Evropa

Anketa pokazala da 44 odsto Španaca ne zna da Madrid uskoro preuzima predsedavanje EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

14:33

Anketa pokazala da 44 odsto Španaca ne zna da Madrid uskoro preuzima predsedavanje EU
Anketa pokazala da 44 odsto Španaca ne zna da Madrid uskoro preuzima predsedavanje EU - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Četrdeset četiri odsto Španaca ne zna da Madrid uskoro treba da preuzme predsedavanje EU tokom druge polovine godine, dok samo 28 odsto zna šta je rotirajuće predsedavanje Unijom, pokazuju rezultati najnovije ankete istraživačkog centra Elkano.

Anketa, objavljena u petak, zasnovana je na telefonskom ispitivanju 1.000 ljudi, koje je obavljeno između 14. februara i 8. marta, objavio je Juraktiv.

Elkanov viši istraživač, Karmen Gonzales, rekla je, povodom rezultata ankete, da možda nije urađeno dovoljno na obrazovanju i širenju informacija.

Istraživanje je takođe otkrilo značajnu razliku u nivou znanja o EU u odnosu na godine ispitanika: samo 28 odsto ljudi ispod 29 godina zna da će Španija predsedavati Savetom EU, u odnosu na 76 odsto starijih od 65 godina. 

Pored toga, samo 28 odsto Španaca zna šta je Savet EU, dok je 72 odsto dalo pogrešan odgovor ili je reklo da ne može da se seti šta to podrazumeva.

Na pitanje kojim akcijama bi špansko predsedništvo trebalo da daje prioritet, ispitanici su naveli borbu protiv inflacije i pomoć poljoprivrednicima.

Istraživanje je takođe otkrilo da špansko društvo ima više poverenja u institucije EU nego u nacionalne.

Na skali od 0 do 10, Evropska komisija i Evropski parlament dobili su 5,7 odnosno 5,4 poena, dok su španska vlada i parlament dobili 4,8 i 4,4 poena.

Uprkos poverenju u EU, samo polovina Španaca, odnosno 52 odsto, reklo je da razume kako ona funkcioniše.


 

Komentari (0)

Evropa