Evropa

Propao referendum o merama za borbu protiv klimatskih promena u Berlinu zbog nedovoljne izlaznosti

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2023

-

23:29

Propao referendum o merama za borbu protiv klimatskih promena u Berlinu zbog nedovoljne izlaznosti
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Referendum o merama za borbu protiv klimatskih promena, koji je održan danas u Berlinu, propao je jer nije izašao dovoljan broj birača. 

Nakon prebrojanih oko 98 odsto glasova, pristalice predloga su tek nešto ispred protivnika za takvu izmenu zakona, odnosno 423.000 se izjasnilo za, a oko 405.000 bilo je protiv, navodi se u saopštenju gradske izborne uprave. 

Tanjug/AP/Paul Zinken

 

Međutim, taj rezultat je ispunio samo jedan uslov za uspešan predlog. Drugi uslov, kvorum od najmanje 25 odsto svih birača sa pravom glasa, nije ispunjen, preneo je AP.

Za uspešan referendum bilo bi potrebno oko 608.000 glasova za predlog.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Na referendumu se odlučivalo o merama kojima se od Berlina traži da postane klimatski neutralan do 2030. godine, što bi značilo da za manje od osam godina gradu više ne bi bilo dozvoljeno da dodatno doprinosi globalnom zagrevanju.

Postojeći zakon postavlja rok za postizanje tog cilja do 2045. godine, što je i nacionalni cilj Nemačke.

Osnovna grupa koja je pokrenula predlog tvrdila je da trenutni cilj Berlina nije u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. koji ima za cilj da ograniči globalno zagrevanje za 1,5 stepeni Celzijusovih u poređenju sa predindustrijskim prosekom.

Hrišćansko-demokratska unija desnog centra, koja je pobedila na nedavnim lokalnim izborima u prestonici i verovatno će predvoditi svoju novu vladu, usprotivila se ranijem cilju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa