Evropa

RAT U UKRAJINI Gutereš Putinu predlaže produžetak sporazuma o žitaricama, Kuleba traži bržu isporuku municije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Gutereš Putinu predlaže produžetak sporazuma o žitaricama, Kuleba traži bržu isporuku municije
RAT U UKRAJINI Gutereš Putinu predlaže produžetak sporazuma o žitaricama, Kuleba traži bržu isporuku municije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 424. dan ruske invazije na Ukrajinu. Bitka za Bahmut jedna je od najkrvavijih u ratu u Ukrajini koji traje 14 meseci. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage zauzele još dve teritorije u ovom gradom, a ukrajinske vlasti optužuju Rusiju i za raketni napad na Harkov i okolna područja. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otputovao je u Njujork gde je Rusija u UN preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti. Očekuje se da će na tamo biti reči i o dogovoru o žitu čiji je produžetak ugrožen.

Ključni događaji:

  • Gutereš Putinu predlaže produžetak sporazuma o žitaricama
  • Borelj: Treba da počnemo sa pripremama za mirno rešenje sukoba u Ukrajini
  • Kineska ambasada u Parizu: Šajeovi komentari lična tačka gledišta, nisu politika Kine
  • Prigožin: Više ne uzimamo ratne zarobljenike
  • Medvedev: Ako G7 zabrani izvoz u Rusiju, Moskva će prekinuti Crnomorsku inicijativu
  • ISW: Ukrajinska vojska grupisala se na istočnoj obali reke Dnjepar
  • Kijev: Novi ruski napad na Harkov
  • Konašenkov: Zauzeta još dva područja na zapadu Bahmuta
  • Evropske zemlje reagovale na izjavu kineskog ambasadora u Francuskoj, doveo u pitanje suverenitet Ukrajine

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu


22.57 Gutereš Putinu predlaže produžetak sporazuma o žitaricama

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš predložio je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "put napred, koji ima za cilj popravljanje, proširenje i produženje" dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, rekao je zamenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak. Gutereš je zamolio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da pismo uruči Putinu, naveo je Hak u saopštenju nakon susreta Gutereša i Lavrova u Njujorku.

Lavrov je poručio da će Moskva prostudirati sadržaj pisma.

Rusija je ranije nagovestila da neće dozvoliti produžetak Sporazuma o žitaricama koji ističe 18. maja, a kao razlog navodi to što ruski deo sporazuma o izvozu ruskih žitarica i veštačkog đubriva nije ispunjen, preneo je Rojters. Hak je rekao  da su slična pisma poslata Ukrajini, kao i Turskoj, koja je bila inicijator ovakvog sporazuma.

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džang Djun rekao je novinarima da bi Peking voleo da se sporazum nastavi jer bi to bi "bilo korisno za ceo svet".

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

 

22.45 Kuleba zatražio bržu isporuku municije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba danas je zatražio od ministara spoljnih poslova EU da brže ispunjavaju obećanja o isporuci municije, ali je njegova molba stigla kada su zvaničnici dobili nove detalje koji pokazuju da je dug put do toga.

Kuleba, koji se obratio ministrima spoljnih poslova u Luksemburgu putem video veze, bio je kritičan prema sporom tempu EU u isporuci municije, u okviru plana da ukrajinskoj vojci obezbedi milion granata u narednih 12 meseci, rekli su izvori Politika. Taj plan su već podržali lideri EU, ali su ga, kada je reč o tehničkim detaljima, samo delimično usaglasile zemlje članice, koje još razgovaraju o načinima da se realizuje zajednička kupovina municije.

Srž spora je da li da se iz tog posla izuzmu kompanije koje se nalaze van EU u lancu snabdevanja odbrambenih kompanija uključenih u plan, ali u pozadini ostaju i sumnje da li odbrambena industrija EU zaista može da isporuči toliku količinu granata u tom periodu.


21.55 Peskov: Putin nema dvojnika, nikad se nije krio po bunkerima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin nikad nije imao dvojnike koji su se pojavljivali umesto njega u javnosti i da su njegova energija i zdravlje na zavidnom nivou.

"Verovatno ste čuli da Putin ima mnogo dvojnika koji se pojavljuju u javnosti umesto njega, dok se on krije u bunkeru. To je još jedna laž.", rekao je Peskov.

Istakao je da je ruski predsednik "uvek bio izuzetno aktivan" i da ga oni kji rade s njim "jedva prate".

"Njegova energija je impresivna i jedino što možete poželeti je da budete zdravi kao on", rekao je Peskov, preneo je TASS.

20.15 Peskov: Rusiju napustilo 120 od 1.400 stranih kompanija 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je 120 od 1.400 stranih kompanija koje su radile u Rusiji napustilo tu zemlju od početka rata u Ukrajini.

"Ostali su ovde i ne žele da odu", istakao je Peskov, preneo je TASS.

20.14 Budanov: Ruske trupe svuda u odbrani, izuzev u Bahmutu.

Šef vojne ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je danas da su se ruske trupe preorijentisale na odbranu na svim pozicijama, izuzev u Bahmutu.

"Oni su se totalno prebacili na odbranu, svuda. Jedina mesta na liniji fronta gde pokušavaju da probiju je Bahmut. Pokušavaju da sačuvaju Avdijivku na severu, a lokalne borbe se vode u Marinki. U oba grada taktika je identična kao u Bahmutu - pokušavaju da zbrišu naselja sa lica zemlje", rekao je Budanov za "RBC Ukrajina".

Tanjug AP/Libkos

 

 

19.20 Peskov: Bez stranaca na paradi u Moskvi

Rusija ove godine nije poslala specijalne pozivnice stranim liderima za Paradu pobede koja će se održati 9. maja na Crvenom trgu, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao da je ta odluka doneta zbog toga što ovo nije "okrugla godine" od pobede u Velikom otadžbinskom ratu i dodao da će jedini strani političar na paradi biti predsednik Kirgizije Sadir Žaparov, koji će uoči praznika doputovati u radnu posetu Moskvi, prenosi Sputnjik.

18.30 Estonska premijerka podržala članstvo Ukrajine u NATO "čim se stvore uslovi"

Estonska premijerka Kaja Kalas podržala je danas, tokom posete Kijevu, želju Ukrajine za prijem u NATO "čim se za to steknu uslovi", preneo je Rojters. Kalas je održala razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u severozapadnom gradu Žitomiru i sa njim potpisala zajedničko saopštenje u kojem se osuđuje ruski napad na Ukrajinu.

Zelenski je zahvalio Estoniji za vojnu pomoć, ali je takođe ponovio zahtev za bržom isporukom oružja od zapadnih saveznika, kako je rekao, "da bi se rat što brže priveo kraju".

 

 

16.55 Gutereš: Invazija na Ukrajinu prouzrokuje ogromnu patnju i razaranje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da ruska invazija na Ukrajinu prouzrokuje ogromnu patnju i razaranje u toj zemlji.

"Napetosti između velikih sila su na istorijskom vrhuncu, kao i rizici od sukoba, usled nesreće ili pogrešne procene", upozorio je Gutereš, govoreći na sednici o multilateralizmu i Povelji UN, kojom je predsedavao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, prenosi Rojters.

16.20 Borelj: Treba da počnemo sa pripremama za mirno rešenje sukoba u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da zapadni zvaničnici treba da počnu sa pripremom mirnog rešenja sukoba u Ukrajini. Međutim, naglasio je, Kijev treba da učestvuje u svim mogućim pregovorima sa pozicije moći.

"Znam da moramo da počnemo sa pripremama za mir, ali to će zavisiti od odnosa snaga na bojnom polju. Ukrajina će morati da zauzme snažnu poziciju kada su u pitanju mirovni pregovori. Nemojmo se zavaravati", naveo je Borelj u intervjuu za francuski list "Mond".

15.05 Peskov: Parada na Dan pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi

Rusija će održati paradu na Dan pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi, ali je rano govoriti da li će biti održan njen vazduhoplovni deo, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Pripreme za paradu su u toku i ona će biti održana", istakao je portparol ruskog predsednika, preneo je Tas. Kako je naveo Peskov, "to će biti veoma važan događaj tradicionalan za 9. maj".

Portparol ruskog predsednika odbio je da odgovori na pitanje da li će biti održana vazduhoplovna parada. "Još je rano za takve najave i ne bih to radio", objasnio je Peskov.

On je rekao da će javnost biti blagovremeno obaveštena, ističući da je još prerano govoriti o različitim komponentama parade.

Tanjug AP/Libkos

 

 

14.53 Kineska ambasada u Parizu: Šajeovi komentari lična tačka gledišta, nisu politika Kine

Komentari kineskog ambasadora u Parizu Lua Šajea o Ukrajini bili su izraz lične tačke gledišta, ne treba ih previše tumačiti i nisu politika Kine, saopštila je danas kineska ambasada u Francuskoj.

Šaje je u intervjuu za francusku televiziju u petak doveo u pitanje suverenitet bivših sovjetskih država, poput Ukrajine, preneo je Rojters.

Upitan o svom stavu o tome da li je Krim deo Ukrajine ili ne, kineski ambasador u Parizu je rekao da je istorijski to bio deo Rusije i da ga je ponudio Ukrajini bivši vođa Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov.

"Zemlje bivšeg SSSR-a nemaju stvarni status prema međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni ugovor kojim bi materijalizovali svoj suvereni status", istakao je Šaje.

13.22 Berlin: Kina mora da razjasni stav o suverenitetu bivših SSSR zemalja

Vlada Nemačka očekuje da Kina razjasni svoj stav o suverenitetu bivših sovjetskih država, izjavio je danas portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prethodno je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila da Kina poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja i da podržava ciljeve i principe Povelje Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

Mao je na redovnom brifingu za medije rekla da njene izjave o suverenitetu predstavljaju zvanični stav kineske vlade. Ona je tako odgovorila na pitanje da li stav kineskog ambasadora u Parizu Lua Šajea, o suverenitetu bivših sovjetskih država predstavlja zvanični stav Kine.

12.47 Moskovski sud odbacio žalbu Trepove, potvrdio njeno hapšenje

Moskovski gradski sud potvrdio je hapšenje Darije Trepove koja je optužena da je izvršila teroristički napad u kafiću u Sankt Peterburgu kada je ubijen vojni bloger Vladlen Tatarski (alijas Maksim Fomin).

Sud je razmotrio žalbu Trepove i odlučio da prvostepenu presudu potvrdi i odbaci njenu žalbu, rekao je sudija, prenosi ruska agencija Tas. Veći deo suđenja održan je iza zatvorenih vrata, a novinarima je bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu tek u trenutku izricanja presude.

Prema navodima iz istrage, Trepova je 2. aprila, po uputstvima dobijenim od ljudi iz Ukrajine, donela figuru napunjenu eksplozivom u kafić u centru Sankt Peterburga i dala je ratnom reporteru i vojnom blogeru.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

11.36 Reznjikov: Više nego utrostručen broj aktivnih pripadnika ukrajinske vojske

Procenjuje se da su oružane snage Ukrajine od početka rata 24. februara 2022. godine više nego utrostručile broj aktivnih propadnika, a trenutno imaju oko 700.000 vojnika, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov.

"Ako se tome doda i broj graničara, pripadnika Nacionalne garde i policije, ukupan broj iznosi oko milion. Regrutacija se takođe ubrzava jer se očekuje da će ukrajinske snage izvesti velike ofanzivne operacije u proleće i leto 2023. godine" rekao je Reznjikov, prenosi Kijev Independent.

Bez masovne regrutacije i vojnih komesarijata (preimenovanih u centre za teritorijalno regrutovanje i socijalnu podršku), ukrajinska vojska bi doživela značajan pad vojnih kapaciteta i čvrste moći, upozorio je Reznjikov.

10.12 Zelenski: Jači smo nego pre godinu dana, ne odustajemo od odbrane Bahmuta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je uveren u sposobnost svoje zemlje da odbije rusku invaziju i dodao da se Ukrajina priprema za kontranapad. On je u intervjuu za Alarabiju, priznao da je situacija ''izazovna'', ali da se njegova zemlja pojačava za borbu.

"Ne mogu da opišem situaciju kao dobru, ali se borimo. Jači smo nego pre godinu dana", rekao je Zelenski.

Osvrnuo se i na situaciju u gradu Bahmutu, gde ukrajinska vojska vodi žestoke bitke protiv ruske plaćeničke grupe Vagner.

''Nemoguće je da odustanemo od Bahmuta, jer će to pomoći da se proširi front borbe i daće ruskim snagama i Vagneru šanse da zauzmu više naše zemlje'', rekao je Zelenski i dodao da, ako Rusija zauzme Bahmut, to može da joj posluži kao odskočna daska za napredovanje na dva veća grada u Donjeckoj oblasti - Kramatorsk i Slavjansk.

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski, file

 

08.58 Rogov: U Hulijapolju 12.000 ukrajinskih vojnika

Vladimir Rogov, šef proruske organizacije "Mi smo uz Rusiju", u okupiranom Zaporožju, objavio je na svom Telegram kanalu da ukrajinska vojska povećava svoju brojnost u ovoj oblasti. Kako je prenela agencija Tas, Rogov tvrdi da je 12.000 ukrajinskih vojnika u gradu Hulijapolju.

Zaporoška oblast je delimično okupirana, a istovremeno je i jedna od četiri oblasti za koje Kremlj tvrdi da ih je anektirao prošle godine, i pripojio Rusiji.  

08.42 Turski ministar odbrane sastaje se sa ruskim, iranskim i sirijskim kolegom 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da planira da se sastane sa sirijskim, ruskim i iranskim kolegama sutra u Moskvi. Akar je dodao da će i šefovi obaveštajnih agencija ovih zemalja takođe prisustvovati sastanku, preneo je Rojters pozivajući se na tursku agenciju Anadoliju. 

08.25 Ukrajinski generalštab: Odbijeno 60 neprijateljskih napada

Ukrajinski Generalštab saopštio je da Rusija koncentriše svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcima Bahmuta, Avdejevke i Marijinke. 

"Ovde je u nedelju odbijeno oko 60 ruskih napada. Najžešće borbe se nastavljaju za Bahmut i Marijinku", navodi Generalštab ukrajinske vojske.

profimedia

 

Dodaje se i da su ruske snage bezuspešno pokušale napade blizini Grigorovke, Bogdanovke i Ivanovske, ali i da je određeni broj naselja "ipak stradao od neprijateljskog granatiranja".

07.55 Britansko ministarstvo odbrane: Građanima u Hersonu se preti "deportacijom" ako ne pristanu na ruski pasoš

Vlasti u okupiranim delovima Ukrajine gotovo sigurno iznuđuju od stanovnika da prihvate pasoše Ruske federacije - građani u Hersonu su upozoreni da, oni koji to ne učine do 1. juna 2023. godine, biće "deportovani", a njihova imovina zaplenjena, piše u redovnom izveštaju ministarstva odbrane UK.

"Rusija koristi pasoše kao alat u okviru 'rusifikacije' okupiranih područja, kao što je bio slučaj sa Donjeckom i Luganskom pre februara 2022. godine Verovatno se radi na integraciji okupiranih područja u rusku birokratiju jer tako invazija izgleda uspešno, naročito pre izbore 2024. godine", dodaje se u izveštaju.

07.33 Lavrov doputovao u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Njujork, gde će danas i sutra učestvovati i predsedavati sednicama Saveta bezbednosti UN, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Sergej Lavrov je stigao u Njujork. Sutra će se održati sednica SB UN kojom će predsedavati", napisala je ona sinoć na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Očekuje se da će najviši ruski diplomata danas održati sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, a stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je ranije da Rusija "ima dosta tema za diskusiju".

07.29 Kineski ambasador u EU: Saradnja sa Evropom "beskrajna", sa Rusijom veze "neograničene"

Saradnja Kine sa Evropom i drugim nacijama je "beskrajna" kao što su njene veze sa Rusijom "neograničene", rekao je kineski izaslanik u Evropskoj uniji u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

Nije jasno kada je Fu Cong, kineski izaslanik u EU, dao intervju za jedan kineski medij, prenosi Rojters.

Međutim, objavljivanje ovog intervjua usledilo je samo nekoliko dana nakon što je kineski ambasador u Francuskoj izazvao osudu baltičkih naroda Letonije, Litvanije i Estonije kada je sugerisao da one nisu nužno suverene države.

"Evropska strana treba ispravno da razume referencu 'bez granice'. Prijateljstvo i saradnja među državama su beskrajni i ne treba ih veštački ograničavati. Kinesko-ruska saradnja je 'neograničena', a isto važi i za Kinu i Evropu", naveo je Cong.

Fu je upozorio na "pokušaje da se kinesko-ruski odnosi iskoriste za sejanje razdora između Kine i Evrope", odbacujući navode da je Kina imala "prethodno saznanje o sukobu u Ukrajini" ili da je isporučila oružje.

07.20 Institut za studije rata: Rusija želi da osvoji Bahmut pre ukrajinske kontraofanzive

Trenutni raspored ruskih snaga u Bahmutu i oko tog grada znači da je za ruski vojni vrh prioritet njegovo osvajanje pre ukrajinske kontraofanzive, piše u svom redovnom izveštaju Institut za studije rata iz Vašingtona. Ovaj institut podseća da je šef Vagnera Jevgenij Prigožin već rekao kako su severna i jugozapadna strana prepušteni ruskom ministarstvu odbrane, kao i da njegovoj plaćeničkoj grupi ruska avijacija pruža podršku.

07.15 Razvožajev: Odbijeni napadi na Sevasopolj

Snage Crnomorske flote oborile su dron na spoljnom sidrištu Sevastopolja, a druga bespilotna letelica je eksplodirala, ali nije oštetila objekat koji je ciljala, objavio je lider Sevastopolja kojeg je postavila Moskva, Mihail Razvožajev.

On je prethodno na Telegramu napisao da je Crnomorska flota odbila napad dronova na spoljno sidrište Sevastopolja, prenosi Tas.

"Danas, počev od 3.30 sati, pokušan je napad na Sevastopolj. Za sada su jedan dron uništile snage protivpodmorničke diverzantske odbrane, drugi je sam eksplodirao. Sve se dogodilo na spoljnom sidrištu Sevastopolja i nijedan objekat nije oštećen. Trenutno je u gradu mirno, ali sve snage i službe su u stanju pripravnosti", napisao je Razvožajev.

profimedia

 

Agencija RIA Novosti navodi da je pomorski putnički saobraćaj u Sevastopoljskom zalivu obustavljen, a da je organizovan prevoz autobusima između severnog i centralnog dela grada.

Nije bilo reakcija ukrajinskih zvaničnika, koji gotovo nikada ne preuzimaju odgovornost za bilo kakve napade na Krimu, mada ponekad komentarišu ako se nešto desi.

Sevastopolj je glavna baza ruske Crnomorske flote, a poslednji put kada su se na Krimu čule eksplozije bilo je u februaru ove godine. U oktobru 2022, velika eksplozija oštetila je jedan deo Kerčkog mosta, ključne logističke veze za ruske trupe na jugu Ukrajine. 

07.10 Prigožin: Više ne uzimamo ratne zarobljenike

Jevgenij Prigožin, osnivač i šef plaćeničke grupe Vagner, najavio je kako će od sada svojim borcima davati uputstvo da ne uzimaju ratne zarobljenike. "Sve ćemo ih ubiti na bojnom polju. Ne uzimajte više ratne zarobljenike," poručio je Prigožin na audiosnimku objavljenom na Telegramu.

Prigožin je ovu odluku doneo nakon što je nedavno na Telegramu objavljen snimak koji navodno prikazuje "presretnuti razgovor" dvojice ukrajinskih vojnika koji su odlučili da ubiju ratnog zarobljenika. Kijev Independent tvrdi da muškarci na spornoj snimci, koja traje 21 sekundu, govore ruski jezik, ne spominju da je njihov navodni zarobljenik Rus niti daju bilo kakve naznake da su oni sami Ukrajinci.

07.00 ISW: Ukrajinska vojska grupisala se na istočnoj obali reke Dnjepar 

Ukrajinska vojska grupisala se na istočnoj obali reke Dnjepar u blizini grada Herson, saopštio je danas Američki institut za ratne studije (ISW), citirajući ruske vojne blogere. Utvrđivanje te oblasti mogao bi da bude prvi korak u pokušaju da se udalje Rusi sa pozicije odakle su granatirali i pucali na Herson, navodi "Gardijan".

06.50 Medvedev: Ako G7 zabrani izvoz u Rusiju, Moskva će prekinuti Crnomorsku inicijativu

Ruski zvaničnik Dmitrij Medvedev rekao je da će, ukoliko G7 zabrani izvoz u Rusiju, Moskva odgovoriti tako što će okončati Crnomorsku inicijativu koja omogućava ključne izvoze žitarica iz Ukrajine, preneo je Rojters.

Zemlje članice G7, navodno, razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, navela je agencija Kjodo pozivajući se na izvore iz japanske vlade.  

06.45 Kijev: Novi ruski napad na Harkov

Rusija je napala Harkov raketama zemlja-vazduh S-300, objavile su tamošnje vlasti. Tvrde da su napadnuti i grad i okolna područja. Guverner Hersonske oblasti Oleksandr Prokudin rekao je da je ruska vojska granatirala Herson i da je ubijen stariji muškarac (80). Prokudin je rekao da je napad izveden minobacačima, preneo je "Kijev independent".

Iz kancelarije generalnog tužioca, tokom granatiranja dve opštine u Hersonu, tri osobe su ranjene. Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak rekao je da su ruske snage napale Nikopolj dronovima i da su ranjene tri osobe.

06.20 Konašenkov: Zauzeta još dva područja na zapadu Bahmuta

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske snage zauzele još dve teritorije u Bahmutu, dok nastavljaju sa pokušajem da preuzmu punu kontrolu nad ovim gradom.

"U pravcu Donjecka, jurišni timovi su oslobodili dva područja u zapadnim delovima Artjomovska (Bahmuta) u protekla 24 sata", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov, prenosi TASS.

On je naveo i da su u severnim i južnim delovima grada ruske vazdušno-desantne jedinice pružile pojačanje jurišnim timovima. Bitka za Bahmut pretvorila se u jednu od najkrvavijih u ratu u Ukrajini koji traje 14 meseci, a grad je skoro potpuno uništen artiljerijskim granatiranjem i uličnim borbama. Rusija navodi da će joj zauzimanje Bahmuta omogućiti dalje ofanzive na istoku Ukrajine. 

06.00 Evropske zemlje reagovale na izjavu kineskog ambasadora u Francuskoj, doveo u pitanje suverenitet Ukrajine

Francuska i tri baltičke države - Estonija, Letonija i Litvanija, izrazile su ogorčenje i užasnutost nakon što je kineski ambasador u Parizu doveo je u pitanje suverenitet Ukrajine kao zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Upitan da li je Krim deo Ukrajine ili ne, kineski ambasador Lu Šaje je rekao u intervjuu emitovanom na francuskoj televiziji da je istorijski bio deo Rusije, ali da je bio ponuđen Ukrajini od strane bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova, preneo je Rojters.

"Ove zemlje bivšeg SSSR nemaju stvarni status međunarodnog prava jer ne postoji međunarodni ugovor kojim bi materijalizovale svoj suvereni status", rekao je Šaje.

Komentari (0)

Evropa