Evropa

RAT U UKRAJINI Nuklearka u Zaporožju opet u fokusu, Institut za ratne studije: Vagner na taktičkoj pauzi

Komentari

Autor: Euronews

10/03/2023

-

08:00

RAT U UKRAJINI Nuklearka u Zaporožju opet u fokusu, Institut za ratne studije: Vagner na taktičkoj pauzi
RAT U UKRAJINI Nuklearka u Zaporožju opet u fokusu, Institut za ratne studije: Vagner na taktičkoj pauzi - Copyright AP/Scott Heppell, Mindaugas Kulbis, LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 379. dan ruske invazije na Ukrajinu. Prethodni dan obeležili su ruski napadi na energetsku infrastrukturu širom Ukrajine, a bez struje bila je i nuklearna elektrana Zaporožje. Moskva je saopštila da su napadi odgovor za napad u Brjanskoj oblasti. Kako se približava 18. mart i istek ugovora o žitu u toku su konsultacije za njegovo produžavanje, a novi krug dogovora između Rusije i UN zakazan je u Ženevi 13. marta.

Ključni događaji:

  • Zamrznuta imovina ruskih državljana u iznosu većem od 58 milijardi dolara
  • Rusija uvela sankcije pojedincima iz baltičkih država
  • Ukrajina će nabavljati gas zajedno sa EU
  • Nuklearka u Zaporožju ponovo prikačena na mrežu
  • Zaharova: Kijev prešao sa preklinjanja na ucenjivanje Vašingtona

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

        Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.56 Bajden i Fon der Lajen obećali podršku Ukrajini dok god joj je to potrebno

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednica EK Ursula fon der lajen su na sastanku u Beloj kući razgovarli o ratu u Ukrajini. Oni su obećali "bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu podršku" Ukrajini onoliko dugo koliko joj je potrebno.

"Ostajemo posvećeni pružanju i mobilizaciji međunarodne podrške“, uključujući i privatni sektor, kako bismo osigurali ekonomsku stabilnost Ukrajine, rekli su Bajden i fon der Lajen u zajedničkom saopštenju, preneo je CNN. Dodali su da će se nastaviti vojna pomoć i obuka.

"Putin je mislio da će nas podeliti, a mi smo ipak ujedinjeniji nego ikada. Zajedno smo u nepokolebljivoj podršci Kijevu koliko god je potrebno", navedeno se u saopštenju.

20.20 Rusija zatražila sastanak saveta bezbednosti Un na temu rusofobije

Rusija je zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da za 14. mart sazove sastanak na temu rusofobije kao faktora koji ometa rešenje ukrajinske krize, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Poljanski je napisao na Telegramu da bi na sastanku trebalo da se govori o rusofobiji i u Ukrajini i na Zapadu. 

"Najavićemo ruske izvestioce dan pre sastanka da ne bi bili pod pritiskom neprijateljskih zemalja, kao što se često dešava, rekao je Poljanski", preneo je TASS.

20.15 Zelenski razgovarao sa Marin, EU bi mogla da poveća fond za Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Kijevu sa premijerkom Finske Sanom Marin o pitanjima odbrane i bezbednosti, obnavljanju Ukrajine, sankcijama protiv Ruske Federacije, pozivanju Rusije na odgovornost i formuli mira.

Ključna tema današnjih razgovora bila je odbrana i bezbednost, to je prioritet, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Marin, preneo je Ukrinform.

19.42 Kanada uvela zabranu uvoza svih ruskih proizvoda od aluminijuma i čelika

Kanada je danas zabranila uvoz svih ruskih proizvoda od aluminijuma i čelika, u okviru novog paketa sankcija prema Rusiji, zbog napada na Ukrajinu.

"Ukrajina može i mora da pobedi u ovom ratu. Mi nastavljamo sve što možemo da smanjimo ili ograničimo prihod koji se koristi za finansiranje ilegalne i varvarske invazije na Ukrajinu (ruskog predsednika Vladimira) Putina", saopštila je kanadska ministarka finansija Kristija Frilend. 

Zabrana uvoza obuhvata i gotove i nedovršene ruske proizvode i uticaće na uvoz proizvoda kao što su aluminijumski limovi, aluminijumske posude, kao i čelične cevi, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters. 

Kanada je do sada uvela sankcije za više od 1.600 fizičkih i pravnih lica koja su u vezi sa Rusijom i pružila je Ukrajini više od 3,6 milijardi dolara finansijske, vojne i druge pomoći. SAD su najavile prošlog meseca carinu od 200 odsto na ruski aluminijum i srodne proizvode.

17.57 Orban:Rezultati predsedničkih izbora u SAD 2024. uticaće na situaciju u Ukrajini

Rezultat predsedničkih izbora u SAD 2024. godine mogao bi uticati na situaciju u Ukrajini, ukoliko se sukob u toj zemlji potraje nekoliko godina, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je istakao za radio "Košut" da Ukrajina može da nastavi borbena dejstva sve dok bude dobijala podršku SAD, a kada ta podrška bude prekinuta, biće moguć prekid vatre. 

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji planira da se ponovo kandiduje za predsednika, želi prekid sukoba u Ukrajini, rekao je Orban, napominjući da rezultati predsedničkih izbora u SAD iduće godine mogu uticati na ishod rata.

16.53 Borelj: Nije preostalo mnogo mogućih sankcija protiv Rusije

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj izjavio je u intervjuu za evropski portal "Euraktiv" da je EU praktično iscrpla sve mogućnosti u oblasti sankcija protiv Rusije.

"Nema mnogo više da se uradi sa stanovišta sankcija, ali možemo da nastavimo da povećavamo finansijsku i vojnu podršku", rekao je Borelj nakon sastanka ministara odbrane EU i Stokholmu. Opširnije u posebnoj vesti. 

profimedia

 

13.30 Finska premijerka u posti Kijevu, sastala se sa Zelenskim

Finska premijerka Sana Marin posetila je Kijev, gde se sastala sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim. Njih dvoje su zajedno bili u crkvi, gde su prisustvovali službi posvećenoj spomenu na vojnika Dmitra Kocjubala, stradalog u bici kod Bahmuta pre nekoliko dana, prenosi ukrajinski Evromajdan pres. 

13.10 Lavrov: Događaji u Gruziji podsećaju na Majdan 2014. godine 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrova ocenio je danas da nedavni događaji u Gruziji veoma podsećaju na ukrajinske proteste na Majdanu  2014. godine. 

Lavrov je za televizijski "Kanal 1" rekao da je situacija oko predloga zakona o stranim agentima u Gruziji samo izgovor za pokušaj promene vlasti silom, prenosi TASS. 

"Situacija je veoma slična kijevskom 'Majdanu'. Nema sumnje da je protivljenje predlogu zakona o registraciji nevladinih organizacija koje dobijaju novac iz inostranstva u iznosu od više od 20 budžeta izgovor da se počne smena vlasti silom", dodao je Lavrov.

Vladajuća partija Gruzijski san odustala je danas od zakona o stranim agentima, nakon tri dana demonstracija i nereda u Tbilisiju, u kojima je uhapšeno preko 130 ljudi, pa pušteno.

12.05  Peskov: Odnosi između Rusije i Ukrajine neizbežni uprkos "propagandnim tokovima mržnje"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su odnosi Rusije i Ukrajine u budućnosti neizbežni uprkos "propagandnim tokovima mržnje i ispiranju mozga ukrajinskom stanovništvu".

Portparol ruskog predsednika je na taj način reagovao na nedavnu izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (NSDC) Oleksija Danilova, prenose RIA Novosti. 

Danilov je rekao da je sve više Ukrajinaca, uključujući i one koji žive u zapadnim regionima zemlje, za mirovne pregovore sa Rusijom, što je po njemu "opasan trend."

11.05 Sirene za vazdušnu opasnost na jugu Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros ponovo u južnim ukrajinskim oblastima, uključujući i gradove Dnjepar, Zaporožje i Harkov.

09.46 Orban: Bliži smo nego ikada svetskom ratu

Svet je bliži nego ikada tome da lokalni sukob postane svetski rat, ocenio je premijer Mađarske Viktor Orban. On je za mađarski radio rekao da su lideri zapadnog sveta "zahvaćeni ratnom groznicom", da drže govore u kojima pozivaju na pobedu u ratu i šalju sve opasnije oružje u Ukrajinu, prenosi agencija MTI.

"Umesto da jednoglasno promoviše mir, svet je podeljen", rekao je Orban i dodao da Turska i arapske države, Kina i afričke zemlje žele prekid vatre i mirovne pregovore. Opširnije u posebnoj vesti.

07.30 ISW: Vanger grupa na "taktičkoj pauzi" u Bahmutu

Plaćenička Vagner grupa, koja zadaje najviše problema ukrajinskoj vojsci u bici za Bahmut, trenutno je na "taktičkoj pauzi", piše u najnovijem izveštaju Institut za studije rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu. Oni smatraju da Vagner čeka dok ne stigne dovoljn opojačanja konvencionalnih ruskih trupa, pre nego što ponovo krene u jače napade u onome što nazivaju "najnasilnijom bitkom u celom ratu".

07.15 Papa: Rat u Ukrajini vođen je interesima "carstava"

Rat u Ukrajini vođen je interesima nekoliko "carstava" i tu nije samo rusko, rekao je u intervjuu za jednu švajcarsku televiziju papa Franja. On je dodao da sukob "podstrekuju osvajački interesi, ne samo ruskog carstva, već i drugih".

07.00 Konsultacije Rusije i UN o žitu u Ženevi 13. marta

Najnovija runda konsultacija o sporazumu o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more biće održana između predstavnika Rusije i UN 13. marta u Ženevi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. U narednoj rundi konsultacija učestvovaće ruska međuagencijska delegacija, zajedno sa visokim predstavnicima UN, uključujući generalnog sekretara Antonija Guteresa i podsekretara za humanitarna pitanja Martina Grifitsa, preneo je Tas. Ugovor o žitu je u novembru produžen i ističe 18. marta.

06.50 SAD i saveznici dosad zamrzli imovinu ruskih državljana u iznosu većem od 58 milijardi dolara

Sjedinjene Države i njeni saveznici su tokom prošle godine zamrzli imovinu ruskih državljana u iznosu većem od 58 milijardi dolara, saopštila je pres služba američkog trezora. U saopštenju se navodi da je operativna grupa "uz multilateralnu koordinaciju izvršila pritisak bez presedana na državljane Rusije koji su pod sankcijama“ i uspešno su pronašli, blokirali ili zamrzli više od 58 milijardi dolara.

U dokumentu se napominje da se posebno radi o zapleni ili zamrzavanju luksuznih nekretnina, jahti, aviona i druge imovine, što je omogućilo da se Ukrajini prebaci 5,4 miliona dolara pomoći.

06.40 Rusija uvela sankcije pojedincima iz baltičkih država

Rusija je uvela sankcije protiv 144 zvaničnika, novinara, poslanika i drugih javnih ličnosti iz baltičkih zemalja, a za koje Moskva tvrdi da su najneprijateljskije nastrojeni prema Rusiji, saopštio je ruski MSP. Estonija, Letonija i Litvanija, koje su članice EU i NATO-a, među najsnažnijim su kritičarima rata u Ukrajini. Ruski MSP naveo je da su ovakav potez povukli jer su ove zemlje lobirale za dodatne sankcije protiv Rusije, mešale se u unutrašnja pitanja u Rusiji i "pobuđivale antiruske sentimente".

06.30 Ukrajina će nabavljati gas zajedno sa EU

Rojters izveštava da će Ukrajina učestvovati u planu Evropske unije za zajedničku kupovinu gasa na globalnim tržištima, odnosno za nabavku dve milijarde kubnih metara goriva uoči sledeće zime, rekla je u četvrtak evropska komesarka za eneretiku. Zemlje EU planiraju da ujedine potražnju i potpišu svoje prve zajedničke ugovore o gasu u narednim mesecima, kako bi se skladišta napunila pre nego što potražnja dostigne pik.

06.20 Nuklearka u Zaporožju ponovo prikačena na mrežu

Ukrajinski operator saopštio je da je nuklearna elektrana u Zaporožju ponovo prikačena na mrežu. Juče je saopšteno je da je elektrana bez električne energije zbog ruskih vazdušnih napada.

Najpre su uključeni generatori struje koji rade na dizel, koji su poslednja linija odbrane koja sprečava da dođe do topljenja usled pregrejavanja goriva u reaktoru. Kasnije je, međutim, preko mreže uspostavljeno snabdevanje električnom energijom. 

Associated Press

06.11 Litvanski obaveštajci: Rusija ima resurse za dve godine rata

Šef litvanske vojne obaveštajne službe Elegijus Pulavičijus rekao je danas da Rusija ima dovoljno resursa da vodi rat u Ukrajini još dve godine ovakvim intenzitetom.

"Rezerve Rusije u ovom trenutku dovoljne su da može da vodi rat još dve godine. Koliko će, zapravo, Rusija moći da vodi rat, zavisiće takođe od podrške Moskvi od zemalja poput Irana i Severne Koreje", rekao je Paulavičijus, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa