Evropa

Popuštanje mera i delta soj doneli neželjene posledice: U Italiji nakon mesec dana broj zaraženih u porastu

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2021

-

14:25

Popuštanje mera i delta soj doneli neželjene posledice: U Italiji nakon mesec dana broj zaraženih u porastu
Popuštanje mera i delta soj doneli neželjene posledice: U Italiji nakon mesec dana broj zaraženih u porastu - Copyright Tanjug/ Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nakon mesec dana stalnog poboljšanja epidemiološke situacije u Italiji, broj zaraženih je u porastu za pet odsto u odnosu na prethodnu sedmicu, izveštava agencija Ansa.

Razlog je popuštanje anti-kovid mera, putovanja ljudi među regionima i državama, ali i činjenice da se delta soj virusa širi brže za 40 do 60 odsto nego originalni.

S tim u vezi, Udruženje italijanskih epidemiologa savetuje da se intenzivira vakcinacija protiv kovida 19, jer je kako tvrde, detaljno potvrđeno da je imunizacija efikasna zaštita od zaraze.

Takođe, epidemiolozi savetuju da se što češće sekvencira genom virusa (utvrđivanje kojem soju pripada) zaraženih, da se pojača traganje za svim osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženim i da se brzo identifikuju i izoluju žarišta zaraze.

Stanovništvu se savetuje da se i dalje pridržava osnovnih anti-kovid mera, a na mestima gde je puno sveta da koristi zaštitne maske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa