Evropa

Norveška izrazila nezadovoljstvo jer je Švedska nije odmah obavestila o padu rakete

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

10:16

Norveška izrazila nezadovoljstvo jer je Švedska nije odmah obavestila o padu rakete
Norveška izrazila nezadovoljstvo jer je Švedska nije odmah obavestila o padu rakete - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Norveška je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je Švedska nije odmah obavestila o svojoj istraživačkoj raketi koja se srušila u planinama na krajnjem norveškom severu.

Istraživačka raketa, koju je u ponedeljak ujutro lansirala Švedska svemirska korporacija, pokvarila se i pala na teritoriju susedne Norveške. 

Raketa, lansirana iz svemirskog centra u Kiruni, pala je na obronak planine u opštini Malselv na krajnjem severu Norveške, oko 10 kilometara od najbližeg naseljenog područja. U tom incidentu nije bilo povređenih i nije prijavljena materijalna šteta.

"Pad ovakve rakete je veoma ozbiljan incident koji može da izazove ozbiljnu štetu. Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima“, navodi se u saopštenju norveškog ministarstva.

Ministarstvo je takođe ukazalo da potraga za delovima rakete nije trebalo da počne bez norveškog odobrenja koje nije dato, prenose agencije.

Norveška uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je za incident saznala iz saopštenja za medije Švedske svemirske korporacije, objavljenog u ponedeljak.

Raketa je izvodila eksperimente u nultoj gravitaciji na visini od 250 kilometara.

"Raketa je imala nešto dužu i zapadniju putanju nego što je izračunato i sletela je nakon završenog leta 15 kilometara unutar teritorije Norveške. Potraga za delovima je u toku", navedeno je u saopštenju Švedske svemirske korporacije u ponedeljak. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa