Evropa

Zvaničnica SZO o scenama sa Vemblija: "Poražavajuće, pandemija nije na pauzi"

Komentari

Autor: Euronews

12/07/2021

-

16:45

Zvaničnica SZO o scenama sa Vemblija: "Poražavajuće, pandemija nije na pauzi"
Zvaničnica SZO o scenama sa Vemblija: "Poražavajuće, pandemija nije na pauzi" - Copyright Tanjug/Carl Recine/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nedovoljno razmišljanja o širenju koronavirusa na finalu Evropskog prvenstva u fudbalu bilo je "poražavajuće", upozorili su zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

Marija van Kerhove, epidemiolog i tehnički rukovodilac SZO za kovid 19, objavila je svoju poruku nakon utakmice održane u nedelju na stadionu "Vembli". Oko 60.000 navijača Engleske i Italije, koje su igrale u finalu, došlo je da gleda utakmicu, a gotovo niko nije nosio masku, niti poštovao distancu.

Van Kerhova je izrazila zabrinutost zbog ovog događaja i strah da će to dovesti do širenja kovida 19, uključujući i širenje zaraznije delta vartijante ovog virusa.

"Da li bi trebalo da uživam u gledanju prenošenja koje se događa pred mojim očima?", napisala je ona na Tviteru, opisujući scenu "poražavajućom".

 

 

"Pandemija kovida 19 nije na pauzi večeras. Delta varijanta će iskoristiti nevakcinisane, gužvu, nedostatak maski, viku, vrisku i pevanje", dodala je ona.

Inače, Velika Britanija se trenutno suočava sa ponovnim porastom broja obolelih upravo zbog širenja delta soja, koji je prvi put detektovan u Indiji.

Proteklog meseca je viši nemački zvaničnik pozvao britansku vladu i UEFA da smanje broj osetilaca koji mogu da uđu na "Vembli".

Premijer Italije Mario Dragi takođe je izrazio zabrinutost zbog ublažavanja mera restrikcije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, britanski premijer Boris Džonson branio je odluku, tvrdeći da su mečevi ugošćeni "pažljivo i kontrolisano".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa