Evropa

RAT U UKRAJINI Bahmut i dalje epicentar borbi, Tešeira mesecima širio poverljive informacije iz Pentagona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/04/2023

-

09:15

RAT U UKRAJINI Bahmut i dalje epicentar borbi, Tešeira mesecima širio poverljive informacije iz Pentagona
RAT U UKRAJINI Bahmut i dalje epicentar borbi, Tešeira mesecima širio poverljive informacije iz Pentagona - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Roman Chop, Kateryna Klochko, Vadim Ghirda, Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 422. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavljaju se teške borbe oko Bahmuta, a ukrajinske vlasti saopštiile da su ruske snage u tom gradu napredovale, ali da je "situacija pod kontrolom". I dok se očekuje dugo najavljivana kontraofanziva ukrajinske vojske stižu nove najave vojne pomoći Kijevu. Lideri odbrane NATO-a i partnerskih zemalja okupili su se danas u Ramštajnu da bi obezbedili dalju vojnu pomoć Ukrajini, a u isto vreme pomoć u vrednosti od 29 miliona dolara najavila je i Kanada. 

Ključni događaji:

  • Pistorijus odbacio mogućnost isporuke savremenih nemačkih borbenih aviona Ukrajini
  • Kijev: Situacija u Bahmutu pod kontrolom
  • Kanada najavila novu vojnu pomoć za Ukrajinu
  • Stoltenberg: Sve zemlje NATO saglasne da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 Lula da Silva: Jednostavno pozivam na mir u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas ''da jednostavno poziva na mir u Ukrajini''. Lulu su dočekali demonstranti tokom državne posete Portugaliji ovog vikenda zbog njegovih nedavnih izjava o sukobu u Ukrajini, javio je CNN. "Nikada nisam izjednačavao Rusiju i Ukrajinu. Znam šta je invazija i šta je teritorijalni integritet. Ali sada je rat već počeo i neko treba da razgovara o miru“, napisao je brazilski predsednik danas na Tviteru.

23.23 Lavrov u ponedeljak u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Guterešom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se u ponedeljak u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, preneo je TASS, pozivajući se na stalnog predstavnika Rusije pri UN Vasilija Nebenzju. Gotovo svim članovima Lavrovljeve delegacije u Savetu bezbednosti UN izdate su vize za prisustvo, rekao je Nebenzja državnoj televiziji Rosija 24, preneo je u četvrtak TASS. 

21.42 Kijev planira primenu softvera SAD u analizi podataka o ruskim ratnim zločinima

Ukrajina planira da primeni softver američkog provajdera za analizu podataka "Palantir tehnolodžis" da joj pomogne u procesuiranju navodnih ratnih zločina koje je počinila Rusija, saopštila je američka kompanija.

U saopštenju se navodi da je "Palantir" isporučio Ukrajini sisteme za pomoć u gađanju ruskih tenkova, kao i za podršku izbeglicama, a da sada radi sa kancelarijom glavnog ukrajinskog tužioca da pomogne istražiteljima da  prikupe i obrade podatke.

20.24 Beloruske jedinice završile obuku za ruske taktičke nuklearne raketne sisteme

Jedinice iz Belorusije završile su danas obuku kako da koristite taktički raketni sistem Iskander za lansiranje nuklearnog oružja, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane. 

Kako je izvestio Rojters, saopštenje je usledilo tačno četiri nedelje nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji, kao upozorenje NATO-u koji pruža vojnu podršku Ukrajini. 

16.46 Belgorod: Uklonjena avio-bomba, stanovnici se vraćaju kućama

Avionska bomba otkrivena u Belgorodu, zbog koje je bila naređena masovna evakuacija, uklonjena je iz stambene zone, naveo je guverner te oblasti na jugu Rusije, Vjačeslav Gladkov, na svom Telegram kanalu.

"Ljudi se postepeno vraćaju u svoje stanove", napisao je on, prenela je agencija RIA Novosti.
Ranije je saopšteno da je u Šalandinoj ulici, u Belgorodu, pronađena avio-bomba.

Lokalne vlasti odlučile su da evakuišu stanovnike 17 susednih stambenih zgrada, ukupno oko 3.000 lјudi.  U Belgorodu i regionu bilo je proglašeno vanredno stanje zbog pronalaska projektila.

13.34 Rusija tvrdi da je zauzela još tri okruga u Bahmutu

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je zauzelo još tri okruga u zapadnom delu grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti.

"Vazdušno-desantne trupe su obuzdavale ukrajinske jedinice na bokovima i podržavale akcije jurišnih odreda za zauzimanje grada", navodi rusko ministarstvo odbrane u svom najnovijem saopštenju.

Tanjug/Iryna Rybakova via AP

 

13.02 Moskva  proteruje nemačke diplomate

Rusija je saopštila da će proterati nemačke diplomate u znak odmazde jer su njeni diplomatski zvaničnici poslati kući iz Berlina, prenosi novinska agencija Tas.

"Kao reakcija na neprijateljske akcije Berlina, ruska strana je odlučila da protera nemačke diplomate iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalan broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim misijama u našoj zemlji", saopšteno je iz Kremlja.

12.24 Ukrajinska vojska: Rusija drži 11 plovila spremnih u Crnom moru, uključujući i dve podmornice

Ukrajinska operativna komanda je izvestila da se 11 ruskih plovila nalazi u stanju borbene spremnosti u Crnom moru, uključujući i dve podmornice sa "Kalibar" raketama. Prema Ukrinformu, ovo je saopšteno na Fejsbuku.

"Situacija u jućnom području odgovornosti odbrambenih snaga ostaje teška, ali nastavljamo da se borimo. Neprijateljska grupa plovila u Crnom moru sastoji se od 11 jedinica, uključujući dve podmornice naoružane sa osam 'Kalibara'", piše u saopštenju.

11.54 Španija isporučuje Ukrajini šest "Leopard 2" tenkova

Španija će u narednim danima isporučiti šest "Leopard 2" tenkova Ukrajini, rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Alvares za nemački list "Tagešau".

On je dodao da će ovo biti praćeno još jednim paketom od četiri tenka. 

Ranije, Španija je odložila isporuku, jer je ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles najavila da će tenkovi i pre 9. aprila biti isporučeni Kijevu. 

profimedia

 

10.39 Letonija: Zaplenjeno rusko veštačko đubrivo biće poslato kao pomoć Keniji

Veštačko đubrivo ruskog porekla, koje je zaplenila Litvanija nakon što su Moskvi uvedene sankcije, biće poslate Keniji preko Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija, saopštilo je danas letonsko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je prva isporuka od zaplenjenih 200.000 tona đubriva napustila je luku Riga, a da će nakon nje uslediti još nekoliko isporuka.

"Letonska vlada donela je odluku o donaciji, uz podršku Svetskog programa za hranu, koje su bile u vlasništvu kompanija sankcionisanih od EU", navodi se u saoštenju koje je preneo Rojters.

Dodaje se da će Letonija, zajedno sa stranim partnerima i međunarodnim organizacijama, "nastaviti da pruža pomoć zemljama koje su pogođene nestašicom hrane izazvanom ruskim ratom u Ukrajini".

10.14 Dosije Pentagon: Osumnjičeni za krađu podataka širio informacije duže nego što se misli

Pripadnik američke vazduhoplovne Nacionalne garde, optužen za curenje poverljivih dokumenata Pentagona, slao je osetljive informacije mesecima velikoj onlajn grupi, preneo je "Njujork tajms", citirajući onlajn objave u čiji je uvid imao njujorški list.

U februaru 2022. godine, neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu, korisnik koji odgovara profilu osumnjičenog Džeka Tešeire (21), počeo je da objavljuje na internet osetljive tajne informacije o ruskim ratnim naporima na čet grupi socijalne platforme Diskord, u kojoj je bilo 600 članova, preneo je Rojters. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

9.51 Aksjonov: Aktiviran PVO sistem iznad Krima, nema žrtava ili štete

Zvaničnik sa Krima kog je postavila Moskva, Sergej Aksjonov, rekao je da se aktivirao sistem protivvazdušne odbrane iznad tog poluostrva.

"PVO je dejstvovao na nebu iznad Krima, ali nema žrtava ili štete. Molim građane da ostanu smireni i veruju samo pouzdanim izvorima informacija", naveo je Aksjonov na svom Telegram profilu. On nije rekao šta je tačno bila meta PVO, niti je otkrio lokaciju na kojoj se aktivirala. 

08.43 Generalštab Ukrajine: Bahmut i dalje epicentar borbi

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da grad Bahmut, na istoku zemlje, ostaje epicentar borbi sa ruskim snagama. 

Navodi se da se nastavljaju žestoke borbe za sam grad Bahmut, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Glavni napori ruskih snaga koncentrisani na izvođenje ofanzivnih operacija u pravcu Bahmuta, Avdijevke i Marinke, navodi generalštab ukrajinske vosjke.

Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Ukrajinski vojnik u Bahmutu

08.32 Zaharova: Izjave o pristupanju Ukrajine NATO ''kratkovide i opasne''

"Izjave o mogućem pristupanju Ukrajine NATO su kratkovide i opasne", poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući posetu generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga Kijevu, ona je ocenila da takve izjave mogu dovesti do potpunog kolapsa evropskog sistema bezbednosti, prenosi Tas.

''NATO je usredsređen da pobedi Rusiju u Ukrajini i da bi motivisao Kijev obećava da će Ukrajina moći da bude primljena u Alijansu nakon završetka sukoba. Takve izjave su kratkovide i jednostavno opasne'', rekla je Zaharova.

Ona je istakla da režim u Kijevu očekuje bezbednosne garancije i politički poziv za članstvo od predstojećeg samita NATO u Vilnjusu u julu.

08.17 Zelenski potpisao zakon o zabrani imena objekata povezana sa Rusijom i SSSR-om

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je Zakon o dekolonizaciji koji predviđa zabranu davanja imena geografskim objektima koja su povezana sa Rusijom i SSSR-om.

Ranije je objavljeno da je Vrhovna rada Ukrajine podržala zakon, a na sajtu Rade se navodi da je Zelenski sada zakon i potpisao, prenosi RIA novosti.

08.05 Ukrajinci protestovali ispred brazilske amabasade u Lisabonu tokom Luline posete

Ukrajinci su protestovali ispred brazilske ambasade u Lisabonu tokom posete predsednika Luiza Inasija Lule da Silve Portugalu, zbog njegovih nedavnih izjava o ratu u Ukrajini.

Lula, koji je stigao u petodnevnu zvaničnu posetu Portugalu, izazvao je nezadovoljstvo mnogih u Kijevu i na Zapadu.

On je prošlog vikenda rekao da bi SAD i evropski saveznici trebalo da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini, jer po njegovim rečima, time produžavaju rat, mada je proteklih dana je ublažio svoju retoriku.

Tanjug/AP/Gustavo Garello

 

07.49 Minsk i Moskva postigli sporazum o zajedničkoj industrijskoj politici

Savet ministara Belorusije odobrio je međuvladin belorusko-ruski sporazum o zajedničkoj industrijskoj politici, navodi se u rezoluciji objavljenoj na nacionalnom pravnom portalu.

"Odobren je sporazum između Vlade Republike Belorusije i Vlade Ruske Federacije o zajedničkoj industrijskoj politici, potpisan u Moskvi 15. februara 2023. godine“, navodi se u dokumentu.

Ministarstvo industrije zemlje je nadležno za koordinaciju sprovođenja odredbi sporazuma.

07.26 Prigožin: Ne očekujem još ukrajinsku kontraofanzivu, zbog blata i bljuzgavice

Ukrajinska vojska će na kraju izvesti kontraofanzivu, ali je malo verovatno da će se u nju upustiti sada, u uslovima bljuzgavice i blata, izjavio je šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin.

"Ofanziva se sada ne može pokrenuti iz sasvim razumljivih razloga - usred strašne bljuzgavice i blata. Ovuda se ne mogu slobodno kretati ni kamioni, a kamoli teška vozila i tenkovi. Trebaće desetak dana da se zemlja osuši", rekao je on.

AP Photo

 

07.00 Pistorijus odbacio mogućnost isporuke savremenih nemačkih borbenih aviona Ukrajini

Nemački ministar obrane Boris Pistorijus odbacio je mogućnost isporuke savremenih nemačkih borbenih aviona Ukrajini, na sastanku sa zapadnim saveznicima u američkoj bazi Ramštajn. Pistorijus je tokom razgovora o koordinaciji isporuke oružja Ukrajini naveo da Nemačka može osigurati ukrajinskim pilotima avione na kojima bi oni mogli da lete i da ih održavaju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"To nije kao zamena jednog iznajmljenog automobila drugim. Nemački Tornado i Eurofajter imaju različite mogućnosti od onih koje su potrebne u Ukrajini", kazao je Pistorijus.

06.40 Kijev: Situacija u Bahmutu pod kontrolom

Ukrajinske vlasti su juče saopštiile da su ruske snage napredovale tokom žestokih borbi u Bahmutu, gradu na istoku te zemlje, ali da je "situacija pod kontrolom", preneo je Rojters. Zamenica ministra odbrane Hana Malijar izjavila je ovo neposredno pre nego što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da se njihove jurišne trupe bore u zapadnim delovima Bahmuta, poslednjem delu grada koje drže ukrajinske snage, preneo je Rojters.

"Situacija je napeta, ali je pod kontrolom", poručila je ona putem Telegrama.

Associated Press

06.20 Kanada najavila novu vojnu pomoć za Ukrajinu

Kanadska vlada je objavila slanje nove vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 39 miliona kanadskih dolara (oko 29 miliona američkih dolara), preneo je Rojters. Ovu vojnu pomoć objavila je kanadska ministarka odbrane Anita Anand u Nemačkoj, gde je u toku sastanak zvaničnika NATO zemalja. 

06.00 Stoltenberg: Sve zemlje NATO saglasne da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse

Sve zemlje članice NATO-a saglasile su se da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse, ali je sada glavni fokus da se obezbedi da Kijev pobedi Rusiju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Govoreći uoči sastanka kontakt grupe za pomoć Ukrajini u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, Stoltenberg je naglasio da, kada se rat u Ukrajini završi, Kijev mora da ima snage za odvraćanje da bi se sprečili novi napadi, preneo je Rojters.

Lideri odbrane NATO-a i partnerskih zemalja okupili su se juče u  Ramštajnu da bi obezbedili dalju vojnu pomoć Ukrajini.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Komentari (0)

Evropa