Evropa

Italija zabranjuje laboratorijski proizvedeno meso

Komentari

Autor: FoNet

29/03/2023

-

23:35

Italija zabranjuje laboratorijski proizvedeno meso
Italija zabranjuje laboratorijski proizvedeno meso - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska vlada podržala je zakon kojim bi se zabranilo laboratorijski proizvedeno meso i druga sintetička hrana, naglašavajući italijansko prehrambeno nasleđe i zaštitu zdravlja, prenosi danas BBC.

Ako predlozi prođu, kršenje zabrane dovelo bi do kazne do 60.000 evra. Frančesko Lolobriđida, koji vodi Ministarstvo za poljoprivredu i prehrambeni suverenitet, govorio je o važnosti italijanske prehrambene tradicije, a lobi farmera pohvalio je taj potez.

To bi, međutim, bio udarac za pojedine grupe za zaštitu životinja, koje su istakle meso proizvedeno u laboratoriji kao rešenje za više pitanja, uključujući zaštitu životne sredine od emisije ugljenika i bezbednost hrane.

Poljoprivredni lobisti prikupili su pola miliona potpisa proteklih meseci i pozvali na zaštitu "prirodne u odnosu na sintetičku hrana", a među potpisnicima je i premijerka Đorđa Meloni.

Predloženi zakon je došao nakon niza vladinih uredbi o zabrani upotrebe brašna dobijenog od insekata, kao što su cvrčci i skakavci, u pici ili testenini.

U vladi su naveli da je motiv za donošenje uredbi i predlaganje zakona činjenica da se izetno ceni tradicionalna mediteranska ishrana u Italiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa