Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski i Gutereš: Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama

Komentari

Autor: Euronews

08/03/2023

-

07:55

RAT U UKRAJINI Zelenski i Gutereš: Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama
RAT U UKRAJINI Zelenski i Gutereš: Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 377. dan ruske invazije na Ukrajinu. Krvave borbe oko Bahmuta ne jenjavaju, a ukrajinski predsenik Volodimir Zelenski izrazio je bojazan da bi, ako padne Bahmut, Rusima bio otvoren put sve do Donjecka. U razorenom gradu ostalo je još oko 4.000 civila, a među njima i 38 dece, tvrde ukrajinski zvaničnici. I dok se vode borbe, ne stišavaju se i odjeci diverzije na gasovodu Severni tok. "Njujork tajms" piše da obaveštajni američki podaci dovode jednu proukrajinsku grupu u vezu sa sabotažom gasovoda Severni tok prošle godine, dok u Kijevu tvrde da apsolutno nisu umešani i nemaju informacije o eksploziji na gasovodu.

Ključni događaji:

  • Zelenski i Gutereš: Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama
  •  Borelj: Ne treba se plašiti istine o Severnom toku
  • Borelj predložio da EU izdvoji još milijardu evra za municiju za Ukrajinu
  • Reznikov: Ukrajini su hitno potrebne granate
  • Zelenski: Ako zauzmu Bahmut Rusima otvoren put u pravcu Donjecka
  • Zamenica premijera Ukrajine: U Bahmutu i dalje 38 dece
  • Euronews u Harkovu: Grad pod redovnom vatrom ruskih projektila
  • Njujork tajms: Proukrajinske snage stoje iza sabotaže Severnog toka, Kijev tvrdi da nije umešan u eksploziju
  • Moskva i Kijev razmenili zarobljenike
  • UN: Gutereš, zasad, ide samo u Kijev na razgovor sa Zelenskim o Sporazumu o žitaricama

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.53 Kijev: Rusi nastavljaju napredovanje u oblasti Bahmuta, ne prestaju da napadaju grad

Ukrajinska vojska je priznala da ruske snage nastavljaju napredovanje u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine.

„Neprijatelj nastavlja da napreduje u oblasti Bahmuta. Ne prestaju da napadaju grad Bahmut“, saopštio je večeras Generalštab ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila da je uspela da obuzda moskovske snage u nekoliko oblasti u gradu i oko njega.

"Neprijateljske snage su tokom dana izvele 22 vazdušna udara i 29 paljbi iz višecevnih raketnih sistema. Koristile su i jednu bespilotnu letelicu Šahed-136. Dron je eliminisan", navodi se u saopštenju.

20.50 Budanov: Odlučujuća bitka vodiće se ovog proleća

Rusija je "protraćila ogromne količine ljudskih resursa, naoružanja i materijala" tokom rata protiv Ukrajine, izjavio je danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

"Rusija će verovatno ostati bez ofanzivnog potencijala do kraja proleća", rekao je Budanov, prenosi Kijev indipendent. Prema njegovim rečima "odlučujuća bitka pre nego što se ovaj rat završi" vodiće se ovog proleća.

19.30 Prigožin: Napredovanje u Bahmutu

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke paravojne Vagner grupe tvrdi da su ruske trupe napredovale u osvajanju ukrajinskog uporišta u Bahmutu, preneo je AP. Jevgenij Prigožin, čije su trupe predvodile borbu u Bahmutu, rekao je da su preuzeli punu kontrolu nad svim okruzima istočno od reke Bahmutke. Centar grada leži zapadno od reke. Ni ruski ni ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali Prigožinovu tvrdnju.

18.40 Borelj: Ne treba se plašiti istine o Severnom toku

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je danas u Stokholmu da se ne treba plašiti istine o terorističkim aktima na gasovode Severni tok 1 i 2, ali je istakao da za sada nema pouzdanih podataka o tome i da se govori o pretpostavkama.

Prema njegovim rečima, u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj nastavlja se utvrđivanje preciznih okolnosti onoga što se dogodilo na gasovodima.

"Dok su istrage u toku, ne možemo da donosimo zaključke", kazao je Borelj.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Sputnjik izjavio da su medijske objave o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ deo koordinisanog širenja dezinformacija u medijima i dodao da deoničari moraju da insistiraju na hitnoj i transparentnoj istrazi.

16.50 Stoltenberg: Mogući pad Bahmuta ne znači prekretnicu toka rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, rekao je danas da mogući pad Bahmuta ''u narednim danima'' ne bi značio prekretnicu u ratu Rusije protiv Ukrajine. Stoltenberg je, pred sastanak sa ministrima odbrane zemalja članice Evropske unije u Stokholmu, naveo da je potrebno da se nastavi sa vojnom podrškom Ukrajini, prenosi Blumberg.

16.48 Borelj predložio da EU izdvoji još milijardu evra za municiju za Ukrajinu

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, saopštio je danas da je na sastanku ministara odbrane zemalja EU u Stokholmu predložio da taj blok izdvoji milijardu evra za zajedničku nabavku municije za Ukrajinu i za popunjavanje sopstvenih zaliha. Boreljov predlog je izrađen zajedno sa Evropskom službom za spoljne poslove, sa Evropskom odbrambenom agencijom i sa Evropskom komisijom. 

 

 

16.10 Zelenski i Gutereš: Od ključne je važnosti da se produži Sporazum o žitaricama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saglasili su se u Kijevu da je produžetak Sporazuma o izvozu žitarica preko Crnog mora, koji ističe 18. marta, od ključnog značaja za bezbednost hrane u svetu.

Sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, sklopljen između Ukrajine i Rusije, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, biće automatski produžen ukoliko nijedna strana ne bude imala primedbe.

Na taj način je ovaj sporazum prethodno bio produžen u novembru, podseća Rojters.

"Želim da naglasim da je od ključne važnosti nastavljanje Crnomorske inicijative za žito, kao i stvaranje uslova da se stvori što više izvozne infrastrukture preko Crnog mora u skladu sa ranije utvrđenim ciljevima", rekao je Gutereš.

14.14 MMF i Centralna banka Ukrajine danas započinju razgovore o novom paketu pomoći

Stalni predstavnik MMF-a u Ukrajini Vahram Sepanjan izjavio je danas da će misija te finansijske organizacije danas započeti razgovore o potencijalnom programu pomoći Fonda.

Kako navodi Rojters, ukrajinski zvaničnici su istakli da se nadaju da će dogovoriti višegodišnji program od 15 milijardi dolara sa MMF-om, što bi mogao biti najveći paket kredita koji je ta zemlja dobila od početka ruske invazije pre nešto više od godinu dana.

Ukrajinska centralna banka saopštila je da se nada četvorogodišnjem programu koji će biti strukturisan u dve faze - tokom rata i posle rata.

14.00 Ne sme se otpisati mogućnost pada Bahmuta u narednim danima, kaže generalni sekretar NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, govoreći u Stokholmu, rekao i da bi ukrajinski grad Bahmut mogao da padne u ruke ruske vojske "u narednih nekoliko dana".

"Vidimo da Rusija šalje još vojske, i da pokušavaju količinom da nadoknade ono što nemaju u kvalitetu. Pretrpeli su velike gubitke, ali istovremeno ne smemo otpisati mogućnost da Bahmut može da padne u narednih nekoliko dana", rekao je Stoltenberg.

On je, međutim, dodao da je "važno naglasiti kako ovo ne mora nužno da bude tačka preokreta u ratu, već samo pokazuje da se ne sme potceniti Rusija, i da se mora nastaviti sa pružanjem podrške Ukrajini".

13.58 Evropska komisija: Direktiva o privremenoj zaštiti izbeglica iz Ukrajine da ostane na snazi

Evropska komisija ocenila je danas da Direktiva o privremenoj zaštiti izbeglica iz Ukrajine, doneta prošle godine, treba da ostane na snazi.

Izbeglice su dobile pristup registraciji i dokumentaciji, posebnu zaštitu za decu (blizu jedne petine dece Ukrajine nalazi se u EU), pristup obrazovanju i stručnoj obuci, pristup zdravstvenoj zaštiti i socijalnim beneficijama, oko milion raseljenih ljudi je zaposleno širom Evrope, a EU je uspostavila pilot grupu talenata kako bi podržala integraciju tržištu rada.

Organizovane su "sigurne kuće" od strane regionalnih i lokalnih vlasti i civilnog društva za privatno stanovanje a Komisija je dodelila 5,5 miliona evra projektu koji vodi Međunarodna federacija Crvenog krsta za podršku implementaciji sigurnih domova.

Komisija dodaje da je EU obezbedila 13,6 milijardi evra dodatnih sredstava, jedna milijarda evra je reprogramirana u okviru kohezionih fondova, a 400 miliona evra je stavljeno na raspolaganje u okviru fondova za unutrašnje poslove.

13.10 Stoltenberg: Još se ne zna ko stoji iza napada na Severni tok

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da još nije jasno ko je odgovoran za napad na gasovod Severni tok prošle godine, dok se ne završi istraga o sabotaži.

"Ono što znamo, to je da je došlo do napada na gasovod, ali nismo uspeli da utvrdimo ko stoji iza napada", rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara odbrane EU u Stokholmu, preneo je Rojters.

On je dodao da su u toku istrage pojedinih država i da treba sačekati da se završe i utvrdi ko stoji iza napada.

Tanjug/AP/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

 

12.59 Reznikov: Hitno su nam potrebne granate

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov apelovao je na kolege iz Evropske unije da podrže plan o kupovini milion artiljerijskih granata, kojim bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruskog napada.

Govoreći pred novinarima uoči ministarskog sastanka u Stokholmu, Reznikov je rekao da su Ukrajini hitno potrebne granate da se odbrane od ruskih snaga i da pokrenu kontranapad, preneo je Rojters.

12.56 Ukrajinci tvrde da je u poslednja 24 sata kod Bahmuta ubijeno više od 100 ruskih vojnika

Portparol ukrajinske vojske na istoku zemlje je saopštio da je više od 100 ruskih vojnika ubijeno u poslednja 24 sata oko grada Bahmuta. On je na ukrajinskoj televiziji rekao da su u utorak u Bahmutu i oko njega izvršena 102 ruska granatiranja i 72 napada, ali da "neprijatelju nije bilo dozvoljeno da nastavi dalje i da ostvari bilo kakvu taktičku pobedu", prenosi CNN.

Osvrćući se na ulogu privatne vojne kompanije Vagner u ruskom napadu, on je rekao da su oni bili bukvalno "topovsko meso osam meseci". 

12.26 SAD žele američke rakete na ukrajinskim avionima

Vojska SAD analizira mogućnost povezivanja američkih projektila srednjeg dometa tipa AIM-120  sa ukrajinskim avionima MIG, saopštila su dva zvaničnika američkog ministarstva odbrane i još jedna osoba koja je uključena u ove razgovore. 

Ako povezivanje zapadnog i sovjetskog oružja bude uspešno, SAD bi na taj način omogućile Ukrajini da prvi put od početka rata ispaljuje projektile vazduh-vazduh, prenosi briselski "Politiko". Rakete tipa AIM-120 AMRAAM se koriste na američkim borbenim avionima F-16.

12.17 Prigožinova majka skinuta sa liste sankcija EU

Majka Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke paravojne Vagner grupe, skinuta je sa liste sankcija Evropske unije odlukom suda, prenosi Euronews.

"Uprkos činjenici da je ovaj drugi (Jevgenij Prigožin) odgovoran za radnje koje su narušile teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, veze gospođe Prigožin sa njenim sinom, koja je uspostavljena u vreme donošenja restriktivnih mera, zasniva se samo na njihovom odnosu i stoga nije dovoljna da opravda njeno uključivanje u restriktivne mere", naveo je Opšti sud u presudi. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP

 

10.29 Kremlj: Koordinisano širenje dezinformacija o eksplozijama na Severnom toku

Saznanja listova "Njujork tajms" i "Cajt" o eksplozijama na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" deo su koordinisanog širenja dezinformacija u medijima, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Očigledno je da oni koji su odgovorni za teroristički napad žele da skrenu pažnju. Očigledno je da se radi o koordinisanom širenju dezinformacija u medijima", rekao je Peskov za Sputnjik. On je dodao da mu nije jasno kako američki zvaničnici na koje se listovi pozivaju "mogu nešto da pretpostavljaju o terorističkim napadima na gasovode 'Severni tok' bez istrage".

09.00 Pistorijus: Rano za optužbe da je Ukrajina odgovorna za napad na Severni tok

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus upozorio je danas da su "preuranjene" optužbe da iza eksplozija na gasovodu Severni tok stoji Ukrajina, prenosi Rojters. On je ovo rekao tokom boravka u Stokholmu, gde se sastaju ministri odbrane EU i nakon objave Njujork tajmsa, koji je citirao američke obaveštajne zvaničnike, da su verovatno proukrajinske grupe odgovorne za prošlogodišnju sabotažu. „Možda je to bila i operacija lažne zastave koja je organizovana sa ciljem da se okrivi Ukrajina, što je opcija koja je pomenuta i u medijskim izveštajima. Verovatnoća za jedno ili drugo je podjednako velika“, rekao je Pistorijus za nemački radio Dojčlandfunk.

