Evropa

Donald Tusk izabran za predsednika najveće opozicione grupacije u Poljskoj

Komentari

Autor: Fonet

25/10/2021

-

20:16

Donald Tusk izabran za predsednika najveće opozicione grupacije u Poljskoj
Donald Tusk izabran za predsednika najveće opozicione grupacije u Poljskoj - Copyright Tanjug AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Evropskog saveta i nekadašnji premijer Poljske Donald Tusk izabran je za predsednika najveće opozicione grupacije Građanska platforma na partijskim izborima koji su održani ovog vikenda.

Kako se navodi u saopštenju Građanske platforme, Tusk je bio jedini kandidat za predsednika i dobio je 97 odsto glasova, a na izborima je učestvovalo 73,3 odsto članova, prenosi Politiko. Na taj način je i formalno potvrđen njegov status, jer je Tuska na čelu stranke bio od jula, ali kao vršilac dužnosti do izbora.

Tusk je trenutno i lider Evropske narodne partije, ali je već najavio da će, po isteku mandata naredne godine, napustiti tu funkciju jer želi potpuno da se posveti borbi protiv poljske vladajuće partije Pravo i pravda.

Zvanično imenovanje Tuska za predsednika Građanske platforme došlo je u vreme žestokog sukoba poljske vlade i Evropske unije zbog odluke Ustavnog suda Poljske da evropsko zakonodavstvo ne može imati primat u odnosu na domaće. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je nakon toga rekla da ta presuda "dovodi u pitanje osnove Evropske unije", a Poljskoj je zaprećeno da će joj biti uskraćene milijarde evra pomoći namenjene otklanjanju posledica pandemije kovida.

Posle sastanka lidera Evropske narodne partije, koji je održan pre četiri dana, uoči samita EU, Tusk je rekao da će Poljska sigurno dobiti naj novac. Niko ne planira da kažnjava građane Poljske zbog tvrdoglavosti partije Pravo i pravda, rekao je Tusk.

Preporuka za vas

Tusk napušta mesto šefa Evropske narodne partije, biće lider opozicije u Poljskoj

Komentari (0)

Evropa