Evropa

Mišel: EU će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

19:17

Mišel: EU će masovno povećati proizvodnju municije za slanje u Ukrajinu
Šarl Mišel - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećao je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, dodajući da će lideri EU "masovno povećati proizvodnju municije za slanje u ratom razorenu zemlju".

Mišel se sastao sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom u palati Kotroćeni u Bukureštu, gde su dvojica lidera razgovarala o podršci EU Ukrajini, bezbednosnim pitanjima u susednoj Moldaviji i nastojanjima Rumunije da se pridruži Šengenskoj zoni, preneo je AP.

"Ponovo pojačavamo našu vojnu podršku, a prošle nedelje smo se dogovorili da hitno isporučimo milion komada municije Ukrajini", rekao je Mišel na konferenciji za novinare.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU odobrili su prošle nedelje plan za ubrzanu proceduru kupovine za direktne pregovore sa industrijskim dobavljačima municije u Evropi i planiraju da u narednih 12 meseci pošalju milion metaka u Ukrajinu.

Međutim, ne žele sve članice EU da učestvuju u nabavci municije u Ukrajinu.Predsednik Johanis je rekao da "ovo nije vreme za oklevanje u održavanju jedinstva i solidarnosti sa Ukrajinom dok se rat nastavlja", dodajući da „podrška mora da se održava i jača na svim nivoima".

Dvojica lidera su takođe razgovarali o situaciji u Moldaviji, kandidatu za članstvo u EU, koja se suočila sa dugotrajnom krizom otkako je Moskva pokrenula rat u susednoj Ukrajini.

Mišel je rekao da su Rusija i njeni saveznici pojačali napore da destabilizuju Moldaviju "sprovođenjem sajber-napada, organizovanjem protesta i drugim subverzivnim aktivnostima".
Mišel će sutra otputovati u Moldaviju gde će se u glavnom gradu Kišinjevu sastati sa predsednicom Moldavije Majom Sandu i premijerom Dorinom Rećeanom.

Komentari (0)

Evropa