07.43 Ukrajinski generalštab: Više od 30 neuspešnih ruskih napada severozapadno od Bahmuta

Ruska vojska izvela je više od 30 neuspešnih napada tokom prethodnog dana samo kod Orihovo-Vasilivke, 20 kilometara severozapadno od Bahmuta, saopštio je ukrajinski generalštab. Navodi se da je granatirano deset naselja u okolini tog ukrajinskog grada. "Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj nastavlja da juriša na na Bahmut", dodaje se u saopštenju ukrajinskih vojnih zvaničnika.

Associated Press

07.35 Prigožin: Vagner zauzeo istočni deo Bahmuta

Šef plaćeničke vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin, objavio je u poruci na društvenim mrežama da je ta grupa u potpunosti zauzela istočni deo Bahmuta, odnosno da je "sve istočno od reke Bahmutke pod Vagnerovom kontrolom".  

07.27 Kremlj: Medijski navodi o Severnom toku služe da odvuku pažnju

Iz Kremlja su saopštili da medijski navodi o Severnom toku služe samo kako bi odvukli pažnju, i dodaje se da "američki zvaničnici pretpostavljaju stvari bez ikakvih dokaza". Portparol Kremlja istakao je da vlasnici Severnog toka i dalje insistiraju na istrazi.

profimedia

 

07.10 Fon der Lajen: EU nikada neće prihvatiti ruske pretnje

"Nikada nećemo prihvatiti da vojna moć koja ima fantazije da je carstvo može tenkovima preći neke međunarodno priznate granice. Evropska unija nikada neće prihvatiti ovu pretnju evropskoj bezbednosti i samom temelju naše međunarodne zajednice", rekla je šefica Evropske Komisije Ursula fon der Lajen u obraćanju pred kanadskim parlamentom.

06.55 Zelenski: Ako zauzmu Bahmut, Rusima otvoren put u pravcu Donjecka

Ako preuzmu kontrolu nad Bahmutom ruske trupe imaće "otvoreni put" da zauzmu gradove u Ukrajini, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Bahmut je za nas taktički važan. Posle Bahmuta za Ruse će biti otvoren put ka drugim gradovima u Ukrajini u pravcu Donjecka na istoku Ukrajine", rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu za CNN.

Associated Press

06.40 Zamenica premijera Ukrajine: U Bahmutu i dalje 38 dece

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je u Bahmutu ostalo manje od 4000 civila i da je 38 dece i dalje je u Bahmutu, koji je epicentar najžešćih borbi u Ukrajini,  prenosi Kijev Independent.

19.25 Euronews u Harkovu: Grad pod redovnom vatrom ruskih projektila

Grad Harkov, na severoistoku Ukrajine, bio je jedan od najteže pogođenih tokom ruske ofanzive na region prošle godine, a koju su porazile ukrajinske snage. Smešten četrdesetak kilometara od ruske granice, još uvek je pod redovnom vatrom ruskih projektila. Na periferiji grada, na lokaciji koja se čuva u tajnosti nalazi se harkovsko raketno groblje. Od početka rata ovde je sakupljeno više od hiljadu projektila. Sortirani po veličini i obliku, oni se analiziraju kako bi Međunarodnim sudovima pružili dokaze o navodnim ratnim zločinima koje su ruske snage počinile nad civilima.  Opširnije u odvojenom tekstu i u video prilogu.

Euronews

06.20 Njujork tajms: Obaveštajne službe sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovod Severni tok, Podoljak: Kijev apsolutno nije umešan

Novi obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovode Severni tok prošle godine, piše Njujork tajms. Dodaju da ovaj izveštaj predstavlja prvi značajni poznati trag i korak ka utvrđivanju odgovornosti za akt sabotaže koji je mesecima zbunjivao istražitelje sa obe strane Atlantika. 

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je da Kijev "apsolutno nije umešan" u prošlogodišnju sabotažu Severnog toka 1 i 2. Podoljak dodaje da nema informaciju o tome šta se tačno dogodilo. Opširnije u odvojenom tekstu.

06.00 Nova razmena zarobljenika između Moskve i Kijeva

Iz ukrajinskog zarobljeništva pušteno je juče 90 ruskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi RIA novosti. Istovremeno, ukrajinski zvaničnik Andrej Jermak objavio je na svom Tviter nalogu da je iz ruskog zarobljeništva oslobođeno 130 Ukrajinaca.

Komentari (0)

Evropa