Tehnologija

Kako je eksplodirao Staršip: Četiri minuta leta pa samouništenje iznad Meksičkog zaliva iz koga mnogo može da se nauči

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, Tajm

21/04/2023

-

11:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bespilotna raketa Staršip kompanije "Spejs iks" eksplodirala je iznad Meksičkog zaliva četiri minuta nakon lansiranja, tokom svog prvog testnog leta. Raketu su pokretala 33 Raptor motora, a uprkos tome što let nije bio uspešan, stručna javnost nije zabrinuta zbog toga.

Rakete ove kompanije u vlasništvu Ilona Maska ostaće prizemljene dok traje istraga kako bi se utvrdilo da "nijedan sistem, proces ili procedura povezani sa incidentom neće uticati na javnu bezbednost", saopšteno je iz američke Savezne avijacione administracije (FAA), preneo je "Politiko".

Jedan od inžinjera "Spejs iksa", Džon Inspraker, rekao je da ovaj događaj "očigledno nije uobičajena situacija", a Mask je na Tviteru naveo da je kompanija "naučila dosta toga pred sledeće lansiranje za nekoliko meseci".

Iz kompanije nisu koristili reč "eksplozija" opisujući ono što se desilo nakon lansiranja rakete, već su naveli da je "Staršip prošao kroz brzo nepredviđeno rasklapanje". 

Ovo saopštenje "Spejs iksa" jasnije je ukoliko znamo šta se zapravo desilo - četiri minuta nakon poletanja, određeni broj motora koji pokreću raketu nije funkcionisao, pa je aktiviran mehanizam samouništenja zbog toga što je raketa počela da pada i skreće sa predviđene putanje.

Najveća visina koju je raketa dosegla pre eksplozije, bilo je 39 kilometara, a u saopštenju kompanije stoji da je prekid leta aktiviran i sa bustera i sa same letelice.

Mask: Planeto Mars, stižemo

Mada je završen eksplozijom, ovaj test je ipak ispunio određeni broj ciljeva koje je "Spejs iks" postavio za letelicu.

Ilon Mask je, malo pre lansiranja, rekao da "uspeh nije ono što bi trebalo očekivati, jer bi to bilo ludost".

"Sa ovakvim testom, uspeh dolazi iz onoga što naučimo, a današnji test će unaprediti sigurnost Staršipa dok kompanija nastavlja sa traženjem načina da dosegne multiplanetarni život", saopšteno je iz "Spejs iksa" posle leta.

Sam Mask je nazvao lansiranje "uzbudljivim testnim letom".

"Neću da baksuziram, ali mislim da ćemo vrlo verovatno dostići orbitu ove godine i obnoviti buster i letelicu, ako ne ove, onda sledeće godine. Planeto Mars, stižemo", naveo je Ilon Mask u mejlu zaposlenima nakon lansiranja.

Administrator NASA Bil Nelson je čestitao "Spejs iksu" na testnom letu.

"Svako veliko dostignuće kroz istoriju zahtevalo je određeni nivo proračunatog rizika, jer uz veliki rizik dolazi i velika nagrada. Radujem se da vidim sve što će 'Spejs iks' naučiti, sledećem testnom letu, i svemu nakon toga", napisao je Nelson na Tviteru.

Stručnjaci nisu zabrinuti zbog neuspeha

Svemirska putovanja je teško izvesti, a u kompaniji "Spejs iks" to znaju vrlo dobro, i zbog toga prate modele koji su ih danas učinili jednim od vodećih svetskih provajdera lansiranja, piše list "Tajm", dodajući da je letelica Falkon 9 uspešno poletela 217 puta od 2017. godine, a samo prošle 61 put.

Falkon je imao tri neuspeha prilikom lansiranja pre nego što je postao "glavna zvezda", a Staršip je već nekoliko puta takođe imao incidente. Od 2020. do 2021. godine, pet raketa poslato je na kratke testne letove - do maksimalne nadmorske visine od 10 kilometara. 

Četiri od ovih letova završilo je eksplozijama ili su pali, ali čini se da stručnjaci ipak nisu previše zabrinuti zbog ovoga.

"Zato i vršimo testove. Od neuspelih testova saznajete mnogo više nego od onih koji su uspešni. Onda se pregrupišete, pa krenete ponovo", rekla je Lisa Votson-Morgan, koja upravlja NASA programom "Artemis lunar sistem". 

Tanjug/AP/Eric Gay

 

Slično misli i Džon Longsdon, profesor emeritus i osnivač Instituta za svemirske politike na Univerzitetu Džordž Vašington. On je rekao da "misli kako je eksplozija upravo nešto što su iz 'Spejs iksa' predvideli kao realističnu mogućnost".

"Uradili su dobru stvar time što su smanjili očekivanja pred lansiranje. Mislim da su shvatili da, kada se testira kompleksan sistem kao što je ovaj, postoji mnogo stvari koje mogu poći po zlu. To se i desilo", istakao je Longsdon, prenosi "Tajm".

Letelica Staršip je dizajnirana tako da može ponovo da se koristi, i planirano je da može da prevozi kako posadu, tako i robu "u Zemljinu orbitu, na Mesec, Mars, i dalje od toga", tvrde iz kompanije "Spejs iks", sa ciljem da se prošire sektori svemirske industrije, ali i svemirskog turizma.

Komentari (1)

Драган

22.04.2023 22:04

хахахаха "самоуништења" хаххахаха , како да не. "остали само дугмићи"

Magazin