Evropa

Bavarska želi da nastavi da koristi nuklearke pod lokalnom nadležnošću

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

10:48

Bavarska želi da nastavi da koristi nuklearke pod lokalnom nadležnošću
Bavarska želi da nastavi da koristi nuklearke pod lokalnom nadležnošću - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka pokrajina Bavarska želi da nastavi da koristi nuklearke pod svojom lokalnom nadležnošću, izjavio je pokrajinski premijer Markus Zeder.

Bavarska, u kojoj su locirani mnogi od najuspešnijih nemačkih izvoznika, želi da nemačka federalna vlada izmeni zakon o napuštanju nuklearne energije, kako bi se dozvolilo da nuklearke rade pod pokrajinskom nadležnošću, navodi Rojters.

"Sve dok kriza ne bude završena, i tranzicija na obnovljive izvore energije ne bude uspešna, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja decenije", saopšteno je iz Zederovog kabineta, prenosi list Bild am Zontag.

"Bavarska je spremna da preuzme tu odgovornost", dodao je on i naveo da ta pokrajina želi da bude pionir u istraživanjima nuklearne fuzije i da izgradi vlastiti reaktor za te potrebe.

Nemačka je u subotu zatvorila svoje tri poslednje nuklearne elektrane, okončavajući šestodecenijski program, a Berlin planira da pređe na potpuno obnovljivu proizvodnju električne energije do 2035. godine.

Nemačka je obećala da će potpuno odustati od nuklearnih elektrana nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine, izazvane snažnim zemljotresom i cunamijem, podseća Rojters.

Berlin je odložio zatvaranje preostale tri nuklearke prošlog leta, zbog toga što su bile smanjene isporuke ruskih energenata Nemačkoj zbog rata u Ukrajini.

Nemački komercijalni nuklearni sektor počeo je da radi 1961. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa