Evropa

Tužioci u Poljskoj pokrenuli istragu protiv opozicionog lidera Tuska

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

17:26

Tužioci u Poljskoj pokrenuli istragu protiv opozicionog lidera Tuska
Donald Task - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Poljski tužioci pokrenuli su istragu protiv opozicionog lidera Donalda Tuska zbog navodne zloupotrebe položaja u vreme kada je bio premijer te države pre oko deceniju.

Ovaj potez kritičari vladajućih vlasti opisuju kao politički motivisan s obzirom na to da će izbori biti održani kasnije ove godine, preneo je AP.

Tužilaštvo u Varšavi saopštilo je u utorak da je otvorilo istragu u ime poljskog biznismena Mareka Falente, koji tvrdi da je Tusk zloupotrebio svoja ovlašćenja tako što je naredio inspekciju kompanije, koju je vodio i koja je uvozila ruski ugalj u Poljsku.

Biznismen je osuđen na dve i po godine zatvora zbog organizovanja tajnog snimanja privatnih razgovora političkih i poslovnih lidera u varšavskim restoranima 2013. i 2014. godine.

Razgovori su objavljeni u poljskim časopisima 2014. godine, a ubrzo nakon toga Tusk je napustio Poljsku da bi preuzeo visoke položaje u EU, kada je najpre postao predsednik Evropskog saveta, a od 2019. je lider Evropske narodne stranke.

Međutim, ova publikacija izazvala je skandal, koji je doprineo porazu 2015. godine centrističke, proevropske vlade, predvođene njegovom strankom Građanska platforma (Civic Platform parti), nakon čega je zamenila aktuelna konzervativna vladajuća partija Pravo i pravda.

Okružno tužilaštvo u Varšavi saopštilo je u utorak da je svrha postupka "provera okolnosti navedenih u obaveštenju o prekršaju".

"Prema mišljenju podnosioca prijave, krivično delo je trebalo da se sastoji u prekoračenju službenih ovlašćenja u vezi sa mešanjem u poslove privrednog pravnog lica i prisiljavanju da prestane sa radom", navela je portparolka Okružnog tužilaštva u Varšavi Aleksandra Skržinjarz.

Ona je napomenula da kancelarija u ovoj fazi ne planira da sasluša Tuska.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa