Evropa

RAT U UKRAJINI Burne reakcije sa Zapada na izjavu kineskog diplomate da je Krim bio ruski

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/04/2023

-

08:35

RAT U UKRAJINI Burne reakcije sa Zapada na izjavu kineskog diplomate da je Krim bio ruski
RAT U UKRAJINI Burne reakcije sa Zapada na izjavu kineskog diplomate da je Krim bio ruski - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Roman Chop, Evgeniy Maloletka, Yevhen Titov

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 423. dan ruske invazije na Ukrajinu. I dalje se žestoke borbe vode oko Bahmuta. Rusija tvrdi da je osvojila tri okruga u tom gradu. Ruska strana je takođe saopštila i da će proterati nemačke diplomate u znak odmazde jer su njeni diplomatski zvaničnici poslati kući iz Berlina. Španija je najavila da će u narednim danima isporučiti šest Leopard 2 tenkova Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Medvedev: Moskva će raskinuti sporazum o žitu ako G7 zabrani izvoz u Rusiju
  • Kijev: Novi ruski napad na Harkov
  • Podoljak: Čudno je od Kine čuti apsurdnu verziju istorije Krima
  • Ministarstvo odbrane UK: Moskva pokrenula novu inicijativu da privuče dobrovoljce
  • Rusija tvrdi da je zauzela još tri okruga u Bahmutu
  • Moskva proteruje nemačke diplomate
  • Španija isporučuje Ukrajini šest Leopard 2 tenkova
  • Beloruske jedinice završile obuku za ruske taktičke nuklearne raketne sisteme

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

19.40 ISW: Ukrajinska vojska grupisala se na istočnoj obali reke Dnjepar 

Ukrajinska vojska grupisala se na istočnoj obali reke Dnjepar u blizini grada Herson, saopštio je danas Američki institut za ratne studije (ISW), citirajući ruske vojne blogere. Utvrđivanje te oblasti mogao bi da bude prvi korak u pokušaju da se udalje Rusi sa pozicije odakle su granatirali i pucali na Herson, navodi "Gardijan".

 

 

 17.46 Zaharova: Američke vize nisu izdate novinarima koji je trebalo da prate Lavrova

Američke vize nisu izdate predstavnicima ruskih medija, koji je trebalo da putuju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim na sastanak Saveta bezbednosti UN u Njujorku, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Govorimo o stvarnom tretmanu novinara u SAD. Ostalo je 40 minuta do njihovog polaska. Svi su novinari na aerodromu. Nemaju vize. Ambasada SAD je odgovorila na naš relevantan zahtev da rade na tome", napisala je Zaharova na Telegramu.

Zaharova je istakla da je reč o očiglednoj manipulaciji slobodom govora i kršenjem prava novinara, preneo je TASS. Rusija neće zaboraviti i oprostiti neizdavanje američkih viza ruskim novinarima, izjavio je danas Lavrov pre odlaska u Njujork na predstojeće sastanke SB UN.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da je neizdavanje viza ruskim novinarima nečuveno i da će odgovor zvanične Moskve Vašingtonu u vezi sa tim neizbežno uslediti.

17.25 Kijev: Novi ruski napad na Harkov

Rusija je napala Harkov raketama zemlja-vazduh S-300, objavile su tamošnje vlasti. Tvrde da su napadnuti i grad i okolna područja. Guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin rekao je danas da je ruska vojska granatirala Herson i da je ubijen stariji muškarac (80). Prokudin je rekao da je napad izveden minobacačima, preneo je "Kijev independent".

Iz kancelarije generalnog tužioca, tokom današnjeg granatiranja dve opštine u Hersonu, tri osobe su ranjene. Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak rekao je da su ruske snage napale Nikopolj dronovima i da su ranjene tri osobe.

 

 

16.17 Konašenkov: Zauzeta još dva područja na zapadu Bahmuta

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage zauzele još teritorije u Bahmutu, dok nastavljaju sa pokušajem da preuzmu punu kontrolu nad ovim gradom.

"U pravcu Donjecka, jurišni timovi su oslobodili dva područja u zapadnim delovima Artjomovska (Bahmuta) u protekla 24 sata", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov, prenosi TASS.

On je naveo i da su u severnim i južnim delovima grada ruske vazdušno-desantne jedinice pružile pojačanje jurišnim timovima.

Bitka za Bahmut pretvorila se u jednu od najkrvavijih u ratu u Ukrajini koji traje 14 meseci, a grad je skoro potpuno uništen artiljerijskim granatiranjem i uličnim borbama. Rusija navodi da će joj zauzimanje Bahmuta omogućiti dalje ofanzive na istoku Ukrajine. 

15.03 Podoljak: Čudno je od Kine čuti apsurdnu verziju istorije Krima

Čudno je čuti apsurdnu verziju istorije Krima od predstavnika zemlje koja je izuzetno pažljiva prema svojoj hiljadugodišnjoj istoriji, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, reagujući na izjavu kineskog ambasadora u Parizu koji je doveo u pitanje suverenitet bivših sovjetskih država, poput Ukrajine.

On je naveo da, ako neko želi da bude veliki politički igrač, ne treba da ponavlja propagandu ruskih autsajdera. 

Upitan o svom stavu o tome da li je Krim deo Ukrajine ili ne, kineski ambasador u Parizu je u intervjuu za francusku televiziji u petak rekao da je istorijski to bio deo Rusije i da ga je ponudio Ukrajini bivši vođa Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov.

"Zemlje bivšeg SSSR-a nemaju stvarni status prema međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni ugovor kojim bi materijalizovali svoj suvereni status", istakao je Šaje.

13.34 Medvedev: Ako G7 zabrani izvoz u Rusiju, Moskva će prekinuti Crnomorsku inicijativu

Ruski zvaničnik Dmitrij Medvedev rekao je da će, ukoliko G7 zabrani izvoz u Rusiju, Moskva odgovoriti tako što će okončati Crnomorsku inicijativu koja omogućava ključne izvoze žitarica iz Ukrajine, preneo je Rojters.

Zemlje članice G7, navodno, razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, navela je agencija Kjodo pozivajući se na izvore iz japanske vlade.  

11.33 Sin Dmitrija Peskova: Služio sam u Vagner grupi, bila je to moja dužnost

Sin portparola ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da je služio u Ukrajini kao artiljerac u plaćeničkoj Vagner grupi, prenosi Rojters, pozivajući se na list Komsomolskaja pravda.

Nikolaj Peskov (33), sin Dmitrija Peskova, rekao je za ovaj list da je služio u Ukrajini. Rojters navodi da je to redak javni primer izjave sina nekog visokog ruskog zvaničnika o tome da je učestvovao u ratu.

"To je bilo na moju inicijativu, smatrao sam to svojom dužnošću", rekao je u intervjuu Peskov, čiji je otac Putinov portparol od 2008. godine. On je istakao da je odslužio ugovor za nešto manje od pola godine, pod lažnim imenom, a nakon toga je dobio orden za hrabrost, navodi list.

Upitan o stavovima svog oca o toj službi, Nikolaj je rekao: "Mislim da je ponosan na mene. Rekao mi je da sam doneo pravu odluku".

11.20 Evropske zemlje reagovale na izjavu kineskog ambasadora u Francuskoj, doveo u pitanje suverenitet Ukrajine

Francuska i tri baltičke države - Estonija, Letonija i Litvanija, izrazile su ogorčenje i užasnutost nakon što je kineski ambasador u Parizu doveo je u pitanje suverenitet Ukrajine kao zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Upitan da li je Krim deo Ukrajine ili ne, kineski ambasador Lu Šaje je rekao u intervjuu emitovanom na francuskoj televiziji da je istorijski bio deo Rusije, ali da je bio ponuđen Ukrajini od strane bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova, preneo je Rojters.

"Ove zemlje bivšeg SSSR nemaju stvarni status međunarodnog prava jer ne postoji međunarodni ugovor kojim bi materijalizovale svoj suvereni status", rekao je Šaje.

Tanjug/AP

Kerčki most na Krimu

Francuska je danas saopštila da iskazuje "punu solidarnost" sa svim pogođenim zemljama saveznicama i naglasila da su one stekle svoju nezavisnost "posle decenija ugnjetavanja".

"Konkretno za Ukrajinu koja je 1991. godine međunarodno priznata, i od Kine, unutar granica koje uključuju i Krim", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Francuske Ke Dorseja, i dodao da će Kina morati da objasni da li komentari ambasadora odražavaju zvanični stav Pekinga.

08.20 Ministarstvo odbrane UK: Moskva pokrenula novu inicijativu da privuče dobrovoljce

Rusko ministarstvo odbrane pokrenulo je novu veliku inicijativu za regrutovanje dobrovoljaca, stoji u redovnom izveštaju britanskog ministarstva odbrane o ratu u Ukrajini.

"Kampanja koja bi trebalo da ih ubedi može se videti na ruskim društvenim mrežama, bilbordima i na televiziji. Novi oglasi pominju 'muški ponos' potencijalnih regruta i zovu 'prave muškarce', naglašavajući i finansijsku dobrobit koju bi regruti imali", stoji u izveštaju ministarstva odbrane.

Dodaje se i da, otkako im je zaustavljen pristup zatvorenicima koje bi regrutovali, Vagner grupa sve više učestvuje u takmičenju za ograničeni broj ruskih muškaraca koji mogu da se bore. 

"Ostaje malo verovatno da će kampanja privući 400.000 dobrovoljaca, koliko je cilj ministarstva odbrane. Vlasti gotovo sigurno žele da odlože bilo kakvu novu obaveznu mobilizaciju koliko god je moguće, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo u javnosti.

08.15 ISW: Ukrajinska vojska na levoj obali Hersona

Ruski vojni blogeri su pružili dovoljno geolociranih fotografija i tekstualnih izveštaja kako bi potvrdili da se ukrajinske snage nalaze na istočnoj (levoj) obali Hersonske oblasti, mada se ne može tačno utvrditi koliko ih je i sa kojim namerama se tu nalaze, piše Institut za studije rata (ISW) u okviru svog redovnog izveštaja.

08.10 Melnik: Ukrajini potrebna veća pomoć da bi pobedila Rusiju ove godine

Ukrajini je potrebna daleko veća vojna podrška da bi pobedila Rusiju ove godine, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik.

"Zahvalni smo našim saveznicima na vojnoj pomoći, ali to nije dovoljno. Ukrajini je potrebno deset puta više da završi rusku agresiju ove godine", napisao je Melnik na Tviteru. 

On je pozvao ukrajinske partnere da "pređu sve veštačke crvene linije" i da odvoje jedan odsto BDP-a za snabdevanje Ukrajine oružjem. 

"Naši saveznici moraju da shvate razmere ovog rata", rekao je zamenik ministra u razgovoru za ukrajinske medije u petak, prenosi CNN.

08.05 G7: Produženje, puna implementacija i proširenje ugovora o crnomorskom žitu

Grupa sedam (G7) ekonomski najrazvijenijih zamalja pozvala je danas na "produženje, punu implementaciju i proširenje" ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka u Crnom moru, saopštili su ministri poljoprivrede te grupe.

"Osuđujemo pokušaje Rusije da koristi hranu kao sredstvo destabilizacije i kao oruđe geopolitičke prinude i ponavljamo našu posvećenost delovanju u solidarnosti i podršci onima koji su najviše pogođeni", navodi se u saopštenju G7.

Prethodni dogovor je bio postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske i potpisan u Istanbulu prošlog jula, omogućavajući Ukrajini da izvozi više od 27 miliona tona žitarica iz nekoliko svojih crnomorskih luka, podseća Rojters. 

Rusija je, međutim, najavila da neće dozvoliti nastavak dogovora posle 18. maja, jer spisak zahteva zvanične Moskve kojima bi bio olakšan izvoz ruskih žitarica i đubriva nije zadovoljen.

08.00 Rusija tvrdi da je zauzela još tri okruga u Bahmutu

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je zauzelo još tri okruga u zapadnom delu grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti. "Vazdušno-desantne trupe su obuzdavale ukrajinske jedinice na bokovima i podržavale akcije jurišnih odreda za zauzimanje grada", navodi rusko ministarstvo odbrane u svom najnovijem saopštenju.

Associated Press

07.55 Moskva proteruje nemačke diplomate

Rusija je saopštila da će proterati nemačke diplomate u znak odmazde jer su njeni diplomatski zvaničnici poslati kući iz Berlina, prenosi novinska agencija Tass. "Kao reakcija na neprijateljske akcije Berlina, ruska strana je odlučila da protera nemačke diplomate iz Rusije, kao i da značajno ograniči maksimalan broj zaposlenih u nemačkim diplomatskim misijama u našoj zemlji", saopšteno je iz Kremlja.

07.37 Kijev planira primenu softvera SAD u analizi podataka o ruskim ratnim zločinima

Ukrajina planira da primeni softver američkog provajdera za analizu podataka "Palantir tehnolodžis" da joj pomogne u procesuiranju navodnih ratnih zločina koje je počinila Rusija, saopštila je američka kompanija.

U saopštenju se navodi da je "Palantir" isporučio Ukrajini sisteme za pomoć u gađanju ruskih tenkova, kao i za podršku izbeglicama, a da sada radi sa kancelarijom glavnog ukrajinskog tužioca da pomogne istražiteljima da  prikupe i obrade podatke.

07.15 Španija isporučuje Ukrajini šest Leopard 2 tenkova

Španija će u narednim danima isporučiti šest Leopard 2 tenkova Ukrajini, rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Alvares za nemački list "Tagešau". On je dodao da će ovo biti praćeno još jednim paketom od četiri tenka. Ranije, Španija je odložila isporuku, jer je ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles najavila da će tenkovi i pre 9. aprila biti isporučeni Kijevu. 

Associated Press

06.30 Beloruske jedinice završile obuku za ruske taktičke nuklearne raketne sisteme

Jedinice iz Belorusije završile su juče obuku kako da koristite taktički raketni sistem Iskander za lansiranje nuklearnog oružja, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane. Kako je izvestio Rojters, saopštenje je usledilo tačno četiri nedelje nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Rusija postaviti taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji, kao upozorenje NATO-u koji pruža vojnu podršku Ukrajini.

Komentari (1)

Dragan

27.04.2023 19:04

Чуј Крим био Руски. Не само да је био Руски, Крим је Руски и сада. А тако ће и остати.

Evropa