Evropa

Rat u Ukrajini kao sukob svetova: Dve sile ne žele da izgube status velikih, novi igrač pristiže

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2023

-

22:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ne naziru nikakvi mirovni pregovori, ali su se, više od godinu dana nakon početka rata, mnoge svetske sile umešale u sukob Ukrajine i Rusije što donosi brojne opasnosti i nove napetosti. Na ovo je u emisiji Euronews Svet ukazao i Anis Bajrektarević, profesor međunarodnog prava i globalnih političkih studija u Beču.

"Postoji više nivoa sukoba koji se odvijaju u Ukrajini. Jedan od njih je jako važan, a reč je o tome da Rusija ne pristaje na status sekundarne sile. Takođe, ona posmatra zapadni svet kao nekog ko je odustao od osnovnih civilizacijskih uslova. Imate ta dva nivoa kroz koje možete sve to da posmatrate. Rusi će pokušavati i dalje, pa čak i zveckanjem nuklearnim oružjem, da pokažu da ne žele da ih doživljavaju kao drugorazrednu silu", rekao je Bajrektarević.

Istovremeno, dodao je, i zapadni svet koristi sve resurse i ne želi da bude minimiziran i da izgubi svoje pozicije.

"Ovde imamo dva sveta koja ne žele da idu u status drugorazrenih, i imamo novi svet koji pristiže, a to je Kina", rekao je on.

Na pitanje koliko dugo će Ukrajina imati bezrezervnu podršku Zapada kao do sada, kaže da je dosadašnja praksa pokazala da je Rusija dosta istrajnija od Evope.

"Mislim da ćemo imati jednu konačnu situciju, ali na nju ćemo još čekati. MIslim da će pre doći do zamora kolektivnog ili selektivnog Zapada. Pre će doći do zamora sa te strane, nego Rusije. Stezanje kaiša se puno lakše doživljava u Rusiji nego negde druge", smatra on.

Čitav razgovor s profesorom Bajraktarevićem pogledajte u emisiji Euronews Svet. 

U videu na početku teksta takođe pogledajte i šta očekuje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa - da li je bliži zatvoru ili novoj predsedničkoj kampanji, zašto premijer Izraela Benjamin Netanjahu usred krize tvrdi da želi da izbegne građanski rat i kako je Hamza Jusuf postao novi lider škotskih nacionalista.

 

Komentari (0)

Evropa