Tehnologija

Staršip, najveća raketa u istoriji, eksplodirala tokom probnog leta; Mask najavljuje novo lansiranje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2023

-

15:56

Staršip, najveća raketa u istoriji, eksplodirala tokom probnog leta; Mask najavljuje novo lansiranje
Staršip, najveća raketa u istoriji, eksplodirala tokom probnog leta; Mask najavljuje novo lansiranje - Copyright AP Photo/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Nova raketa kompanije Spejs eks, američkog milijardera Ilona Maska, eksplodirala je danas tokom svog prvog probnog leta. Bilo je predviđeno da raketa Starship bude lansirana u orbitu Zemlje, ali se srušila u Pacifiku, blizu Havaja, piše AP.

Staršip je, kako je ranije navođeno, najveća i "najmoćniju" raketu u istoriji a današnje lansiranje usledilo je iz drugog pokušaja, nakon što je otkazano u poslednjem trenutku pre dva dana.

BBC navodi ocene inženjera koji tvrde da je lansiranje, bez obzira na eksploziju, bilo uspešno, te da će pregledati prikupljene podatke tokom rada na sledećem probnom lansiranju.

Britanski javni servis navodi da su stvari pošle naopako u trenutku kada je trebalo da dođe do odvajanja pojačivača, nakon čega je došlo do eksplozije. 

 

Letelica od 120 metara viša je od Statue slobode slobode i lansirana je iz baze SpaceX-a iz mesta Boka Čike u Teksasu u SAD-u.

 

 

Kompanija je planirala da koristi Staršip za slanje astronauta i tereta na Mesec i na Mars.

Vlasnik kompanije Spejs eks Ilon Mask oglasio se danas, povodom neuspešnog lansiranja rakete Starship, rekavši da će za nekoliko meseci biti pokušano novo lansiranje.

"Čestitam Spejs eks timu na uzbudljivom probnom lansiranju rakete Starship! Naučio sam mnogo toga za sledeće probno lansiranje koje će biti za nekoliko meseci", napisao je Mask na Tviteru.

 

 

Bilo je predviđeno da Starship bude lansirana u orbitu Zemlje, ali se srušila u Pacifiku, blizu Havaja, piše AP i navodi da u današnoj eksploziji niko nije povređen.

Ovo je bio drugi pokušaj lansiranja, pošto je prethodni otkazan zbog zamrznutog ventila, navodi agencija. Iz kompanije je ranije saopšteno da raketa treba da bude korišćena za slanje ljudi i tereta na Mesec, a nakon toga i na Mars.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letjelicu Staršip za prevoz astronauta na Mesec krajem 2025.. Misija poznata kao Artemis III prva je takva od završetka programa Apollo 1972. godine.

 

 

Staršip se sastoji od 50-metarske svemirske letelice dizajnirane za prevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy.

 

 

 

Komentari (0)

Magazin