Evropa

U Španiji sve češća upotreba fentanila, ali kontrola sprečava zloupotrebe

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2023

-

23:38

U Španiji sve češća upotreba fentanila, ali kontrola sprečava zloupotrebe
Fentanil - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Španiji se opioid fentanil, koji je 50 puta jači od heroina i 100 puta snažniji od morfijuma, sve više koristi, ali stroge kontrole kojima je podvrgnut trenutno sprečavaju da izazove problem u javnom zdravstvenom sistemu, kao što to imaju druge zemlje, na primer SAD i Meksiko, piše španski list "Pais". 

U SAD i Meksiku se godišnje beleži na hiljade smrtnih slučajeva zbog zloupotrebe fentanila, leka koji za samo par sekundi dovodi do prestanka najjačih bolova.

Iako nije najčešće korišćeni opioid (tramadol je mnogo češći), upotreba fentanila beleži relativno najveći rast, navodi španski list.

Prema najnovijim istraživanjima, upotreba fentanila povećana je četiri puta za samo dve godine: 2020. godine taj procenat je iznosio 3,6 odsto, dok je u 2022. povećan na 14 odsto.

Špansko ministarstvo zdravlja uvelo je 2021. godine posebno odobrenje za prepisivanje ultrabrzo delujućeg fentanila. 

To je posebna kontrola koja ograničava njegovu upotrebu na vrlo specifičan slučaj, odnosno najjače bolove kod onkoloških pacijenata. 

Epidemija korišćenja opioida zahvatila je SAD gde su pogrešno prepisivanje ovih lekova i crno tržište izazvali stotine hiljada zavisnika i oko 200 smrtnih slučajeva dnevno. 

"Pacijenti osećaju da bol jenjava, ali takođe imaju osećaj euforije na koji se mogu naviknuti", rekla je koordinatorka radne grupe za opioide Alisija Alonso Kardanjo.

Vlasti u Španiji pokušavaju upravo to da izbegnu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa