Evropa

Borelj: Izlazimo iz tunela, ali pandemija i dalje divlja

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2021

-

14:20

Borelj: Izlazimo iz tunela, ali pandemija i dalje divlja
Borelj: Izlazimo iz tunela, ali pandemija i dalje divlja - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Nazire se izlaz iz tunela pandemije koronavirusa, ali moramo ostati budni zbog novih varijanti koje se pojavljuju, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj u Dubrovniku i pozvao na saradnju i sa Rusijom i sa Kinom koje se, kako je naveo, koriste "diplomatijom vakcina".


"Izlazimo iz tunela, ali pandemija i dalje divlja, posebno u Južnoj Americi, Africi i Indiji. Moramo ostati budni, jer se pojavljuju nove varijante", rekao je visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbednost na 14. izdanju ministarskog foruma, prenosi Hina.

Upozorio je na pogoršanje stanja u Africi, kontinentu na kojem vakcinisanost iznosi svega tri odsto, za razliku od 60 odsto u Evropi.

"Pred nama je još duga bitka", rekao je šef evropske diplomatije, ocenivši da će jedna od posledica pandemije biti sve nesigurniji, nejednakiji i manje slobodan svet.

Nejednakost će, primetio je, biti vidljiva ne samo između zemalja, već i unutar svake pojedine zemlje.

Odlučujući faktor za prevladavanje pandemije su vakcine bez kojih ne možemo dobiti ovu bitku, smatra Borelj.

"Na medunarodnom nivou bilo je dosta podela, nedostajala je saradnja, ali je naučni svet naporno radio i u vrlo kratkom vremenu proizveo vakcine", rekao je.

"Evropska unija jedina i vakciniše, i izvozi"

On je dodao da se svakako mora učiniti više, ali je ukazao i na jedan pozitivan aspekt.

"EU je jedini region u svetu koji je vakcinisao svoje stanovništvo i istovremeno izvozi vakcine u druge zemlje i donira za program KOVAKS", istakao je Borelj.

Rusiju i Kinu je optužio da koriste vakcine u svrhu postizanja svojih interesa i upozorio da toga moramo biti svesni.

"Te zemlje širom sveta primjenjuju diplomatiju vakcina, moramo toga biti svesni i delovati u skladu sa tim saznanjem", poručio je.

Istakao je da je važno kako će se EU pozicionirati u trouglu sa SAD i Kinom, kao i da primećuje da uticaj Kine raste u celom svetu.

"Postaje sve nametljivija, saradnja sa njom postaje sve teža", ocenio je on, ali i dodao da se sa Kinom mora sarađivati na puno područja, te da je ekonomski potencijal i dalje vrlo veliki.

"Čak 25 odsto globalnog ekonomskog rasta ove godine dolazi iz Kine", istakao je Borelj i pojasnio da se u Ujedinjenim nacijama o Kini govori kao "konkurentu, suparniku i partneru".

Komentari (0)

Evropa