Evropa

Odluka suda: Prigožinova majka skinuta sa liste sankcija EU

Komentari

Autor: Euronews

08/03/2023

-

12:16

Odluka suda: Prigožinova majka skinuta sa liste sankcija EU
Odluka suda: Prigožinova majka skinuta sa liste sankcija EU - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Majka Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke paravojne Vagner grupe, skinuta je sa liste sankcija Evropske unije odlukom suda, prenosi Euronews.

"Uprkos činjenici da je ovaj drugi (Jevgenij Prigožin) odgovoran za radnje koje su narušile teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, veze gospođe Prigožin sa njenim sinom, koja je uspostavljena u vreme donošenja restriktivnih mera, zasniva se samo na njihovom odnosu i stoga nije dovoljna da opravda njeno uključivanje u restriktivne mere", naveo je Opšti sud u presudi.

U borbama oko grada Bahmuta u Donbasu, najveću pretnju po ukrajinsku vojsku predstavljaju pripadnici plaćeničke Vagner grupe, privatne kompanije Jevgenija Prigožina koja regrutuje sopstvenu vojsku za potrebe Kremlja u ovom ratu. 

Jevgenij Prigožin je ruski tajkun koji se nekada bavio keteringom, pa je tako i zaradio nadimak "Putinov kuvar", koji ga je dugo pratio u zapadnim medijima. Široj javnosti postao je poznat tek u poslednje vreme, nakon što je krenuo u seriju pojavljivanja uglavnom na ruskim državnim TV kanalima, ali je "oživela" i njegova aktivnost na društvenim mrežama, a najčešće se oglašava na Telegramu.

Sebe često predstavlja kao "nemilosrdnog i efikasnog patriotu", a naročito to voli da radi istovremeno se poredeći sa visokim čelnicima ruske vojske, nazivajući ih "nestručnim i zastarelim".

Nakon što je godinama bio "u senci" i nije želeo da prizna da upravo on stoji iza Vagner grupe, Prigožin je to ipak učinio nakon što je počeo rat u Ukrajini. Ova plaćenička organizacija, inače, poznata je još od ranije po svojim učešćima u operacijama širom sveta, od Afrike do Bliskog istoka, a Prigožin je nedavno sugerisao da bi mogli da "nestanu" jednako brzo kao što su se i pojavili.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa