Evropa

U Moskvi ovih dana 30°C, a Barencovo more dostiglo 27: Šta se to dešava na severnoj hemisferi?

Komentari

Autor: Euronews, T.T.

18/05/2021

-

11:31

U Moskvi ovih dana 30°C, a Barencovo more dostiglo 27: Šta se to dešava na severnoj hemisferi?
U Moskvi ovih dana 30°C, a Barencovo more dostiglo 27: Šta se to dešava na severnoj hemisferi? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zapadna Evropa beleži nešto hladnije i vlažnije proleće, baš kao i veći deo Severne Amerike. Iako su ovakve vremenske prilike dale dobar argument protivnicima teorije o globalnom zagrevanju, Rusija je trenutno najbolji primer kako ono utiče na svet.

Naime, neki delovi Arktika ovih dana beleže rekordne prolećne temperature, a Barencovo more je u četvrtak, 13. maja dostiglo čak 27 stepeni. Prema podacima francuskog meteorologa Itana Kapikjana, područja između Volge i Urala su tokom vikenda oborila nekoliko temperaturnih rekorda u sezoni. Takođe, u Sibiru bukte šumski požari, a za neke se veruje da tinjaju od prošle godine i obnavljaju se dolaskom viših temperatura i sušnijeg vremena.

 

 

Ipak, prerano je reći da vreli talas hara Rusijom budući da još uvek nisu oboreni rekordi. U razgovoru za Euronews, meteorolog Skot Dankan podseća da nije neobično da delovi Finske i Rusije podležu ogromnim temperaturnim razlikama. 

Ruske vlasti su već upozorile stanovništvo na ekstremne vrućine koje se očekuju u narednih nekoliko dana i ističu da ovakav fenomen nije odavno viđen u prvoj polovini maja. Štaviše, u Moskvi se ovih dana očekuje do 30 stepeni! 

Ruski meteorolog roman Vilfand takođe predviđa pakleno leto na severnoj hemisferi između maja i jula. 

U poslednjih nekoliko godina, obeleženih izuzetno toplim vremenom u Sibiru i severnoj centralnoj Rusiji i sa neviđenim brojem šumskih požara čak i unutar polarnog kruga, naučna zajednica pažljivo prati šta se dešava u regionu.

 

 

Mark Parington, naučnik iz Službe za praćenje atmosfere Evropske mreže Kopernikus, podseća da je još uvek rano reći kakvo će biti leto, ali da su požari u regionima koji okružuju gradove Omsk i Tjumenju znatno iznad proseka u poslednjih nekoliko godina.

Čak su i tvitovi koje je generalni direktorat Evropske komisije za obrambenu industriju i svemir obajvio o požarima u Omsku i Tjumenju, izazvali burnu raspravu stručnjaka. Neki ističu da su se globalni požari smanjili u poslednjih nekoliko godina godina. Drugi se pak, suprotstavljaju tome da nije značajna količina požara već gde se oni javljaju - npr. usred arktičkog kruga. 

 

 

Zaključak je da su, bez obzira na to što se požari na visokim nadmorskim visinama dešavaju uglavnom zbog udara groma, za ostale uglavnom odgovorni ljudi. 

Komentari (0)

Evropa