Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija počela da koristi na ratištu novi tenk T-14 Aramata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2023

-

07:58

RAT U UKRAJINI Rusija počela da koristi na ratištu novi tenk T-14 Aramata
RAT U UKRAJINI Rusija počela da koristi na ratištu novi tenk T-14 Aramata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

21Danas je 425. dan ruske invazije na Ukrajinu. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da ruska invazija na Ukrajinu uzrokuje ogromnu patnju i razaranje u toj zemlji. On je predložio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu proširenje i produženje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. Iz Kijeva traže bržu isporuku municije, dok predsednik Volodimir Zelenski kaže da je uveren u sposobnost svoje zemlje da odbije rusku invaziju i da se pripremaju za kontranapad.

Ključni događaji:

  • EK obezbedila Ukrajini 1,5 milijardi evra u okviru godišnjeg paketa pomoći
  • Medvedev: Svet je bolestan i na pragu novog svetskog rata
  • Gutereš predlaže Putinu produžetak sporazuma o žitaricama
  • Kuleba zatražio bržu isporuku municije
  • Švedska proteruje pet ruskih diplomata
  • Budanov: Ruske trupe svuda u odbrani, izuzev u Bahmutu
  • Gutereš: Invazija na Ukrajinu prouzrokuje ogromnu patnju i razaranje
  • Borelj: Treba da počnemo sa pripremama za mirno rešenje sukoba u Ukrajini
  • Evropski komesar za poljoprivredu: Dogovor o uvozu ukrajinskih žitarica "veoma blizu"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.18 Rusi počeli da koriste tenk Armata u Ukrajini

Rusija je počela da koristi novi T-14 Armata borbeni tenk da bi gađala ukrajinske pozicije, ali ti tenkovi još nisu učestvovali u operacijama direktnog napada, javila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojters. 

Tenkovi imaju dodatnu zaštitu na bokovima, a posade se prošle "borbenu koordinaciju" na poligonima u Ukrajini, navodi RIA Novosti citirajući izvor koji je upoznat sa ovim pitanjem.

Navodi se da posae T-14 daljinski kontrolišu naoružanje iz izolovane oklopne kapsule koja se nalazi na prednjem delu trupa. 

22.17 Putin potpisao ukaz o privremenom upravljanju imovinom neprijateljskih zemalja

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o uvođenju privremenog upravljanja imovinom lica iz neprijateljskih zemalja kao odgovor na zaplenu ili ograničavanje prava raspolaganja nad ruskom imovinom u inostranstvu.

U preambuli uredbe se kaže da su potrebne "hitne mere" kao odgovor na nezakonite radnje SAD i drugih zapadnih zemalja usmerenih na lišavanje ili ograničavanje imovinskih prava Ruske Federacije, njenih kompanija i građana, prenosi TASS.

21.40 Evropski komesar za poljoprivredu: Dogovor o uvozu ukrajinskih žitarica "veoma blizu"

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski kaže da je dogovor između Evropske unije i pet zemalja članica po pitanju uvoza ukrajinskih poljoprivrednih dobara veoma blizu.  

Kako je rekao posle sastanka resornih ministara evropske dvadesetsedmorke, taj dogovor podrazumeva privremenu zabranu uvoza pet proizvoda do 5. juna.  Postoji mogućnost da ona bude produžena i do kraja godine, dodaje Vojčehovski i ističe da je Komisija otvorena i za takve mogućnosti. Detaljnije u posebnoj vesti

21.11 Lavrov: NATO hteo da uništi Rusiju, ali ju je na kraju ujedinio

NATO je hteo da uništi Rusiju, ali ju je na kraju ujedinio, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije na konferenciji za novinare u sedištu Ujedinjenih nacija.

"Plasirana je jedna tako lepa stilska figura - ​​da je Rusija htela da spreči širenje NATO. Prvo, nismo to toliko želeli, ni verovali da je potrebno to sprečavati. Lagali su, sada to svi znaju, kako što su kasnije lagali o Minskim sporazumima i o mnogim drugim stvarima", rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Lavrov je predočio da su zapadni lideri počeli da govore o Trećem svetskom ratu, kada je Ruska Federacija "generalno ćutala" i izrazio nadu da će Zapad pokazati odgovornost i da neće govoriti o mogućnosti izbijanja Trećeg svetskog rata ukoliko Rusija pobedi u Ukrajini.

Tanjug AP/John Minchillo

 

19.24 Dve nemačke kompanije koje izrađuju tenk Leopard 2 u pravnom sporu

Dve nemačke kompanije koje zajednički učestvuju u izradi jednog od najsavremenijih borbenih tenkova ''Leopard 2'' uplele su se u pravni spor oko prava intelektualne svojine. 

Kompaniju Rajnmetal, koja je prošle godine dovedena u centar pažnje kada je Nemačka povećala svoje troškove za odbranu, optužila je kompanija Kraus-Mafaj Vegman (KMV), a saslušanje u Minhenskom sudu je zakazano za 2. maj, preneo je Rojters.

17.38 Danska i Ukrajina proširuju saradnju u oblasti energetike

Danska je potpisala petogodišnji ugovor sa Ukrajinom koji će pomoći Kijevu da obnovi kapacitete za energiju vetra i ojača energetsku nezavisnost od Rusije.

Danski ministar za klimu Lars Agard je danas saopštio da će Kopenhagen pomoći Kijevu da koristi energiju vetra iz vetroelektrana na moru i na kopnu, prenosi Rojters. Kapaciteti koji su bili uništeni u ratu će biti obnovljeni i prošireni, navodi se u saopštenju.

17.08 CNN: Deca iz Vasiljevke pod ruskom okupacijom poslata u beloruski logor

Deca iz ukrajinskog okruga Vasiljevka, koji se nalazi pod ruskom okupacijom poslata su u takozvani "rekreacioni kamp" u Belorusiji, tvrdi CNN. Civilno-vojna administracija Vasiljevke koju je postavila Rusija je saopštila da je "program rekreacije za decu besplatan i da ga podržavaju predsednici Belorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin".

"Prva grupa od 43 dece uzrasta od 8 do 15 godina boraviće u dečjem zdravstvenom kampu od 24. aprila do 10. maja, a sledeća poseta je planirana od 14. maja", dodaje se u saopštenju.

14.56 Švedska proteruje pet ruskih diplomata

Švedska proteruje pet ruskih diplomata, saopštio je ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstorm za javni servis SVT.

"Švedska je pozvala ruskog ambasadora i obavestila ga da su petoro ljudi koji su zaposleni u ambasadi zamoljeni da napuste zemlju zbog aktivnosti koje su nespojive sa Bečkom konvencijom i diplomatskim odnosima", rekao je Bilstrom.

Podsetimo, Švedska je proterala troje ruskih diplomata u aprilu prošle godine nakon početka invazije punog obima na Ukrajinu.

14.02 Podoljak: Neophodan globalni pritisak na Rusiju zbog sporazuma o žitu

Savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak izjavio je danas da predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o produženju i poboljšanju sporazuma o izvozu žita može da uspe samo ako međunarodna zajednica izvrši pritisak na Rusiju.

"Ukrajina će i dalje slediti dogovore sa Turskom i UN i dostavljati pošiljke žita na njihovo odredište", rekao je Podoljak, prenosi Rojters.

On je ovom prilikom odbacio tvrdnje Ministarstva odbrane Rusije da je Kijev pokušao da napadne ruske brodove u Crnom moru.

13.33 Peskov: Moskvi i dalje ne odgovara produženje Crnomorske inicijative

Moskvi ne odgovara dogovor o izvozu žitarica Crnim morem, ponovio je Kremlj dan nakon što je šef UN poslao ruskom predsedniku pismo sa predlozima za poboljšanje i proširenje ovog dogovora. 

"Uprkos činjenici da je toliko vremena prošlo, dogovor još nije primenjen, i ne isgleda skladno kao paket. Uslovi koji nas brinu i dalje nisu ispunjeni. Zbog toga, dok se okolnosti ne promene u našu korist, nastavićemo da posmatramo", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima danas.

U postizanju ovog dogovora, odnosno Crnomorske inicijative, posredovali su prošlog jula Turska i UN, a cilj je bio da se dozvoli Kijevu nastavak izvoza žitarica iz crnomorskih luka.

Tanjug/AP/Khalil Hamra

 

Rusija je signalizirala da neće dopustiti produženje ovog dogovora posle 18. maja, ukoliko se ne uklone prepreke koje je sprečavaju u izvozu sopstvene hrane i đubriva. 

Juče je šef UN Antonio Gutereš predložio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "način da se unapredi, produži i proširi dogovor", a sve je to bilo izloženo u pismu koje je Gutereš predao ruskom ministru spoljnih poslova, Sergeju Lavrovu, kako bi ga on isporučio Putinu.

12.49 Rusija počela da koristi tenkove T-14 Armata

Oružane snage Rusije počele su da koriste najnovije tenkove T-14 Armata za gađanje ukrajinskih položaja, prenose danas RIA Novosti pozivajući se na upućeni izvor. Agencija navodi da su ruske trupe počele da koriste najnovije tenkove Armata za otvaranje vatre na ukrajinske položaje, ali da ti tenkovi još nisu učestvovali u direktnim ofanzivnim operacijama. Taj izvor je rekao da su tenkovi T-14 Armata dobili dodatnu bočnu zaštitu od protivtenkovske municije.

 

 

11.41 KFC otišao sa ruskog tržišta, Rusi od danas jedu piletinu u Rostik's-u

Nekadašnji restorani brze hrane američke kompanije KFC, koja se povukla sa ruskog tržišta, danas su u Rusiji otvoreni pod imenom Rostik's. Novi ruski vlasnici ovih restorana, Konstantin Kotov i Andrej Oskolkov, odlučili su da vrate u život ruski brend Rostik's, koji se prvi put pojavio 1993. godine, nakon sloma Sovjetskog saveza, prenosi Rojters. 

Matična kompanija američkog KFC-a, firma Jam! Brends, prošle nedelje je definitivno izašla sa ruskog tržišta i prenela prava na franšizu KFC na rusku firmu Smart servis, koju vode Kotov i Oskolkov. Za ljubitelje KFC-a u Rusiji se od danas ne menja mnogo toga, pošto će brend ove američke kompanije biti neko vreme i dalje prisutan u nekim restoranima, a meni će ostati skoro isti.

11.00 EK obezbedila Ukrajini 1,5 milijardi evra u okviru godišnjeg paketa pomoći

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da je EK obezbedila isplatu još jedne tranše makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 1,5 milijardi evra.

„Danas obezbeđujemo Ukrajini još 1,5 milijardi evra kao deo našeg godišnjeg paketa makrofinansijske pomoći", napisala je Fon der Lajen na Tviteru. 

Navela je da će EU nastaviti da pomaže Ukrajini da se odupre ruskoj agresiji, da podržava funkcionisanje ukrajinskih institucija, kao i da joj pomaže u sprovođenju važnih reformi.

 

10.11 Medvedev: Svet je bolestan i na pragu novog svetskog rata

Zamenik predsednika Saveta za  bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da je svet "bolestan" i verovatno na pragu novog svetskog rata, ali da se to može izbeći. 

Medvedev je tokom razgovora sa učesnicima obrazovnog maratona "Znanje" dodao da svetski rat može biti izbegnut, ali da neće da pravi prognoze, jer su one, kako je ocenio, "nezahvalan posao“.

Medvedev je rekao da potencijalni protivnici ne bi trebalo da potcenjuju Rusiju kada je reč o upotrebi nuklearnog oružja, podsećajući da, prema osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja, nuklearno oružje može biti upotrebljeno u slučaju da se agresija na Rusiju izvrši upotrebom drugih vrsta naoružanja, koje ugrožavaju samo postojanje države.

"Zato sve te priče da 'Rusi to nikada neće učiniti' ili obrnuto, 'Rusi nas sve vreme plaše upotrebom nuklearnog oružja' - ne vrede ništa", rekao je Medvedev.

09.45 Zelenski: U ruskom granatiranju Kupjanska jedna osoba poginula, 10 ranjeno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je u ruskom granatiranju grada Kupjanska, na istoku Ukrajine, poginula jedna osoba, a 10 povređeno.

Zelenski je na Telegramu napisao da je pogođen muzej i da je poginuo zaposleni u muzeju, a da pod ruševinama ima još ljudi. Načelnik Harkovske oblasne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su ruske snage gađale centar Kupjanska sa raketama S-300 i da je od 10 povređenih osoba njih troje hospitalizovano. Prema rečima Sinegubova, dve osobe su ostale pod ruševinama, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

 

08.45 Jermak: Granatirana Harkovska oblast, više od petoro povređenih

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, objavio je na Telegramu video snimak onoga za šta tvrdi da predstavlja posledice napada na Harkovsku oblast.

"Rusi su granatirali centar Kupjanska u Harkovskom regionu koristeći S-300. Pogodili su muzej, ljudi se nalaze ispod ruševina, i već se zna da je više od petoro ranjeno", napisao je Jermek na Telegramu, prenosi Gardijan.

Britanski list dodaje da ove tvrdnje nisu nezavisno proverene. 

08.05 Gutereš: Rizik od sukoba između najvećih sila na istorijskom vrhuncu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš nazvao je saradnju između 193 zemlje članice UN "žilom kucavicom" i "zvezdom vodiljom", te upozorio Savet bezbednosti da je globalna saradnja pod najvećim pritiskom od stvaranja UN 1945. godine u "pepelu Drugog svetskog rata".
"Tenzije između velikih sila su na istorijskom vrhuncu, kao i rizici od sukoba zbog nesrećnih okolnosti ili pogrešne procene", rekao je on, ukazujući pre svega na rat u Ukrajini.

07.47 Oštri sukobi u Savetu bezbednosti UN u vezi sa Poveljom

Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild nazvala je juče na sednici Saveta bezbednosti UN Rusiju "licemernom", navodeći da je njen "nezakoniti, ničim izazvan i nepotreban rat u Ukrajini udario u srce Povelje UN i svega što nam je drago". Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord rekla je da je "svet video šta ruska ideja multilateralizma znači - gaženje Povelje UN i rat koji je doneo nezamislive patnje Ukrajini, i katastrofu Rusiji".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, međutim, branio je ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom", ponavljajući optužbe da Ukrajina "promoviše nacističke prakse" i zabranjuje ruski jezik i kulturu, i tvrdeći da "NATO planira da se proširi na Ukrajinu".

Tanjug AP/John Minchillo

 

On je, međutim, naglasio da se "ne radi samo u Ukrajini", već, kako je nazvao, "i planovima Zapada da iskoristi ukrajinsku vladu u nadi da će oslabiti Rusiju".

"Ne možemo da razmatramo ukrajinsko pitanje odvojeno od geopolitičkog konteksta. Radi se o tome kako će međunarodni odnosi nastaviti da se oblikuju kroz uspostavljanje čvrstog konsenzusa na osnovu ravnoteže interesa, ili kroz agresivno i nestabilno unapređenje hegemonije Vašingtona", naveo je Lavrov.

07.37 ISW: Ukrajinska vojska ostvarila napredak na liniji Kupjansk-Kremina-Svatova

Geolocirani snimci pokazuju da su ukrajinske snage ostvarile ograničeni napredak južno od Kremine, piše u redovnom izveštaju Instituta za studije rata (ISW). Dodaje se da je jedan ruski vojni bloger 24. aprila objavio kako je ukrajinska vojska povratila određene pozicije kog Belogorivke, kao i da su ruske snage izvršile neuspešne napade jugozapadno od Kremine. 

Ukrajinski generalštab je saopštio da ruska vojska nije izvodila ofanzivne akcije na liniji Kupjansk-Svatova-Kremina 23. i 24. aprila.

07.25 Jermakov: Rizici od direktnog sukoba SAD i Rusije stalno rastu

Rizici za direktnu vojnu konfrontaciju između dve nuklearne sile - Rusije i Sjedinjenih Američkih Država - stalno rastu, ocenio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov. On je za Tas rekao da je, ako SAD nastave da slede sadašnji kurs konfrontacije sa Rusijom, sudbina sporazuma START o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, može biti unapred određena.

"Ako se događaji budu razvijali po najgorem scenariju, odnosno ako Vašington dovede situaciju do vojnog sukoba dve najveće nuklearne sile, biće neophodno brinuti ne o spasavanju START-a, već o sudbini celog sveta", istakao je Jermakov.

07.13 Rau: Novi paket EU sankcija teško pre kraja maja

Novi paket sankcija EU prema Rusiji se razmatra, ali je malo verovatno da će biti usvojen pre kraja maja, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau. On je za državnu agenciju PAP rekao da bi bilo nerealno očekivati da novi paket sankcija bude usvojen ranije, preneo je Rojters.

07.00 Gutereš predlaže Putinu produžetak sporazuma o žitaricama

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš predložio je juče ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "put napred, koji ima za cilj popravljanje, proširenje i produženje" dogovora o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, rekao je zamenik portparola Ujedinjenih nacija Farhan Hak. Gutereš je zamolio ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da pismo uruči Putinu, naveo je Hak u saopštenju nakon susreta Gutereša i Lavrova u Njujorku. Lavrov je poručio da će Moskva prostudirati sadržaj pisma.

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

 

06.45 Kuleba zatražio bržu isporuku municije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba zatražio je od ministara spoljnih poslova EU da brže ispunjavaju obećanja o isporuci municije, ali je njegova molba stigla kada su zvaničnici dobili nove detalje koji pokazuju da je dug put do toga. Kuleba, koji se obratio ministrima spoljnih poslova u Luksemburgu putem video veze, bio je kritičan prema sporom tempu EU u isporuci municije, u okviru plana da ukrajinskoj vojci obezbedi milion granata u narednih 12 meseci, rekli su izvori Politika.

06.30 Budanov: Ruske trupe svuda u odbrani, izuzev u Bahmutu

Šef vojne ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je juče da su se ruske trupe preorijentisale na odbranu na svim pozicijama, izuzev u Bahmutu. "Oni su se totalno prebacili na odbranu, svuda. Jedina mesta na liniji fronta gde pokušavaju da probiju je Bahmut. Pokušavaju da sačuvaju Avdijivku na severu, a lokalne borbe se vode u Marinki. U oba grada taktika je identična kao u Bahmutu - pokušavaju da zbrišu naselja sa lica zemlje", rekao je Budanov za "RBC Ukrajina".

Associated Press

06.00 Borelj: Treba da počnemo sa pripremama za mirno rešenje sukoba u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je juče da zapadni zvaničnici treba da počnu sa pripremom mirnog rešenja sukoba u Ukrajini. Međutim, naglasio je, Kijev treba da učestvuje u svim mogućim pregovorima sa pozicije moći.

Komentari (0)

Evropa