Evropa

Istraživanje pokazalo da većina Mađara smatra da postoji rizik od trećeg svetskog rata

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2023

-

11:40

Istraživanje pokazalo da većina Mađara smatra da postoji rizik od trećeg svetskog rata
Istraživanje pokazalo da većina Mađara smatra da postoji rizik od trećeg svetskog rata - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Više od polovine Mađara, njih 54 odsto, smatra da je postoji "realna opasnost" da rat Rusije i Ukrajine eskalira u treći svetski rat, a 55 odsto misli da bi jedna od zaraćenih strana mogla da upotrebi nuklearno oružje, pokazalo je istraživanje koje je danas objavio Institut Nezopont.

Kada je rat izbio pre više od godinu dana, mnogi Mađari su verovali da će se uskoro završiti, dok danas samo 42 odsto Mađara veruje da ne postoji realna pretnja od izbijanja svetskog rata, a gotovo isto toliko njih (41 odsto) ne vidi pretnju raspoređivanja nuklearnog oružja, saopštio je istraživački centar, prenosi agencija MTI.

Među onima koji se plaše svetskog rata, 81 odsto strahuje i od raspoređivanja nuklearnog oružja, a samo 16 odsto misli da bi se svetski rat vodio bez takvog oružja.

Oko 77 odsto Mađara ne plaše se globalnog sukoba kao ni uništenja izazvanog nuklearnim oružjem, dok 21 odsto smatra da je upotreba nuklearnog oružja u lokalnom sukobu zamisliva i bez opasnosti od svetskog rata, saopštio je Nezopont.

Telefonsko istraživanje je sprovedeno između 17. i 19. aprila na uzorku koji je obuhvatio 1.000 odraslih osoba. 

Komentari (0)

Evropa