kojih su mnogi ciljani kao odgovor na tekuću neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Savet EU precizira da postojeće restriktivne mere predviđaju ograničenja putovanja fizičkim licima, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja na raspolaganje sredstava ili drugih ekonomskih resursa navedenim fizičkim i pravnim licima. 

16.13 Njujork Tajms: Optužbe za ratne zločine protiv Rusije u ratu u Ukrajini

Međunarodni krivični sud namerava da otvori dva slučaja navodnih ratnih zločina u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu i tražiće naloge za hapšenje nekoliko osoba, naveo je danas Njujork Tajms. List se poziva na više sadašnjih i bivših zvaničnika koji nisu želeli javno da dgovore.

Optužbe su, navodno, da je Rusija kidnapovala ukrajinsku decu i tinejdžere i slala ih u ruske kampove za prevaspitanje i da je Kremlj namerno gađao civilnu infrastrukturu, piše američki list.

16.04 Dumi dostavljen Nacrt zakona o faznom povećanju starosne granice za regrutovanje

Nacrt zakona o postepenom povećanju starosne granice za regrutovanje dostavljen je Državnoj dumi Rusije, a njime je predviđeno da donja starosna granica za regrutaciju bude povećana sa 18 na 21 godinu, a gornja sa 27 na 30 godina, prenose ruske agencije. 

Nacrt zakona su donjem domu ruskog parlamenta podneli predsednik Odbora za odbranu Andrej Kartapolov i njegovi zamenici Andrej Krasov i Jurij Švitkin, navodi RIA Novosti. Tako će sledeće godine u Rusiji biti regrutovani građani od 19 do 30 godina, 2025. godine oni koji imaju od 20 do 30 godina, a 2026. godine biće regrutovani građani starosti od 21 do 30 godina. 
Promenu starosne granice za regrutovanje najavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u decembru prošle godine.

15.00 Jermak: Dve ruske rakete pogodile školu u Avdijevki, jedna osoba poginula

Ruske snage ispalile su dve rakete na školu u Avdijevki, saopštio je šef Kancelarije ukrajinskog predsedništva Andrij Jermak. U objavi na Tviteru, Jermak je preneo da je jedan lokalni stanovnik stradao.

12.45 Wallstreet Journal: Si Đingping će razgovarati i sa Zelenskim

Kineski predsednik Si Đinping planira da razgovara sa Volodimirom Zelenskim po prvi put od počtka rata, navodi "Wallstreet Journal". Kineski predsednik će razgovarati virtuelnim putem sa ukrajinskim kolegom, najverovatnije posle posete Moskvi sledeće nedelje, navodi list pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

12.16 Ukrajina treći najveći uvoznik oružja u svetu u 2022.

Ukrajina je postala treći najveći uvoznik oružja u svetu u 202. godini, pokazuje nova studija Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma (SIPRI). Od 1991. do kraja 2021. godine, Ukrajina je uvezla mali broj teškog naoružanja, a u prethodnih pet godina, Ukrajina je činila dva odsto svetskog uvoza oružja, dodao je SIPRI. Kako navodi "Kijev independent", uvoz oružja u Evropi povezćao se za 47 odsto između 2013. i 2022. godine "zbog tenzija između Rusije i većine zemalja EU". SIPRI je dodao da se udeo izvoza oružja iz SAD povećao sa 33 na 40 odsto na globalnom nivouo, dok je ruski izvoz pao sa 22 na 16 odsto.

12.15 Sirski: Situacija oko Bahmuta teška

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da je situacija oko Bahmuta ostala teška, ali da ukrajinska vojska odbija sve ruske napade da osvoji grad. "Situacija je teška u Bahmutu. Svi neprijateljski pokušaji da osvoje grad su odbijeni artiljerijom, tenkovima i ostalim oružjem", rekao je Sirski, preneo je Rojters. On je dodao da "plaćenici ruske grupe Vagner napadaju iz više pravaca" i da pokušavaju da probiju ukrajinsku liniu odbrane i napreduju ka centralnim delovima grada.

Associated Press

12.13 Kremlj: Još nema preduslova za mirovne pregovore o Ukrajini

Ruski ciljevi u Ukrajini trenutno mogu biti postignuti samo vojnim putem, još nema preduslova za mirovne pregovore, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je, na pitanje novinara da prokomentariše ideju bivšeg predsedavajućeg Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji Volfganga Išingera o stvaranju kontakt grupe predstavnika zapadnih zemalja za rešavanje ukrajinske krize i da kaže da li bi ta inicijativa mogla pomoći da se sukob okonča odgovorio odrično. "Ne, ne mislimo tako“, rekao je Peskov, prenosi Interfaks.

Dodao je da za sada ne postoje nikakvi preduslovi za "prelazak procesa na miran tok". "Za nas apsolutni prioritet ostaje i uvek će ostati postizanje postavljenih ciljeva. Sada oni mogu postignuti samo vojnim putem“, ponovio je Peskov.

Associated Press

12.02 Rusko ministarstvo proširilo listu brendova koji se mogu uvoziti bez dozvole

Rusko ministarstvo industrije saopštilo je u da širi listu brendova koji se mogu uvoziti bez dozvole zaštićenog žiga, što uključuje proizvode kompanija poput Ikee i američkih proizvođača igračaka Hasbro i Matel. Moskva zagovara tzv. režim "paralelnog uvoza" kako bi ruski potrošači mogli da imaju pristup brojnim stranim proizvodima uprkos teškim sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi zbog sukoba sa Ukrajinom, navodi Rojters. Mehanizam omogućava ruskim kompanijama da kupuju robu od kompanija izvan Rusije, uključujući zemlju porekla robe, pod uslovom da je kupljena legalno.

10.40 Patrušev: Rusija insistira na objektivnoj istrazi o eksplozijama na Severnom toku

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da se i dalje ne zna pouzdano ko je tačno autor i izvršilac eksplozija na gasovodima Severni tok. On je dodao da Moskva zato insistira da je neophodno sprovesti objektivnu međunarodnu istragu o eksplozijama na gasovodu, uz njeno učešće, prenosi Sputnjik.

Patrušev tvrdi da su, rešavajući zadatak prikrivanja pravih naručilaca zločina, kako je naveo, „provladini anglosaksonski mediji, po naređenju odozgo imenovali krivca - neku grupu ukrajinskih terorista, u suštini još jednom ukazujući na "terorističku prirodu" aktuelnog kijevskog režima.

10.00 Ukrajinski Generalštab: Odbijena 102 ruska napada

Ukrajinske snage su u poslednjem danu odbile 102 napada, navodi se u najnovijem izveštaju Generalštaba oružanih snaga Ukrajine. Navodi se da su ruske snage nastavile ofanzivne operacije u oblastima Limanskog, Bahmutskog, Avdijevskog, Marinskog i Šahtarskog pravca.
Oko Kupjana i Limanska, ruske snage su nastavile sa pokušajima da probiju ukrajinsku odbranu napadima u nekoliko oblasti i artiljerijskim granatiranjem, dodaje se u izveštaju.

Associated Press

09.30 Rojters: Kineski predsednik Si sledeće sedmice u Moskvi

Kineski predsednik Si Djinping planira da poseti Moskvu i sastane se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom već sledeće sedmice, ranije nego što je bilo očekivano, izjavili su danas upućeni izvori na koje se poziva Rojters. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na zahtev za komentar o Sijevoj poseti Moskvi, a Kremlj je odbio da komentariše, navodi agencija.

07.38 Zelenski: Od 6. marta smo ubili više od 1.000 ruskih vojnika

Ukrajinske snage tvrde da su ubile preko hiljadu ruskih vojnika u proteklih nekoliko dana dok se nastavljaju borbe za opkoljeni grad Bahmut. U svom večernjem obraćanju, urajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je više od hiljadu vojnika poginulo, a 1.500 ranjeno u borbama.

"Za manje od nedelju dana, počevši od 6. marta, uspeli smo da ubijemo više od 1.100 neprijateljskih vojnika samo u sektoru Bahmuta što je nepovratni gubitak za Rusiju, upravo tamo, blizu Bahmuta", rekao je Zelenski.

S druge strane, osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da su borbe u Bahmutu "izuzetno teške" i tvrdi da "što su bliže centru, borbe postaju sve teže".

07.05 Zelenski ubijenom ukrajinskom vojniku dodelio titulu heroja Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dodelio je Oleksandru Macijevskom titulu Heroja Ukrajine. Prethodno je Ukrajinska služba SBU potvrdila da je upravo Macijevski vojnik koji na viralnom snimku uzvikuje "Slava Ukrajini" pre nego što je ubijen.

 06.40 Apel žena iz Podmoskovlja Putinu

Majke i supruge mobilisanih iz Podmoskovlja apelovale su na ruskog predsednika Vladimira Putina da ne šalju njihove najbliže u jurišne brigade "kao topovsko meso". Rođaci vojnika tvrde da njihovi muževi i sinovi nisu prošli odgovarajuću obuku – umesto obećane dve nedelje, trajala je samo četiri dana, a sada se nespremne brigade "šalju kao topovsko meso u juriš na utvrđenja", prenosi CNN.

06.10 Akar:Turska je za produžetak sporazuma o izvozu žita

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je juče da Turska podržava proširenje i produžetak sporazuma o izvozu žita Crnim morem. Kako navodi agencija Anadolija, on je naveo da je tim sporazumom omogućeno da skoro 24 miliona tona žitarica bude isporučeno ''onima kojima je to potrebno''. ''Obe strane, i Rusija i Ukrajina, imaju pozitivan stav i verujemo da će sporazum biti produžen'', rekao je Akar.

06.00 Papa želi u Kijev, ali pod uslovom da ide i u Moskvu

Papa Franja kaže da je spreman ići u Kijev, ali samo ako poseti i Moskvu. Za argentinsku novinsku kuću La Nacion rekao je: "Voljan sam da odem u Kijev. Želim da odem u Kijev. Ali pod uslovom da odem u Moskvu. Idem na oba mesta ili ni na jedno". Papa je rekao kako smatra da za njega putovanje u rusku prestolnicu "nije nemoguće".

Komentari (1)

Milovan

13.03.2023 15:21

Izbacite braćo Ruse iz vaših domova. Za noge i napolje za Moskvu. Srbija je uvek i bila i biće uz vas braćo Ukrajinska.

Evropa