Fokus

SAD objavile snimak sudara ruskog aviona sa dronom (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/03/2023

-

11:19

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

SAD je deklasifikovala snimke u kojima je prikazan trenutak okršaja ruskog mlaznjaka, odnosno njegovo zabijanje u američki dron. Američka vojska je potom saopštila da je dron morala da obori u Crno more.

Na snimku se vidi da su borbeni avioni u dva navrata doleteli do drona - prvo kako bi ispustili gorivo, a potom ga i udarili.

Vojska SAD objavila je samo mali odlomak čitavog događaja, a snimak se prekida u trenutku udara mlaznjaka u dron.

Podsetimo, ruski borbeni avion Su-27 sudario se pre dva dana sa američkim dronom MQ-9 u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora. Evropska komanda oružanih snaga SAD navela je u saopštenju da su dva ruska aviona izvela "nebezbedno i neprofesionalno presretanje", kao i da je jedan zakačio propeler američkog drona.

Navedeno je da je američka strana bila prinuđena da spusti svoju bespilotnu letelicu u međunarodne vode Crnog mora.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je juče da je u toku istraga pada američke vojne bespilotne letelice u Crno more. On je tokom zvanične posete Etiopiji taj incident opisao kao ''nepromišljen'' i '' nebezbedan'', prenosi Rojters.

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, komentarišući pad drona u Crno more, ocenio da SAD ''ignorišu'' činjenicu koju su ''dobro znale'', odnosno da je Rusija uspostavila ograničenja vazdušnog prostora u toj oblasti nakon početka sukoba u Ukrajini.

Antonov: Svako namerno rušenje ruske letelice je otvorena objava rata

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, koji je nakon pada letelice hitno bio pozvan u Stejt department, kaže da bi "svako namerno rušenje ruske letelice bila otvorena objava rata".

"Namerni napad na rusku letelicu u neutralnom vazdušnom prostoru nije samo kršenje međunarodnog prava, već otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili. Oružani sukob između Rusije i SAD bi se radikalno razlikovao od rata koji preko posrednika Amerikanci vode iz daljine protiv nas u Ukrajini", upozorio je Antonov, prenosi Tass.

Ruski ambasador je ovo saopštio reagujući na izjavu senatora iz Južne Karoline Lindzija Grejema koji je juče kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog, kako on tvrdi, isuviše blagog pristupa prema Rusiji.

Grejem je saopštio i da bi SAD trebalo da sruše svaki ruski vojni avion koji se približi nekoj američkoj letelici u vazdušnom prostoru iznad otvorenog mora, a Antonov je danas odgovorio da "pozivi nekih amričkih zvaničnika u velikoj meri prevazilaze zdrav razum".

Komentari (0)

Svet