Evropa

376. DAN RATA Zelenski: Ako zauzmu Bahmut Rusima otvoren put u pravcu Donjecka, u gradu i dalje 38 dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2023

-

07:50

376. DAN RATA Zelenski: Ako zauzmu Bahmut Rusima otvoren put u pravcu Donjecka, u gradu i dalje 38 dece
376. DAN RATA Zelenski: Ako zauzmu Bahmut Rusima otvoren put u pravcu Donjecka, u gradu i dalje 38 dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 376. dan ruske invazije na Ukrajinu. Uprkos velikom pritisku ruskih snaga poslednjih nedelja u Bahmutu predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i vojni komandanti odlučili su da nastave odbranu tog istočnog ukrajinskog grada. Za američkog sekretara odbrane Lojda Ostina Bahmut je više od simbolične važnosti, te navodi da evantualni pad grada "ne bi značio da je Rusija promenila tok rata".

Ključni događaji:

  • Njujork tajms: Obaveštajne službe sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovod Severni tok, Podoljak: KIjev apsolutno nije umešan
  • Zamenica premijera Ukrajine: U Bahmutu i dalje 38 dece
  • UN: Gutereš, zasad, ide samo u Kijev
  • Kremlj: Ne priznajemo ograničenja cena nafte koje je uveo Zapad
  • Putin: Uspeli smo da prevaziđemo finansijske probleme izazvane zapadnim sankcijama
  • Zelenski smenio zamenika šefa SBU
  • SAD uskratile vize ruskim predstavnicima u radnoj grupi UN za bezbednost
  • Objavljen navodni snimak streljanja ukrajinskog vojnika
  • Zelenski s ukrajinskim vojnim vrhom: Nastavljamo da branimo Bahmut
  • Pad Bahmuta "ne bi značio da je Rusija promenila tok rata"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

19.50 Zelenski: Ako zauzmu Bahmut Rusima otvoren put u pravcu Donjecka

Ako preuzmu kontrolu nad Bahmutom ruske trupe imaće "otvoreni put" da zauzmu gradove u Ukrajini, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Bahmut je za nas taktički važan. Posle Bahmuta za Ruse će biti otvoren put ka drugim gradovima u Ukrajini u pravcu Donjecka na istoku Ukrajine", rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu za Si-En-En.

19.40 Zamenica premijera Ukrajine: U Bahmutu i dalje 38 dece

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je u Bahmutu ostalo manje od 4000 civila i da je 38 dece i dalje je u Bahmutu, koji je epicentar najžešćih borbi u Ukrajini,  prenosi Kyiv Independent.

Ministri ukrajinske vlade odobrili su mehanizam za prisilnu evakuaciju dece iz aktivnih borbenih zona, prema ministarstvu reintegracije zemlje.

19.25 Euronews u Harkovu: Grad pod redovnom vatrom ruskih projektila

Grad Harkov, na severoistoku Ukrajine, bio je jedan od najteže pogođenih tokom ruske ofanzive na region prošle godine, a koju su porazile ukrajinske snage. Smešten četrdesetak kilometara od ruske granice, još uvek je pod redovnom vatrom ruskih projektila. Na periferiji grada, na lokaciji koja se čuva u tajnosti nalazi se harkovsko raketno groblje. Od početka rata ovde je sakupljeno više od hiljadu projektila. Sortirani po veličini i obliku, oni se analiziraju kako bi Međunarodnim sudovima pružili dokaze o navodnim ratnim zločinima koje su ruske snage počinile nad civilima. Opširnije u odvojenom tekstu i u video prilogu.

Euronews

19.00 Njujork tajms: Obaveštajne službe sugerišu da je proukrajinska grupa sabotirala gasovod Severni tok, Podoljak: KIjev apsolutno nije umešan

Novi obaveštajni podaci koje su pregledali američki zvaničnici sugerišu da je proukrajinska grupa izvela napad na gasovode Severni tok prošle godine, piše Njujork tajms. Dodaju da ovaj izveštaj predstavlja prvi značajni poznati trag i korak ka utvrđivanju odgovornosti za akt sabotaže koji je mesecima zbunjivao istražitelje sa obe strane Atlantika. 
Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je danas da Kijev "apsolutno nije umešan" u prošlogodišnju sabotažu Severnog toka 1 i 2. Podoljak dodaje da nema informaciju o tome šta se tačno dogodilo.

17.19 Nova razmena zarobljenika između Moskve i Kijeva

Iz ukrajinskog zarobljeništva pušteno je danas 90 ruskih vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi RIA novosti. Istovremeno, ukrajinski zvaničnik Andrej Jermak objavio je na svom Tviter nalogu da je iz ruskog zarobljeništva oslobođeno 130 Ukrajinaca.

 

 

17.18 UN: Gutereš, zasad, ide samo u Kijev

Generalni sekretar Ujednjenih nacija Antonio Gutereš jedino ima plan da sutra poseti Kijev, gde će razgovarati o produžetu Sporazuma o žitaricama sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a dan kasnije vratiće se u Njujork rekao je jedan od njegovih portparola Farhan Hak.

"Nema šta drugo da se kaže o ostalim putovanjima", dodao je Hak, upitan da odgovori da li Gutereš planira put u Moskvu, preneo je TASS.

16.13 Ukrajinska vojska saopštila identitet borca čije je streljanje zabeleženo na snimku

Ukrajinska vojska je danas imenovala vojnika čije je ubistvo snimljeno, a snimak podeljen na društvenimn mrežama. U pitanju je, kako prenosi BBC, Timofije Šadura, koji se vodi kao nestao od 3. februara. 30. odvojena mehanizovana brigada saopštila je da je poslednji put viđen u blizini istočnog grada Bahmuta - poprišta žestokih borbi poslednjih meseci.

 

 

Na snimku ubistva koji je deljen na društvenim mrežama se vidi kako ukrajinski vojnik puši cigaretu u plitko iskopanoj raki. Pre nego što je pogođen iz automatskog oružja on kaže "slava Ukrajini".  Potom se čuje kako jedan od ubica – za koga se veruje da je ruski vojnik – govori „umri“ i koristi psovku nakon što je ratni zarobljenik ubijen. Navodni ubica ili ubice - koji se ne vide na snimku - nisu identifikovani.

Pre nego što je vojnik imenovan, Šadurina sestra rekla je za Bi-Bi-Si: „Moj brat bi sigurno bio sposoban da se tako suprotstavi Rusima. Nikada u životu nije krio istinu i sigurno to ne bi učinio pred neprijateljem". Rusija nije javno komentarisala incident, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će ubice biti nađene i kažnjene.

 

 

14.40 Nemačka rafinerija "Šved" u poteškoćama zbog odricanja od ruske nafte

Smanjenje proizvodnje u nemačkoj rafineriji nafte u Švedu pokazuje poteškoće sa kojim se glavni grad Berlin suočava odricanjem od ruske nafte, uprkos planovima da radi sa Poljskom na pronalaženju alternativnog snabdevanja, naveo je Rojters. "Šved" tradicionalno isporučuje oko 90 odsto benzna, dizela i mazuta koji se koriste u glavnom gradu Nemačke. Međutim, tri meseca nakon što su se Varšava i Berlin dogovorili da rade zajedno, rafinerija radi sa 50-60 odsto kapaciteta i alternativne zalihe nisu lako dostupne.

13.54 Gutereš sutra u Kijevu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sastaće se u sredu u Kijevu sa Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o produženju sporazuma sa Moskvom koji dozvoljava crnomorski izvoz ukrajinskih žitarica usred ruske invazije na tu zemlju, prenosi Rojters.

"Generalni sekretar je upravo stigao u Poljsku na putu za Ukrajinu", rekao je danas portparol UN-a Stefan Dužarik, dodajući da će Gutereš razgovarati o nastavku sporazuma u svim njegovim aspektima i drugim relevantnim pitanjima.

13.50 Lukašenko: Kijev ne može da uvuče Minsk u sukob u Ukrajini po komandi SAD-a

Kijev pokušava da uvuče Belorusiju u sukob u Ukrajini po komandi Vašingtona, ali u tome neće uspeti, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. "Ako to planiraju, a znam da po komandi Amerikanaca žele da nas uvuku u rat koji je već u toku širom Evrope, greše", rekao je on, prenosi BelTA. Ranije danas, Lukašenko je rekao da su agent ukrajinskih specijalnih službi i više od 20 njegovih saučesnika privedeni u Belorusiji nakon pokušaja sabotaže avion za rano upozoravanje A-50. Prema rečima beloruskog predsednika, avion nije pretrpeo "nikakva ozbiljna oštećenja, već, kako kažu, ogrebotine i rupu na trupu".

13.08 Kremlj: Ne priznajemo ograničenja cena nafte koje je uveo Zapad

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je danas da Rusija "ne priznaje i neće priznati" ograničenja cene nafte koje je uveo Zapad i da Moskva radi na tome da taj sistem ne naškodi njenim interesima. Peskov je primetio da su zemlje G7 postavile "plafon cena“ za rusku naftu, ali da na osnovu nivoa cena na tržištu tog "plafona" zapravo i nema, prenose RIA Novosti. Portparol Kremlja je na taj način prokomentarisao jučerašnju izjavu američkog izaslanika za energiju Amosa Hohštajna, koji je izjavio da ograničenje cena ruske nafte "dobro funkcioniše", prenosi Rojters. Hohštajn je rekao da je zbog uvedenih ograničenja Rusija prinuđena da prodaje naftu po niskoj ceni, dodaje britanska agencija.

11.57 Lukašenko: Uhapšeni ukrajinski teroristi, pokušali sabotažu na aerodromu

Belorusija je danas uhapsila ukrajinsku "terorističku grupu" povezanu sa obaveštajnim službama Kijeva zbog pokušaja sabotaže na beloruskom aerodromu, saopštio je predsednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je govorio je o pritvaranju "teroriste ukrajinskih specijalnih službi", kao i njegovih saučesnika, koji su umešani u pokušaj sabotaže na avionu radaru A-50 na aerodromu Mačulišči, prenosi Belta.

On je ovo saopštio prilikom uručenja državnih priznanja  promovisanja visokih oficira i naglasio da su oni na ovu svečanost došli sa "poklonom", navodi beloruska agencija.

"Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živeo je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razume u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada", rekao je Lukašenko.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

Muškarac je uhapšen sa nekoliko pomagača. Kako je precizirao beloruski lider, diverzanta je pripremala Služba bezbednosti Ukrajine.

"Ono što smo videli prilikom realizacije operacije u Belorusiji, to je zaista bilo nešto neverovatno. Korišćene su najnaprednije tehnologije. On je više meseci obučavan svemu tome. Nakon pripreme je prebačen na našu teritoriju", objasnio je Lukašenko.

On je dodao da su prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti koristili mali dron, pošto bi veliki dron "ispratili beloruski sistemi za praćenje".

Avion za rano upozoravanje A-50 stigao je u Belorusiju u okviru koordinacije regionalne grupe Savezne države Rusije i Belorusije i učešća u zajedničkim rusko-beloruskim letačkim vežbama koje se održavaju od 16. januara do 1. februara.

Lukašenko je rekao i da u ovom pokušaju sabotaže avion nije pretrpeo značajnija oštećenja, osim,  ogrebotina i jedne rupe na trupu, što ne sprečava vojnu letelicu da obavlja svoje dužnosti.

11.48 Putin: Uspeli smo da prevaziđemo finansijske probleme izazvane zapadnim sankcijama

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa šefom Sberbanke Germanom Grefom rekao da je Rusija "uglavnom prevazišla finanijske probleme" izazvane zapadnim sankcijama, prenosi TASS.

"Želeo bih da sa zadovoljstvom napomenem da smo, uprkos dobro poznatim i značajnim poteškoćama i problemima koji su nastali kao rezultat poznatih događaja, teškoće koej su pokušavali i još uvek pokušavaju da nam stvore u raznim oblastima, uključujući i finansijsku, uspeli da prevaziđemo. Prvenstveno zahvaljujući profesionalnom delovanju naše bankarske zajednice, vladinih agencija, napora Centralne banke u celini", rekao je ruski lider.

09.30 Ukrajinski generalštab: Odbijeno 37 ruskih napada kod Bahmuta

Ukrajinski generalštab saopštio je da je ruska vojska izvela 50 vazdušnih napada i ispalila pet raketa tokom prethodne noći, kao id a je Ukrajina odbila 37 napada kod Bahmuta u Donbasu. Sa druge strane, navodi se, ukrajinske snage izvele su 15 napada, uključujući i udar na sistem protivvazdušne odbrane.     

08.35 Eksplozije u blizini aerodroma Belbek na Krimu

Visoki zvaničnik u Sevastopolju kog je postavila Moskva, Mihail Razvožajev, tvrdi da su eksplozije posledica obuke ruskih snaga. "Mediji ponovo pišu o nekoj vrsti eksplozije u blizini aerodroma. Ovo je laž. Nastavlja se obuka pomorskih jedinica. U gradu je sve mirno", napisao je on.

Ukrajinski mediji pak, pišu da su jake eksplozije odjeknule u blizini aerodroma Belbek, te da se čeka saopštenje Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine o čemu se zapravo radi.

07.40 Zvaničnik NATO: Rusija u Bahmutu izgubila 5 puta više vojnika od Ukrajine

Obaveštajna služba NATO procenjuje da je na svakog ubijenog ukrajinskog vojnika u odbrani Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, Rusija izgubila najmanje pet, rekao je vojni zvaničnik Severnoatlanske alijanse za CNN. On je ukazao da je odnos pet prema jedan baziran na proceni obaveštajne službe. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer mu nije dozvoljeno da priča o obaveštajnim podacima. On je dodao da je, uprkos takvom odnosu izgubljenih vojnika, Ukrajina  pretrpela značajne gubitke u odbrani grada.

Euronews

07.25 Kineski šef diplomatije: Rat u Ukrajini vodi nevidljiva ruka koja se zalaže za nastavak sukoba

Čini se da ukrajinsku krizu vodi neka "nevidljiva ruka" koja se zalaže za odugovlačenje i eskalaciju sukoba, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

"Nevidljiva ruka koristi ukrajinsku krizu u cilju određenih geopolitičkih agendi. Sukob, sankcije i pritisci neće rešiti problem. Proces mirovnih pregovora treba da počne što je pre moguće uz poštovanje legitimnih bezbednosnih problema svih strana", rekao je Ćin novinarima na marginama godišnjeg zasedanja parlamenta u Pekingu, prenosi AP.

Kineski ministar je takođe saopštio da njegova zemlja nije isporučivala oružje ni jednoj strani u ukrajinskom sukobu, u trenutku kada američki zvaničnici govore o neodređenim "posledicama" po Peking ako pošalje pomoć u naoružanju Rusiji.

07.10 Dve kanadske firme na listi sankcija SAD jer su pružale podršku Moskvi

Na listu nedavno sankcionisanih subjekata zbog podrške Rusiji u ukrajinskom ratu, SAD su uvrstile i dve kanadske kompanije, saopštili su američki i kanadski zvaničnici, prenosi Rojters. Dve kompanije za distribuciju elektronike iz Montreala, "Cpunto Inc" i "Electronic Network Inc", našle su se na listi sankcija zbog "delovanja suprotno interesima nacionalne bezbednosti ili spoljne politike SAD" i podležu ograničenjima izvoza SAD, saopštilo je američko ministarstvo trgovine. 

07.00 Zelenski smenio zamenika šefa SBU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je zamenika šefa Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandra Jakuševa, navodi se u predsedničkom ukazu objavljenom sinoć. Osim njega, smenjen je i šef Odeljenja za ekonomsku podršku Oleksandr Provotorov, šef Odeljenja za zaštitu državnih tajni Igor Nosko, šef SBU za oblast Zaporožje Boris Bezruki i šef SBU za oblast Sumi Eduard Fedorov, preneo je Kijev independent. Zelenski je već postavio ljude na dve od četiri pozicije koje su bile upražnjene.

profimedia

 

06.45 SAD uskratile vize ruskim predstavnicima u radnoj grupi UN za bezbednost

Američka administracija uskratila je vize nekim ruskim delegatima koji su planirali da prisustvuju sednici otvorene radne grupe Ujedinjenih nacija za bezbednost i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, izjavila je Irina Tjažlova, ruska predstavnica na ovom skupu. "SAD su ponovo, bez ikakvog razloga, na neviđen način uskratile vize nekim članovima ruske međuresorne delegacije. Ovakve mere su i ranije preduzimane protiv ruskih zvaničnika", izjavila je Tjažlova i optužila Vašington za grubo kršenje obaveza domaćina koji je obavezan da obezbedi rad izalanika UN, prenosi TASS.

06.30 Objavljen navodni snimak streljanja ukrajinskog vojnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je tvit koji je, po svemu sudeći, posvećen streljanom ukrajinskom ratnom zarobljeniku.Navodni snimak streljanja se danas proširio društvenim mrežama. Muškarac na snimku iskopao je vlastiti grob, popušio cigaretu i rekao "Slava Ukrajini" pre nego što je streljan. "Slava heroju! Slava herojima! Slava Ukrajini!" objavio je Zelenski na Tviteru. On se na snimak osvrnuo i u sinoćnjem obraćanju obećavajući da će ubice biti pronađene.

06.15 Zelenski s ukrajinskim vojnim vrhom: Nastavljamo da branimo Bahmut

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i vojni komandanti odlučili su da nastave odbranu istočnog ukrajinskog grada Bahmut, koji ruske snage i Vagnerovi plaćenici očajnički pokušavaju da zauzmu mesecima, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsedika. "Na sastanku je detaljno razmotrena situacija u Bahmutu. Učesnici su se saglasili da nastavimo sa odbrambenim operacijama i dalje jačanje naših pozicija u Bahmutu“, stoji u saopštenju.

Associated Press

06.00 Pad Bahmuta "ne bi značio da je Rusija promenila tok rata"

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je da je grad Bahmut na istoku Ukrajine od više nego simbolične važnosti nego od operativne i da to ne mora nužno značiti da je Moskva ponovo dobila zamah u svojim jednogodišnjim ratnim naporima.

"Mislim da je to više simbolična vrednost nego strateška i operativna vrednost", rekao je Ostin novinarkama tokom posete Jordanu, dodajući da ne želi da predviđa da li će i kada Bahmut zauzeti ruske snage - "Pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi promenili tok ove borbe".

Komentari (1)

Nikola

07.03.2023 09:29

Ovo da je pet puta više rusa ubijeno je stvarno smešno, da je tako onda bi ukrajinci već uveliko isterali ruse iz ukrajine i ušli napali rusiju

Evropa