Evropa

Španska ministarka Jolanda Dijaz želi da bude prva premijerka zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2023

-

20:12

Španska ministarka Jolanda Dijaz želi da bude prva premijerka zemlje
Jolanda Dijaz - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španska ministarka rada i predsednica levičarske platforme Sumar, Jolanda Dijaz, započela je na današnjoj konferenciji u Madridu kampanju za parlamentarne izbore, koji se održavaju krajem godine, i najavila svoju želju da postane prva premijerka u istoriji zemlje. 

"Danas, sa pokornošću pravim korak napred. Danas, želim da postanem prva žena u istoriji koja će biti na premijerskoj funkciji", izjavila je Dijaz pred više od 3.000 ljudi, koji su njene reči pozdravili ovacijama.

Ona je dodala da je ''Španija žena nezaustavljiva'' i da nema nazad, prenosi Rojters.

Dijaz, ćerka i nećakinja prominentnih španskih komunista, nije objavila detaljan program, ali je najavila novu "povelju prava" i demokratski, socijalni i ekonomski "ugovor" za sledeću deceniju.

Događaju su pristustvovali saveznici Dijazove iz njene Komunističke partije, gradonačelnici Barselone i Valensije, kao i feministkinje i predstavnici organizacija koje se bore za prava LGBT populacije.

Britanska agencija je primetila da su predstavnici stranke Podemos, koji je zajedno sa pokretom Sumar na vlasti u Španiji, bili odsutni.

Za sada nije jasno da li će Podemos, koji biračima nudi sličnu levičarsku politiku kao Sumar, podržati Jolandu Dijaz ili nastupiti odvojeno na parlamentarnim izborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa