Evropa

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Komentari

Autor: Tanjug

20/03/2023

-

13:09

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi
U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

U francuskom parlamentu poslanici će danas glasati o dva predloga nepoverenja vladi predsednika Emanuela Makrona, nakon što je vlada zaobišla Donji dom u odluci da progura nepopularnu reformu penzionog sistema, prema kojoj se povećava starosna granica za odlazak u penziju.

Kako navodi Rojters, male su šanse da Skupština izglasa nepoverenje, ali ukoliko do toga dođe, vlada će pasti, a zakon o penzionoj reformi biće suspendovan.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ranije je ocenio da će glasanje o nepoverenju biti ''trenutak istine'' za vladu.

Da bi srušili vladu, protivnicima reforme potrebna je podrška većine od 577 poslanika, a visoki zvaničnici Republikanske stranke (LR) najavili su da neće glasati za nepoverenje.

Čak i da se nepoverenje usvoji, Makronovo posrtanje u pokušajima da osvoji parlamentarnu podršku dovelo je do slabljenja njegove reformske agende, i posledično, do njegove političke snage, prenosi Rojters mišljenje stručnjaka.

''Vlada bi ostala na mestu, iako bi bila značajno oslabljena, dok bi socijalni protesti protiv reforme verovatno trajali još nekoliko nedelja, što bi moglo negativno da utiče na francusku ekonomiju'', navodi se.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine Francuza želi da vlada padne, dok su druge ankete pokazale da je njegova popularnost pala na najniži nivo od pobune Žutih prsluka 2018/2019, koja je prerasla u širu pobunu protiv Makrona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa