Evropa

Protesti poljoprivrednika u Bugarskoj i Rumuniji zbog ukrajinskih žitarica: ''Ne kažnjavajte našu solidarnost''

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2023

-

18:10

Protesti poljoprivrednika u Bugarskoj i Rumuniji zbog ukrajinskih žitarica: ''Ne kažnjavajte našu solidarnost''
Protesti poljoprivrednika u Bugarskoj i Rumuniji zbog ukrajinskih žitarica: ''Ne kažnjavajte našu solidarnost'' - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici u Bugarskoj i Rumuniji danas su protestovali zbog, kako se navodi, slabog odgovora Evropske unije na prezasićenost poljoprivrednim proizvodima iz Ukrajine za koje kažu da snižavaju cene na lokalnim tržištima.

Kako prenosi Rojters, oko stotinu farmera danas se okupilo u Bukureštu na protestima, na kojima su nosili transparente na kojima je pisalo, između ostalog ''Ne kažnjavajte našu solidarnost'', dok su drugi zahtevali od zvaničnika tog bloka da ''preuzmu odgovornost i mere, i da (o njima) vode računa''.

Agencija podseća da je EU prošle godine ukinula carine i uvozne kvote na ukrajinske poljoprivredne proizvode, kako bi se olakšao transport do tržišta trećih zemalja, pošto je izvoz tih proizvoda iz Ukrajine, jednog od najvećih proizvođača žitarica i suncokretovog ulja, ograničen zbog ruske invazije prošle godine.

Međutim, poljoprivrednici u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i drugim zemljama EU su teško pogođeni prilivom jeftinih ukrajinskih proizvoda koji ostaju na lokalnim tržištima i potkopavaju cene.

Izvršna direktorka Lige rumunskih udruženja poljoprivrednih proizvođača Lilijana Piron, rekla je na protestu u Bukureštu da su rumunski farmeri ''dostigli tačku u kojoj osećaju da više ne mogu da se suoče sa troškovima zbog nelojalne konkurencije'' iz Ukrajine.

"Do nove berbe deli nas manje od tri meseca i realna je opasnost da roba ove sezone neće moći da se proda po cenama iznad troškova proizvodnje", rekla je ona.

Rojters podseća da se Brisel prošlog meseca obavezao da će pomoći proizvođačima žitarica u Rumuniji, Bugarskoj i Poljskoj ukupnim paketom od 56,3 miliona evra, i to 16,7 miliona za Bugarsku, skoro 30 miliona za Poljsku i 10 miliona za Rumuniju, što su količine koje su poljoprivrednici i nacionalne vlade ocenili kao nedovoljne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa