Evropa

Novi sukobi demonstranata i policije zbog reformi penzijskog sistema: Suzavac ponovo na ulicama Pariza

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2023

-

22:43

Novi sukobi demonstranata i policije zbog reformi penzijskog sistema: Suzavac ponovo na ulicama Pariza
Novi sukobi demonstranata i policije zbog reformi penzijskog sistema: Suzavac ponovo na ulicama Pariza - Copyright Tanjug/AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Večeras je na Trgu Konkord u Parizu 4.000 ljudi demonstriralo protiv usvojene reforme penzijskog sistema predsednika Emanuela Makrona, koja predviđa da se minimalna starosna granica za odlazak u penziju podigne sa 62 na 64 godine.

U sukobima policije i demonstranata upotrebljen je suzavac, trg je evakuisan, a uhapšeno je 38 osoba, saznaje dnevnik Le Figaro iz policijskog izvora.

U blizini policijskog kordona je zapaljen požar, a u njihovom pravcu su bačeni projektili. Neki od demonstranata su uzvikivali: "Makrone, daj ostavku", prenelo je Rojters.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

 

Protesti protiv reforme penzija su održani i prošle noći, kada su u Parizu i drugim francuskim gradovima održane spontane demonstracije u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

 

Francuska premijerka Elizabet Born prethodno je pokrenula specijalnu proceduru za usvajanje nepopularnog zakona o penzionoj reformi u Narodnoj skupštini bez glasanja, usred povika i skandiranja levičarskih poslanika koji su mahali transparentima protiv penzione reforme.

Korišćenjem takozvanog člana 49.3 Ustava, obezbeđeno je usvajanje predloga zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju za dve godine - sa 62 na 64, ali to pokazuje da predsednik Emanuel Makron i njegova vlada nisu uspeli da obezbede dovoljnu većinu u parlamentu.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

 

Sindikati su pozvali radnike da pojačaju štrajkove. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen obećao je da će policija obračunati sa onima koji izazivaju nerede.

"Opozicija je legitimna, protesti su legitimni, ali izazivanje haosa nije", rekao je on radiju RTL.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

 

Francuska vlada je istakla da je povećanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64 jedini način da penzioni fond ostane održiv.

Opozicioni poslanici su obećali da će pokrenuti proceduru za glasanje o poverenju vladi i pozvali premijerku Elizabet Born da podnese ostavku. Sindikati su pozvali na novi štrajk i demonstracije širom zemlje u četvrtak 23. marta. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa