Evropa

Euronews u Harkovu: Jedan od najteže pogođenih gradova pod redovnom vatrom ruskih projektila

Komentari

Autor: Euronews

07/03/2023

-

18:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Grad Harkov, na severoistoku Ukrajine, bio je jedan od najteže pogođenih tokom ruske ofanzive na region prošle godine, a koju su porazile ukrajinske snage. Smešten četrdesetak kilometara od ruske granice, još uvek je pod redovnom vatrom ruskih projektila. Na periferiji grada, na lokaciji koja se čuva u tajnosti, portparol harkovskog tužioca vodi me u obilazak onoga što je nazvano Harkovsko raketno groblje.

"Ovo je fragment kasetne bombe. Unutra ima ove rezove. Kada ta vrsta granate eksplodira, fragmenti se raspadaju, udaraju ljude i uzrokuju veliki gubitak krvi i često smrt", rekao je Dmitro Čubenko, portparol harkovskog tužioca.

Od početka rata ovde je sakupljeno više od hiljadu projektila. Sortirani po veličini i obliku, oni se analiziraju kako bi Međunarodnim sudovima pružili dokaze o navodnim ratnim zločinima koje su ruske snage počinile nad civilima

"Tužioci i istražitelji popisuju ovu municiju, kako bi povezali konkretnu vrstu granatiranja i vreme granatiranja, kako bismo mogli detaljno i utvrditi sve porušene kuće i poginule ljude", dodaje.

Ovim projektilima ubijeno je i više od 1.500 civila. 

"Više od 1.500 civila je ubijeno tokom granatiranja Harkova i regiona. Oko 2.700 je ranjeno. Sada imamo više od šest hiljada krivičnih postupaka vezanih za kršenje zakona ratovanja. Odnosno, član 438 Krivičnog zakona Ukrajine, koji se odnosi na granatiranje", rekao je Čubenko.

Ovde su bila dva upozorenja o vazdušnom napadu u periodu od oko 20 minuta. Ljudi se uvek spremaju za nove napade, ali ukrajinska vojna komanda sada ne očekuje masovnu ofanzivu na Harkov, zbog nedostatka resursa, kako kažu, kod ruskih snaga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa