Evropa

Zgrada skupštine u Bordou zapaljena tokom protesta

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

07:53

Zgrada skupštine u Bordou zapaljena tokom protesta
Zgrada gradske skupštine u Bordou - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zgrada gradske skupštine u Bordou zapaljena je tokom protesta koji se održavaju širom Francuske zbog planiranih reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Juče je izgoreo ulaz u gradsku kuću u ovom gradu na jugozapadu Francuske nakon celodnevnih protesta i sukoba, prenosi BBC. Za sada nije poznato ko je odgovoran za požar koji su vatrogasci brzo ugasili.

Na proteste širom zemlje izašlo je više od milion ljudi, a prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu se okupilo gotovo 120.000 demonstranata.

profimedia

 


Policija je u Parizu bacila suzavac i šok bombe na neke od demnstranata koji su tokom protesta razbijali izloge, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin saopštio je da je na protestima 149 policajaca povređeno, kao i desetine demonstranata, a 172 osobe su uhapšene širom zemlje, od čega 33 u Parizu.

Protesti su izazvali prekide u železničkom saobraćaju, kao i u radu rafinerija nafte, a juče su rad prekinuli i nastavnici i zaposleni na aerodromu Šarl de Gol. Protesta je bilo i u Nantu, Ruanu i Renu.

Francuski predsednik Emanuel Makron uporno nastavlja da pruža otpor rastućem nezadovoljstvu na ulicama Francuske, pa je tako u sredu rekao da zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine mora biti implementiran do kraja godine.

profimedia

 

Ovo su prvi Makronovi komentari u vezi sa zakonom otkako je on usvojen bez glasanja u parlamentu, nakon što je iskorišćen poseban 49.3 član ustava koji to omogućava. Francuska vlada je, nakon toga, "preživela" dva glasanja o nepoverenju u donjem domu parlamenta u istom danu.

Aktuelni francuski predsednik je u nekoliko navrata govorio da je ubeđen kako je neophodno izmeniti francuski penzioni sistem kako bi mogao da nastavi da funkcioniše, dok njegovi protivnici predlažu i druga rešenja poput podizanja poreza za bogataše ili kompanije, mada Makron ističe da bis e time naškodilo ekonomiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa