Evropa

Italijanske vlasti zabranile "ChatGPT" zbog zabrinutosti za privatnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/03/2023

-

14:57

Italijanske vlasti zabranile "ChatGPT" zbog zabrinutosti za privatnost
Italijanske vlasti zabranile "ChatGPT" zbog zabrinutosti za privatnost - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska agencija za zaštitu podataka naložila je momentalnu zabranu programa "ChatGPT" kompanije "OpenAI", a kao razlog se navode prekršaji koji se tiču privatnosti.

Ta agencija je saopštila da je otvorila istragu protiv ovog programa zbog sumnje za kršenje pravila za prikupljanje podataka korisnika, i da je zbog toga privremeno ograničila korišćenje ličnih podataka italijanskih korisnika.

Agencija je takođe optužila "ChatGPT", koju finansijski podržava Majkrosoft, da ne proverava starost svojih korisnika, uz navođenje da bi trebalo da je namenjena osobama starijim od 13 godina, prenosi Rojters.

Italijanska agencija je navela ''odsustvo bilo kakve pravne osnove koja opravdava masovno prikupljanje i čuvanje ličnih podataka u cilju 'obuke' algoritama koji su u osnovi rada platforme''.

Kopmaniji "OpenAI" je dat rok od 20 dana da "komunicira u vezi sa preduzetim merama", ili joj preti kazna do četiri odsto od godišnjeg globalnog obrta. 

Kako navodi Rojters, od objavljivanja prošle godine, "ChatGPT" je pokrenuo tehnološku pomamu, što je navelo rivalske kompanije da lansiraju slične proizvode, dok su druge pokušale da integrišu njega ili slične tehnologije u svoje aplikacije i proizvode.

Procenjuje se da je aplikacija dostigla 100 miliona aktivnih korisnika u januaru, samo dva meseca nakon lansiranja, što je čini najbrže rastućom aplikacijom u istoriji, prema studiji objavljenoj prošlog meseca.

Komentari (0)

Evropa