Evropa

Pariz se "davi" u 10.000 tona smeća: Posledice štrajkova u Francuskoj jasno vidljive na ulicama prestonice

Komentari

Autor: Euronews

18/03/2023

-

19:09

Pariz se "davi" u 10.000 tona smeća: Posledice štrajkova u Francuskoj jasno vidljive na ulicama prestonice
Pariz se "davi" u 10.000 tona smeća: Posledice štrajkova u Francuskoj jasno vidljive na ulicama prestonice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Procenjuje se da se na ulicama francuske prestonice gomila oko 10.000 tona neprikupljenog smeća, dok sindikati pozivaju na više protesta tokom vikenda i štrajkove zbog kontroverznih penzionih reformi. 

Stotine ljudi uhapšeno je u Parizu posle dvodnevnih protesta, kaže ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.

Demonstracije su se proširile na Ren, Nant, Lion i Marsej nakon što je predsednik Emanuel Makron iskoristio "rupu u zakonu" da provuče reforme Zakona o penzijama u Francuskoj  gde bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla na 64 godine. 

profimedia

 

Francuske opozicione stranke su sada rade na tome da sruše Makronovu vladu zbog njegove penzione reforme.  Sindikati su pozvali na više lokalnih  protesta tokom vikenda, a štrajkovi su već planirani za sledeću nedelju. Očekuju se da se štajku priključe kontrolori letenja što bi dovelo do otkazivanja do 30 odsto letova na aerodromu Pariz-Orli odnosno 20% letova na aerodromu Marsej-Provans, prenosi Euronews.

Železnički sindikati SNCF-a pozvali su na nastavak štajkova u  industrijskim pogonima, dok će se već u četvrtak posledice štajka osetiti u železničkom saobraćaju, pariskom metrou kao i na prigradskim linijama.

Rafinerije nafte počele su da se zatvaraju od subote, pošto zaposleni u TotalEnergies-u stupaju u štrajk koji bi na kraju mogao pogoditi benzinske pumpe širom zemlje.

profimedia

 

Sindikati koji predstavljaju radnike u delatnostima vezanim za gas i struju odlučili su da štrajkuju i sledeće nedelje, pozivajući na „maksimalnu opstrukciju rada." 

U luci Avr, oficiri i mornari koji upravljaju tegljačima ostali su u petak na obali, što je značajno poremetilo sve aktivnosti u luci. U Kaleu je u petak ujutro potpuno obustavljen trajektni saobraćaj za Veliku Britaniju. 

profimedia

 

U međuvremenu, štrajk radnika čistoće koji je u toku u Parizu doveo je do toga da se oko 10.000 tona smeća gomila na trotoarima i da već stiže do Gradske skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa