Evropa

Francuska: Stariji od 40 godina strahuju da neće izdržati do penzije

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2023

-

11:22

Francuska: Stariji od 40 godina strahuju da neće izdržati do penzije
Francuska: Stariji od 40 godina strahuju da neće izdržati do penzije - Copyright Tanjug AP/Lewis Joly

veličina teksta

Aa Aa

Prema studiji Fondacije Adeko grup - Kredo, koja je objavljena danas, izazovi drugog dela karijere u 2023. godini su zdravlje, nagrađivanje i očekivanje profesionalnog razvoja.

Kredo je istraživao kako se zaposleni stari od 40 do 59 godina projektuju na kraju svoje karijere, preneo je francuski dnevnik "Mond".

Istraživanje o uslovima života i aspiracija Francuza, koje se sprovodi svake godine u tri faze (januar, jun, oktobar) od 1978. godine, sprovedeno je 2023. godine u pozadini debata o penzijskoj reformi.

Od 13. do 26. januara intervjuisana je 3.051 osoba stara od 15 i više, a među njima 960 zaposlenih starih od 40 do 59 godina koji su govorili o svojoj zabrinutosti, ličnim i profesionalnim ciljevima na kraju karijere.

Rezultati koje je otkrio "Mond", najavljuju tri glavna izazova za menadžere ljudskih resursa u 2023. godini: zdravlje starijih, održavanje njihovih naknada i očekivanje profesionalnog razvoja.

Više od dve trećine (68 odsto) zaposlenih starih od 40-59 godina strahuje da nisu dovoljno dobrog zdravlja da izdrže do penzije, ističe se u studiji.

Ministarstvo rada je već 2019. godine zaključilo da 37 odsto svih zaposlenih ne smatra da je sposobno da nastavi do penzije.

Osim zdravstvenih problema, 52 odsto se plaši umora i gubitka motivacije, posebno kada je reč o rukovodiocima.

Mogući zdravstveni problemi na kraju karijere više pogađaju žene (71 odsto) nego muškarce (65 odsto), iako se javljaju kod svih profesionalnih kategorija, više  su prisutni kod radnika (72 odsto) nego kod menadžera (62 odsto).

Ova zabrinutost se može objasniti značajnim intenziviranjem rada, neprekidnim od dvehiljaditih.

        

 

Komentari (0)

Evropa