Fokus

Severna Koreja treći dan zaredom nije odgovorila na "vruću liniju" sa Seulom

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2023

-

14:44

Severna Koreja treći dan zaredom nije odgovorila na "vruću liniju" sa Seulom
Severna Koreja treći dan zaredom nije odgovorila na "vruću liniju" sa Seulom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja danas, već treći dan zaredom, nije odgovorila na redovne kontakte preko interkorejske vojne telefonske linije, saopštili su zvaničnici južnokorejskog Ministarstva odbrane.

Zvaničnici su naveli da su kontaktirali Pjongjang preko namenske vojne telefonske linije danas u 9 i 16 sati, ali da su pozivi ostali bez odgovora, objavio je Blumberg.

"Redovni pozivi se ne obavljaju iz neutvrđenog razloga sa severne strane", rekao je u subotu vojni zvaničnik. 

Zvaničnik je istakao da će pratiti situaciju, ostavljajući kao otvorene sve mogućnosti, uključujući tehnički problem na severnoj liniji.

Dve Koreje obično telefoniraju dva puta dnevno, koristeći kanal zajedničke kancelarije za vezu i svoj vojni kanal. Kanal kancelarije za vezu radi samo radnim danima, dok vojni kanal radi i tokom vikenda.

Do prekida komunikacije došlo je usred pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu nakon testova naoružanja Severne Koreje u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

Pjongjang prošlog juna nije odgovorio na redovnu telefonsku liniju, očigledno zbog tehničkih problema izazvanih jakim kišama.

Severna Koreja je obnovila međukorejsku "vruću liniju" u julu 2021. godine, otprilike godinu dana nakon što je prekinula kontaktni kanal u znak protesta protiv kampanje seulskih aktivista sa lecima koji su bili kritični prema Pjongjangu. Veza je ponovo prekinuta u avgustu te godine da bi kasnije bila obnovljena.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet