Evropa

Belgijski lobista tužio Ursulu fon der Lajen zbog pregovora sa Fajzerom

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

10:52

Belgijski lobista tužio Ursulu fon der Lajen zbog pregovora sa Fajzerom
Belgijski lobista tužio Ursulu fon der Lajen zbog pregovora sa Fajzerom - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Belgijski lobista Frederik Baldan tužio je pred belgijskim sudom u Liježu predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen zbog sumnje da je lično pregovorala sa kompanijom Fajzer o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Baldan, koji od predsednice EK traži kompenzaciju u iznosu od 50.000 evra zbog nanete moralne štete, smatra da su navedene optužbe protiv Fon der Lajen uzdrmale javne finansije i poverenje javnosti u njegovoj zemlji, prenosi briselski Euraktiv.

On tvrdi da je fon der Lajen pregovarala o nabavci vakcina van okvira mandata koji joj daju države članice EU.

Države članice EU su dale mandat EK, a ne Ursuli fon der Lajen lično, naglasio je Baldan.

U slučaju da je predsednica Evropske komisije obrisala SMS poruke koje je razmenjivala sa izvršnim direktorom kompanije Fajzer Albertom Burleom, to se može uporediti sa uništavanjem javne administrativne dokumentacije, tvrdi Baldan. 

On dodaje da Fon der Lajen, ako ne želi da otkrije sadržaj poruka, time arbitrarno ograničava prava zagarantovana ustavom i navodi da je to, prema belgijskim zakonima, zločin.

Predsednica EK ne može da skriva sadržaj SMS poruka pozivajući se na to da su privatne, pošto bi to ukazivalo na intimni odnos Fon der Lajen i Burlea i konflikt interesa u pregovorima o vakcinama, navodi Baldan.

U tužbi se skreće pažnja na to da je Fajzer imao posebne privilegije kao dostavljač vakcina u EU. 
Belgija je u 2022. godini od svih proiozvođača dobila 40,4 miliona doza vakcina protiv kovida-19, a od tog broja je 27,9 miliona vakcina bilo od firme Fajzer, navodi Institut za javno zdravlje Sciensano. 

Američki list Njujork tajms podneo je ranije tužbu protiv EK zbog toga što izvršno telo EU odbija da objavi SMS poruke između Ursule fon der Lajen i Alberta Burlea, navodi Politiko.

Komentari (0)

Evropa