Evropa

Istraživanje pokazalo: Građani Crne Gore najviše veruju verskim zajednicama i NVO, a najmanje partijama i medijima

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

18:22

Istraživanje pokazalo: Građani Crne Gore najviše veruju verskim zajednicama i NVO, a najmanje partijama i medijima
Istraživanje pokazalo: Građani Crne Gore najviše veruju verskim zajednicama i NVO, a najmanje partijama i medijima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Crne Gore najmanje poverenja imaju u političke partije, medije, vladu i Skupštinu, a najviše veruju verskim zajednicama, nevladinim organizacijama, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje i agencije Damar.

Građani Crne Gore najmanje poverenja imaju u političke partije a sada već tradicionalno najviše u verske zajednice, ali nijedna institucija nije dobila ocenu preko 3, što je malo ili osrednje.

"Nije netipično, ali je instruktivno i sve niže poverenje u medije koji se sve više vide kao previše pristrasni. Vodeće na listi su verske zajednice koje poslednjih godina imaju i visok stepen političke mobilizacije", kazala je Daliborka Uljarević iz CGO.

Trend rasta mišljenja da se Crna Gora ne kreće u dobrom pravcu sada stagnira, ali ostala je, kaže Uljarević, percepcija da stvari nisu dobro postavljene. Međutim, i u tim trendovima smo podeljeni.

"Da stvari idu u boljem pravcu dominantan je stav pripradnika srpske nacionalnosti, dok nešto pesimističniju poziciju zauzimaju pripadnici CG nacionalnosti i manjiskih naroda, odnosno Bošnjaci, Hvati i Albanci", navodi Uljarević.

"Visok nivo straha od unutrašnjih konflikta"

Ekonomija i novčanici obično ujedine, pa skoro 70 odsto građana najviše brine egzistencija, odnosno rast cena, koji dominatno utiče na nju. Odmah iza nje je stara boljka - korupcija i organizovani kriminal, a imamo, kaže Uljarević, i nove brige.

"Ono što ovde posebno brine i što bih istakla kao novinu jeste visok nivo straha od unutrašnjih konflikata i političke nestabilnosti. Ta mogućnost unutrašnjih sukoba predstavlja značajnu veću brigu kod onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i pripadnici manje zastupljenih naroda", kaže Uljarević, preneo je portal RTCG.

Trećina građana podržava poslednja hapšenja, ali kažu da ipak treba sačekati rezultate, odnosno presude. Poverenje u GST Vladimira Novovića je tri puta veće, ali zavisi i do koga će ruka pravde doći.

"Neselektivan pristup prema počionicima krivičnih dela, nezavisno od toga kojoj političkoj partiji pripadaju, određivaće percepciju građana prema njemu", dodaje Uljarević.

Apolitičkim činom čak 48 odsto građana smatra nalog za rušenje kuće bivšeg predsednika Mila Đukanovića dok od novog očekuju da bude predsednik svih građana, te da ne mora da podnese ostavku na partijske funkcije.

Od nove vlade više od polovina ispitanih očekuje da se bavi poboljšanjem životnog standarda, što i ne čudi ako uporedimo trenutne prihode i troškove života.

"Manje od polovine ispitanih građana, 49 odsto građana, smatra da mesečni prihodi nisu dovoljni da bi se pokrili životni troškovi u toku jednog meseca...", ističe Vuk Čađenović iz Damara.

I dok čekamo da neka nova vlada poboljša standard petina ispitanika smatra da nikada nećemo ući u Evropsku uniju, a beleži se i porast onih koji su neutralni kada je u pitanju vojna intervencija Rusije na Ukrajinu.

Komentari (0)

Evropa