Evropa

Nakon 18 godina, najveći nuklearni reaktor u Evropi počinje sa redovnim radom

Komentari

Autor: VOA

16/04/2023

-

23:48

Nakon 18 godina, najveći nuklearni reaktor u Evropi počinje sa redovnim radom
Nakon 18 godina, najveći nuklearni reaktor u Evropi počinje sa redovnim radom - Copyright Tanjug AP/Lehtikuva, Antti Aimo-Koivisto, File

veličina teksta

Aa Aa

Finski mnogo odgađani nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), najveći evropski, počeo je sa redovnim radom u nedjelju rano ujutru, rekao je njegov operater, čime se pojačava energetska sigurnost u regiji u kojoj je Rusija prekinula isporuku plina i struje.

Nuklearna energija je i dalje kontroverzna u Evropi, prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, a vesti o pokretanju OL3 stižu u trenutku kada je Nemačka u subotu ugasila poslednja tri preostala reaktora, dok Švedska, Francuska, Britanija i drugi planiraju nove razvoje.

Operater OL3 Teollisuuden Voima (TVO), koji je u vlasništvu finskog preduzeća Fortum i konzorcijuma energetskih i industrijskih kompanija, saopštio je da se očekuje da će jedinica zadovoljiti oko 14 odsto potražnje za električnom energijom u Finskoj, smanjujući potrebu za uvozom iz Švedske i Norveške.

Očekuje se da će novi reaktor raditi najmanje 60 godina, saopštio je TVO u nedelju nakon završetka tranzicije s testiranja na redovnu proizvodnju.

"Proizvodnja Olkiluoto 3 stabilizuje cenu električne energije i igra važnu ulogu u finskoj zelenoj tranziciji", rekao je izvršni direktor TVO Jarmo Tanhua.

Izgradnja reaktora od 1,6 gigavata (GW), prve nove nuklearne elektrane u Finskoj u više od četiri decenije i prve u Evropi u 16 godina, počela je 2005. Postrojenje je prvobitno trebalo da bude otvoreno četiri godine kasnije, ali su ga mučili tehnički problemi.

OL3 je prvi put isporučio testnu proizvodnju u finsku nacionalnu elektroenergetsku mrežu u martu prošle godine i očekivalo se da će redovna proizvodnja početi četiri meseca kasnije, ali je umesto toga pretrpeo niz kvarova i prekida za koje su bili potrebni meseci da se poprave.

Ruski izvoz električne energije u Finsku okončan je prošlog maja kada je ruska kompanija Inter RAO saopštila da joj nije plaćeno za energiju koju je prodala, što je posledica sve većeg jaza između Moskve i Evrope zbog rata u Ukrajini.

Ruski državni izvozni monopol Gazprom ubrzo nakon toga je prekinuo isporuke prirodnog gasa nordijskoj državi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa