Evropa

Češki premijer stao na stranu Orbana: "Ne znam zašto bismo se mešali u mađarske zakone"

Komentari

Autor: Euractiv

12/07/2021

-

10:11

Češki premijer stao na stranu Orbana: "Ne znam zašto bismo se mešali u mađarske zakone"
Andrej Babiš i Viktor Orban - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Češki premijer Andrej Babiš neće potpisati pismo podrške seksualnim manjinama 18 država članica EU kao odgovor na kontroverzni zakon usvojen u Mađarskoj, a koji su mnogi ocenili kao homofoban, piše "Euractiv".

"Ne znam zašto bih to uradio", rekao je Babiš kao odgovor na pitanje koje su mu tokom parlamentarne debate postavili poslanici.

Babiš je naglasio da su Mađarska i Češka suverene države i da "ne zna zašto bi se mešao u mađarske zakone".

Kako je dodao, roditelji, a ne neke neprofitne organizacije treba da odgajaju decu. Naglasio je da "nema problem sa homoseksualcima", te da ima brojne prijatelje među njima.

Da podsetimo, novi mađarski zakon "zabranjuje prikazivanje ili promociju" LGBTQI+ sadržaja maloletnicima. Od kada je odobren, Mađarska se suočila sa jakim kritikama Evropske unije, uključujući i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Evropski parlament usvojio je nedavno rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje usvojeni mađarski zakon o pravima deteta, koje se u EU tumački kao diskriminatoran prema LGBTIQ populaciji, ali i kao rušenje demokratije i vladavine prava.

Evropski parlament sporni mađarski zakon opisuje kao ”očigledno kršenje Povelje EU o osnovnim pravima, ugovorima i zakonodavstvu EU o unutrašnjem tržištu”

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa