Evropa

Britanski zdravstveni radnici prihvatili predlog vlade o povećanju plata

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

18:42

Britanski zdravstveni radnici prihvatili predlog vlade o povećanju plata
Britanski zdravstveni radnici prihvatili predlog vlade o povećanju plata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski zdravstveni sindikati prihvatili su ponudu vlade o povećanju plata, što će pomoći premijeru Rišiju Sunaku da stavi tačku na višemesečne štrajkove koje su uticale na rad Službe javnog zdravstva (NHS).

Osoblje NHS, zajedno sa sindikatom Unisonom, prihvatio je dogovor u razmeri 74 prema 26, saopštio je sindikat, preneo je Blumberg.

Drugi sindikat, Kraljevski koledž medicinskih sestara, takođe je zatvorio svoje glasanje o sporazumu u petak ujutro, a objava se očekuje kasnije u toku dana.

"Zdravstveni radnici su želeli više, ali ovo je najbolje što je moglo da se dobije kroz pregovore. Odabrali su da im se sigurno nađe dodatni novac u džepovima vrlo skoro", rekla je lider Unisona Sara Gorton.

Plan o platama koji su prihvatili članovi Unisona predstavljaju povećanje od pet odsto ove godine, uz jednokratni bonus na dva odsto plate za period 2022-2023.

Međutim, zaposleni iz drugih državnih službi, reagovali su ljutito na vladin predlog da se prosečne plate povećaju za 4,5 odsto, uz dodatnu opciju da se povećaju plate najslabije plaćenim radnicima za pet odsto.

"Ova uvredljiva ponuda će samo da razbesni članove sindikata PCS. Nije nam data mogućnost da pregovaramo, što je nagori način da se ophodite prema svom osoblju", rekao je generalni sekretar Britanski sindikat javnih i komercijalnih usluga (PCS) Mark Servotka. 

Oko 133.000 civilnih službenika planira masovni štrajk 28. aprila, a PCS će održati glasanje da se produži akcija i u maju.

Komentari (0)

Evropa