Fokus

Severna Koreja testirala nove balističke rakete na čvrsto gorivo

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

07:46

Severna Koreja testirala nove balističke rakete na čvrsto gorivo
Severna Koreja testirala nove balističke rakete na čvrsto gorivo - Copyright Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je danas saopštila da je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo Hvasong-18, sa ciljem jačanja  sposobnosti zemlje za nuklearni protivnapad, prema severnokorejskim medijima, prenosi Rojters.

Lider Kim Džong Un rukovodio je testiranjem rakete, saopštila je KCNA. U izveštaju su objavljene fotografije na kojima Kim posmatra lansiranje, u pratnji supruge, sestre i ćerke, i projektila prekrivenog maskirnim mrežama na mobilnom lanseru.

"Test je dokazao  vojnu efikasnost nove interkontinentalne balističke rakete kao sposobnosti za strateški napad", izvestila je KCNA, dodajući da će to dramatično poboljšati strateško odvraćanje zemlje i spremnost za nuklearni protivnapad.

Severna Koreja je kritikovala nedavne zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje kao eskalaciju tenzija, a poslednjih meseci je pojačala testove naoružanja.

Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

 

Razvoj interkontinentalnih balističkih raketa na čvrsto gorivo, koje mogu da reaguju brže u kriznoj situaciji,  dugo se smatrao ključnim ciljem za Severnu Koreju, a Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da Pjongjang još uvek razvija oružje, što ukazuje da bi mogao da izvrši još testova, navodi Rojters.

Najnovije lansiranje usledilo je nekoliko dana nakon što je Kim pozvao na jačanje odvraćanja od rata na "praktičniji i ofanzivniji" način kako bi se suprotstavio onome što je Severna Koreja nazvala potezima agresije SAD.

Raketa, ispaljena iz blizine Pjongjanga, preletela je oko 1.000 km pre nego što je sletela u vode istočno od Severne Koreje, saopštili su zvaničnici.

Lansiranje novog severnokorejskog projektila izazvalo je strah među stanovnicima u severnom Japanu i oštru osudu SAD i saveznika, prenosi Rojters. Severna Koreja je saopštila da test ne predstavlja pretnju za susedne zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet