Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski s ukrajinskim vojnim vrhom: Nastavljamo da branimo Bahmut

Komentari

Autor: Euronews

06/03/2023

-

07:50

RAT U UKRAJINI Zelenski s ukrajinskim vojnim vrhom: Nastavljamo da branimo Bahmut
RAT U UKRAJINI Zelenski s ukrajinskim vojnim vrhom: Nastavljamo da branimo Bahmut - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 375. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe oko Bahmuta i dalje se vode nesmanjenom žestinom. Britanski obaveštajni izvori u novom izveštaju objavljuju da su ruske jedinice dobile uputstvo da se bore i ašovima, dok je šef ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin objavio video snimak u kome od Moskve traži da plati njegove vojnike, ali i dodatnu municiju preteći povlačenjem.

Ključni događaji:

  • SAD uskratile vize ruskim predstavnicima u radnoj grupi UN za bezbednost
  • Zelenski s ukrajinskim vojnim vrhom: Nastavljamo da branimo Bahmut
  • Budućnost Severnog toka zavisi od odluke akcionara
  • Ruske snage pogodile depo sa ukrajinskim naoružanjem
  • Zelenski: Svet je dovoljno jak da kazni Rusiju
  • Kijev: Rusija upotrebila kliznu bombu na ratištu
  • Kurtijev: Broj poginulih u Zaporožju povećao se na 13, danas dan žalosti
  • Šolc: Mirovni pregovori mogu tek kad Putin shvati da ne može da pobedi
  • Zaharova: Spremni smo za  Sporazum o žitu, ako su uslovi jednaki za sve

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.33 Zvaničnik NATO: Rusija izgubila pet puta više vojnika u borbi za Bahmut od Ukrajine

Obaveštajna služba NATO procenjuje da je na svakog ubijenog ukrajinskog vojnika u odbrani Bahmuta, grada na istoku Ukrajine, Rusija izgubila najmanje pet, rekao je danas vojni zvaničnik Severnoatlanske alijanse za Si-En-En. On je ukazao da je odnos pet prema jedan baziran na proceni obaveštajne službe.

On je dodao da je, uprkos takvom odnosu izgubljenih vojnika, Ukrajina  pretrpela značajne gubitke u odbrani grada. Američki Institut za proučavanje rata saopštio je da su ruski napori da se osvoji Bahmut značajno pogoršali sposobnost Moskve za dodatne ofanzive.

22.20 Zelenski smenio zamenika šefa SBU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je zamenika šefa Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Oleksandra Jakuševa, navodi se u predsedničkom ukazu objavljenom večeras. Osim njega, smenjen je i šef Odeljenja za ekonomsku podršku Oleksandr Provotorov, šef Odeljenja za zaštitu državnih tajni Igor Nosko, šef SBU za oblast Zaporožje Boris Bezruki i šef SBU za oblast Sumi Eduard Fedorov, preneo je Kijev independent. Zelenski je već postavio ljude na dve od četiri pozicije koje su bile upražnjene.

21.10 Objavljen snimak streljanja ukrajinskog vojnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je tvit koji je, po svemu sudeći, posvećen streljanom ukrajinskom ratnom zarobljeniku. Snimka streljanja se danas proširila društvenim mrežama. Muškarac na snimci iskopao je vlastiti grob, popušio cigaretu i rekao "Slava Ukrajini" pre nego što je streljan.

"Slava heroju! Slava herojima! Slava Ukrajini!" objavio je Zelenski na Tviteru.  On se na snimak osvrnuo i u večernjem obraćanju obećavajući da će ubice biti pronađene.

 

20.20 SAD uskratile vize ruskim predstavnicima u radnoj grupi UN za bezbednost

Američka administracija uskratila je vize nekim ruskim delegatima koji su planirali da prisustvuju sednici otvorene radne grupe Ujedinjenih nacija za bezbednost i korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija, izjavila je danas Irina Tjažlova, ruska predstavnica na ovom skupu.

"SAD su ponovo, bez ikakvog razloga, na neviđen način uskratile vize nekim članovima ruske međuresorne delegacije. Ovakve mere su i ranije preduzimane protiv ruskih zvaničnika", izjavila je Tjažlova i optužila Vašington za grubo kršenje obaveza domaćina koji je obavezan da obezbedi rad izalanika UN, prenosi TASS.

19.30 Trzavice između šefa Vagner grupe i ruskog vojnog vrha: Sve veća glavobolja za Kremlj nakon kritika Putinovih saradnika 

U borbama oko grada Bahmuta u Donbasu, najveću pretnju po ukrajinsku vojsku predstavljaju pripadnici plaćeničke Vagner grupe, privatne kompanije Jevgenija Prigožina koja regrutuje sopstvenu vojsku za potrebe Kremlja u ovom ratu. Međutim, između šefa Vagnera i visokih zvaničnika ruske vojske već neko vreme postoje "trzavice".

Ruski generali već godinama smatraju da Prigožin uništava ugled zvanične vojske i nisu saglasni sa njegovim načinom delovanja, zbog čega se često spekulisalo da nije baš omiljen u vojnim krugovima. Tenzije su dodatno porasle poslednjih nedelja, jer je Prigožin javno kritikovao čelnike ruskog Ministarstva odbrane, dok je, sa druge strane, Vagner grupu predstavio kao mnogo sposobniju za borbe u Ukrajini. Opširnije u odvojenoj vesti.

17.33 Transparensi Internešenel nepoželjna u Rusiji

Ruski državni tužilac je danas proglasio za "nepoželjnu" organizaciju Transparensi Internešenel, čije je sedište u Nemačkoj. Utvrđeno je da su aktivnosti te organizacije mimo objavljenih ciljeva, naveo je tužilac, javlja Rojters. Od 2015. godine je u Rusiji nekoliko desetina stranih organizacija proglašeno "nepoželjnim", što često Ministarstvu pravde služi kao opravdanje za njihovu zabranu. 

16.32 Zelenski s ukrajinskim vojnim vrhom: Nastavljamo da branimo Bahmut

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i vojni komandanti odlučili su da nastave odbranu istočnog ukrajinskog grada Bahmut, koji ruske snage i Vagnerovi plaćenici očajnički pokušavaju da zauzmu mesecima, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsedika.

„Na sastanku je detaljno razmotrena situacija u Bahmutu. Učesnici su se saglasili da nastavimo sa odbrambenim operacijama i dalje jačanje naših pozicija u Bahmutu“, stoji u saopštenju.

13.43 Budućnost Severnog toka zavisi od odluke akcionara

Kremlj je saopštio da je odluka o daljem radu Severnog toka, koji je prošle godine oštećen u eksploziji, na akcionarima. Izvori upoznati sa planovima navode da će uništeni delovi Severnog toka 1 i 2, koje je izgradio Gasprom, biti zapečaćeni i stavljeni van upotrebe, prenosi Rojters.

Kako su naveli, trenutno ne postoje planovi za njihovo popravljanje ili ponovno aktiviranje a portparol Kremlja Dimitrij Peskov, rekao je da je to odluka koju bi trebalo kolektivno da donesu svi akcionari i da Kremlj neće davati preporuke Gaspromu u vezi sa budućnošću podmorskih gasovoda.

Iz Gasproma je saopšteno da je tehnički moguće popraviti oštećene cevi, ali dva izvora navode da Moskva smatra da odnosi sa Zapadom u bliskoj budućnosti neće biti poboljšani u toj meri da da bi gasovod bio potreban.

EPA/STEFAN SAUER

 

12.01 Ruske snage pogodile depo sa ukrajinskim naoružanjem; jedan ranjen u Belgorodu

Najmanje jedna osoba ranjena je danas u Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom nakon što su ruske snage oborile tri projektila, izjavio je danas guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov. On je na svom kanalu na Telegramu naveo da se zna da je ''jedna osoba ranjena, muškarac sa ranama od gelera na šaci''. Gladkov nije orecizirao za koga misli da je ispalio te rakete , ali je, kako navodi Rojters, ranije optuživao ukrajinske snage da preko granice izvode takve napade.

Belgorodska oblast graniči se sa ukrajinskom Harkovskom oblasti, i više puta bila je na udaru vatre od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali Ukrajina do sada nije javno preuzela odgovornost za napade na ruskoj teritoriji ili na ukrajinskoj teritoriji pod ruskom kontrolom.

11.54 Peskov: Putin nije preneo poruku kineskim vlastima preko Lukašenka

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da narednih dana komunicira sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je, na pitanje novinara da li je Putin preko Lukašenka, koji je nedavno posetio Kinu, preneo poruku kineskim vlastima, odgovorio odrečno i naveo da je to bila isključivo bilateralna poseta, prenosi Interfaks. Lukašenko je boravio u Kini od 28. februara do 2. marta.

11.46 Pad Bahmuta "ne bi značio da je Rusija promenila tok rata"

Američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je da je grad Bahmut na istoku Ukrajine od više nego simbolične važnosti nego od operativne i da to ne mora nužđno značiti da je Moskva ponovo dobila zamah u svojim jednogodišnjim ratnim naporima.

"Mislim da je to više simbolična vrednost nego strateška i operativna vrednost", rekao je Ostin novinarkama tokom posete Jordanu, dodajući da ne želi da predviđa da li će i kada Bahmut zauzeti ruske snage - "Pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi promenili tok ove borbe".

10.37 Prigožin: Ne dobijamo municiju koja nam je potrebna

Šef ruske privatne plaćeničke grupe Vagner je saopštio da njegove snage ne dobijaju od Moskve municiju koja im je potrebna. Kaže da bi to mogla da bude "obična birokratija ili izdaja". Čini se da su odnosi Vagnera i Moskve sve napetiji, piše BBC.

U snimku koji je objavio u subotu, Prigožin je rekao da će se ruska linija fronta uruđiti bez njegovih trupa.

"Ako se sada PMC VAgner povuče iz Bahmuta, onda će se ceo front srušiti", naveo je on i dodao da oni odvlače pažnju ukrajinske vojske i da joj ne daju da se koncentriše na drugim sektorima.

"S druge strane, mi idemo napred, a ostali su primorani da nas nekako sustignu kako bi sačuvali obraz", naveo je Prigožin, prenosi BBC. 

Associated Press

10.02 Bahmut pod velikim pritiskom, da li će ukrajinska vojska odlučiti da sačuva snagu za bitke koje slede?

Ukrajinska odbrana u Bahmutu i oko njega je pod veliki pritiskom intenzivne artiljerijske i minobacačke vatre, ali i vazdušnih udara i pojačanog angažovanja kopnenih snaga (redovne ruske snage i borci Vagner grupe).

Ukoliko bi Bahmut pao, mnogi će verovatno postaviti pitanje da li je to znak da se ruske snage unapređuju i da uče iz građaka koje su napravile u dosadašnjem toku rada. Odgovor je: verovatno ne, piše CNN u analizi.

Bivši australijski general Mik Rajan je rekao da bi moglo da se dogodi da ukrajinske snage odluče da su postigle sve što su mogle tako što su ostale na svojim odbrambenim položajima oko Bahmuta, i da je važnije sačuvati snage za bitke koje slede.

09.11 Suspilne: Granatirana škola u Kramatorsku

Suspilne, ukrajinski državni emiter, izveštava da su tokom noći "ruske snage raketirale Kramatorsk i uništile školu", kao i da je oštećeno 15 stambenih zgrada.

08.45 TASS: Sprečen pokušaj atentata na Malofejeva

Ruska obaveštajna služba FSB je sprečio pokušaj atentata na vlasnika kompanije Carigrad Konstantina Malofejeva, prenosi TASS. Prema FSB, atentat je planiran tako što je postavljen eksploziv ispod njegovog automobila, kao u slučaju Darije Dugine, a naručilac atenata je Denis Kapustin.

profimedia

 

Ruski biznismen, predsednik borda direktora grupe kompanija Carigrad Konstantin Malofejev rekao je na svom Telegram kanalu da nije povređen u pokušaju napada za koji kaže da su organizovale ukrajinske specijalne službe.

08.14 Sirene širom Ukrajine

Na čitavoj teritoriji Ukrajine začule su se sirene za vazdušnu opasnost, prenosi ukrajinski Kanal 24.

07.58 "Ograničeno povlačenje ukrajinske vojske iz Bahmuta"

Čini se da ukrajinske snage "sprovode ograničeno povlačenje" u istočnom Bahmutu, ali nastavljaju ad nanose velike gubitke ruskim snagama koje napreduju, navodi američki Institut za proučavanje rata u svom najnovijem istraživanju.

Euronews

07:45 Britansko ministarstvo: Rusija koristi T-62 da nadoknadi gubitke

Ruska vojska nastavlja da odgovara na gubitke teških oklopnih vozila time što stavlja u pogon T-62 tenkove stare 60 godina, saopštilo je u redovnom izveštaju britansko ministarstvo odbrane. Kako se dodaje, postoji realna mogućnost da će čak jedinice Prve tenkovske garde, koja se smatra najboljom u Rusiji, morati da se opreme T-62 tenkovima kako bi nadoknadili gubitke.

07.30 Rusko ministarstvo odbrane: Šojgu posetio Marijupolj

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je Marijupolj, grad na istoku Ukrajine koji su ruske snage okupirale prošle godine nakon nekoliko meseci opsade, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

07.15 Ukrajinski generalštab: U nedelju odbijeno 95 napada u Donbasu

Prema saopštenju ukrajinskog generalštaba, ruska vojska pokrenula je 27 vazdušnih udara i lansirale četiri rakete u poslednja 24 sata, sa ciljem da se pogodi civilna infrastruktura. Navodi se da se nastavljaju napadi na Bahmut i okolna naselja, kao i da nije uspeo manevar pomeranja ruskih snaga kod Nove Kahovke i na Krimu.

07.00 Dan žalosti u Zaporožju

U Zaporožju je danas proglašen dan žalosti nakon što je u raketnom napadu na soliter ranije prole nedelje poginulo 13 ljudi, rekao je gradski zvaničnik Anatolij Kurtiev.

"Ovo je velika tuga za celo Zapošrožje. Poštujmo sećanje na svakoga čiji je život zauvek prekinut te tragične noći", objavio je Kurtiev na Telegramu. Spasioci Državne službe za hitne slučajeve tražili su preživele četiri dana nakon udara u četvrtak. Pronašli su mrtve muškarce, žene i malo dijete. Devet osoba, uključujući trudnicu, spaseno je iz ruševina u četvrtak ujutro.

Associated Press

06.50 Zelenski: Svet je dovoljno jak da kazni Rusiju za rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u videoobraćanju rekao da je svet dovoljno jak da kazni Rusiju za rat. "Korak po korak, idemo prema tome da obezbedimo da se teroristička država smatra potpuno odgovornom za ono što je počinjeno protiv naše države, protiv našeg naroda", rekao je Zelenski na konferenciji Ujedinjeni za pravdu, na kojoj je učestvovao niz pravnika iz Ukrajine i Europe.

06.45 Kijev: Rusija upotrebila kliznu bombu

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat izjavio je da je Rusija prvi put koristila novu kliznu bombu tešku 1,5 tona, napravljenu da pogodi zaštićene objekte na razdaljini od oko 40 kilometara. Klizna bomba je posebna jer se njom može manevrisati da pogodi teško dostupne ciljeve kao što su komandni centri. Inhat je naglasio da je ključno da Ukrajina dobije moderne borbene avione, poput američkog F16, kako bi se suprotstavila pretnji Rusije, zaštitila svoje gradove i sela, preneo je Kijev independet.

06.30 Ukrajinski ministar: Pregovori o NE Zaporožje dospeli u "ćorsokak"

Ministar energetike Ukrajine Herman Haluščenko izjavio je juče da su pregovori o povratku nuklearne elektrane Zaporožje pod kontrolu Ukrajine dospeli u "ćoskokak" i da se situacija u elektrani "značajno pogoršava". Haluščenko je pozvao na demilitarizaciju najveće evropske nuklearne elektrane, a zatražio je i da svi zaposleni u ruskom nuklearnom konglomeratu Rosatom napuste ukrajinsku teritoriju, preneo je Kijev independent. "Ukrajinsko osoblje treba da radi u objektu bez pritiska", rekao je ukrajinski ministar.

Tanjug AP/Olexander Prokopenko

 

06.00 Šolc: Mirovni pregovori mogu da počnu kada Putin shvati da ne može da pobedi

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je juče da pregovori o zavšretku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.

"Prema mom mišljenju, neophodno je da Putin shvati da neće uspeti u svojoj invaziji i njegovoj imperijalistikoj agresiji, odnosno, da treba da povuče vojsku. To je osnova za razgovore", rekao je Šolc za Si-En-En. On je rekao da veruje da je Ukrajina "spremna za mir".

"Ako pogledate predlog Ukrajinaca, lako možete da vidite da su spremni za mir. Nešto mora da se uradi, a to nešto je na Putinu", dodao je Šolc.

Komentari (2)

gemon

06.03.2023 09:08

Невероватно је да и после годину дана рат у Украјини људи успоређују са ратом на Косову. Рат у Украјини по многим тачкама се не може успоређивати са ратом на Косову али се зато са ратом у Вијетнаму скоро потпуно поклапа. А колко видим, нажалост и трајаће као рат у Вијетнаму...

Драган

06.03.2023 17:42

" Šolc: Mirovni pregovori mogu da počnu kada Putin shvati da ne može da pobedi" Мировни преговори ће почети онда када запад схвати да је Путин победио.

Evropa