Evropa

Demolirana kancelarija predsednika Republikanske stranke u Nici

Komentari

Autor: Tanjug

19/03/2023

-

18:25

Demolirana kancelarija predsednika Republikanske stranke u Nici
Demolirana kancelarija predsednika Republikanske stranke u Nici - Copyright Euronews/Jovana Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti su demolirali kancelariju predsednika Republikanske stranke u Nici Erika Siotija. Sioti je objavio na Tviteru snimak svoje kancelarije u gradu na francuskoj rivijeri sa razbijenim prozorima, nakon što su prošle noći vandali gađali kancelariju kamenom za popločavanje, preneo je AP.

Vandali su takođe na zidu kancelarije napisali: "predlog ili kamen" - u vezi sa predlogom za izglasavanje nepoverenja vladi zbog penzione reforme o čemu će se glasati u ponedeljak u Narodnoj skupštini u Parizu.

Usred masovnih protesta zbog Makronovog plana da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, francuski predsednik je prošle sedmice naredio premijerki Elizabet Born da se pozove na posebno ustavno ovlašćenje da zaobiđe glasanje o tom predlogu u donjem domu parlamenta. 

Kao odgovor, poslanici levice i desnice podneli su u petak predloge za izglasavanje nepoverenja vladi.

Sioti je najavio da njegova stranka neće glasati za nepoverenje vladi, što znači da neće biti dovoljno glasova da se zaustavi donošenje zakona o reformi penzionog sistema. Sioti je, reagujući na vandalski napad, napisao na Tviteru da nikada neće popustiti pred terorom.

Makronova koalicija centra ima najviše mesta u Narodnoj skupštini. 

Republikanci, stranka desnog centra, osvojila je na parlamentarnim izborima 74 poslanička mesta od ukupno 577.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa