Evropa

RAT U UKRAJINI NATO podigao lovce zbog ruskog patrolnog aviona iznad severnog Atlantika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

07:54

RAT U UKRAJINI NATO podigao lovce zbog ruskog patrolnog aviona iznad severnog Atlantika
RAT U UKRAJINI NATO podigao lovce zbog ruskog patrolnog aviona iznad severnog Atlantika - Copyright Tanjug/AP/Libkos, Alexei Alexandrov, Bernat Armangue, Iryna Rybakova

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 432. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbena dejstva se nastavljaju. U ruskom raketiranju Pavlograda, u Dnjepropetrovskoj oblasti, povređeno je 25 ljudi, a među njima troje dece. Vlasti u Kijevu saopštile su da je "sve čisto", nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad zbog kojih su stanovnici požurili u skloništa u ranim jutarnjim satima. Juče se čula eksplozija i u zapadnoj oblasti Brijansk, koja se graniči sa Ukrajinom koja je izbacila iz šina teretni voz. Uzrok eksplozije još nije poznat.

Ključni događaji:

  • Lokalne vlasti: Eksplozija izbacila iz šina teretni voz u Brijansku 
  • Jedna osoba stradala, a tri povređene u Hersonskoj oblasti
  • Sirski: Rusija u Bahmutu uvodi nove snage, ali ne uspeva da ga zauzme
  • MSP Nemačke: Deo zaposlenih u diplomatskim misijama napustio Rusiju
  • Evropska komisija: Restrikcije na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda do 5. juna
  • Peskov: Vašington ne može da navede precizne bojeve oko ruskih gubitaka u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.28 NATO: Ruski avion prekršio pravila vazdušne bezbednosti iznad severnog Atlantika

Vazdušna komanda NATO-a saopštila je danas da je podigla svoje avione jer je uočila patrolni avion ruske mornarice za koji tvrdi da je prekršio pravila vazdušne bezbednosti iznad severnog Atlantika. Dodaje se da su podignuti avioni iz Velike Britanije i Norveške.

"Ruska letelica nije letela u skladu sa međunarodnim pravilima o vazdušnoj bezbednosti i mogla je da predstavlja opasnost za druge letelice u regionu", prenosi Rojters saopštenje NATO-a.

21.20 EU planira povećanje proizvodnje municije, prelazi na "režim ratne ekonomije"

 Evropska unija planira da izdvoji više od 500 miliona evra za povećanje proizvodnje municije kako bi pomogla Ukrajini i popunila zalihe zemalja članica EU, navodi se u predlogu Evropske komisije koji će sutra biti predstavljen, javlja Rojters.

U predlogu se navodi da će EU subvencionisati evropske kompanije koje proizvode oružje, kako bi se povećala proizvodnja municije i projektila. 

21.02 Eksplozija u Rusiji, voz iskočio iz šina

U Brjanskoj oblasti u Rusiji, na granici sa Ukrajinom, danas su iz šina iskočili lokomotiva i oko 20 vagona teretnog voza, saopštila je Ruska železnica.Gubernator te oblasti Aleksandar Bogomaz naveo je da je do iskakanja voza iz šina došlo nakon aktiviranja eksplozivne naprave, prenosi Rojters.

Kako se navodi, u incident su umešana nepoznata lica, a prema preliminarnim informacijama, nema povređenih. Nije došlo do izbijanja požara, ali je saobraćaj na tom delu trase zaustavljen.

20.42 Ukrajinski parlament: Putinov režim je rasistički

Ukrajinski parlament, usvojio je danas rezoluciju kojom se "režim ruskog predsednika Vladimira Putina naziva rasističkim". Prema rezoluciji Vrhovne Rade, ruski rat u Ukrajini razotkrio je "suštinu Putinovog režima kao neoimperijalne, totalitarne diktature koja oponaša najgore prakse iz prošlosti i prati ideje fašizma i nacionalnog socijalizma u modernoj verziji ruskog fašizma", preneo je "Kijev independent".

19.36 Evropska komisija: Restrikcije na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda do 5. juna

Evropska komisija saopštila je danas da je odredila restrikcije na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda do 5. juna, kako bi ublažila problem koji je nastao sa viškom žitarica u Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Slovačkoj.

Izvršno telo Evropske unije je saopštio je da tokom tog perioda ukranjinske žitarice mogu biti prodate u bilo kojoj drugoj članici EU, osim u pomenutih pet, koje su se žalile da jeftina cena ukrajinskog žita nanosi štetu njihovim poljoprivrednicima, preneo je Rojters. EU je ranije olakšala sav uvoz robe iz Ukrajine kako bi pomogla naporima te zemlje da se odbrani od ruskog napada.

18.30 Peskov: Vašington ne može da navede precizne bojeve oko ruskih gubitaka u Ukrajini

Vašington "apsolutno nema načina" da da tačne procene ruskih gubitaka u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov. "Vašington nema načina da navede bilo kakve precizne bojeve. Morate da se fokusirate na brojkekoje će Ministarstvo odbrane da objavi u dogledno vreme", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje CNN-a. Podsetimo, Bela kuća je dan ranije saopštila da je procena da je ruska vosjka pretprpela najmanje 100.000 žrtava u Ukrajini u poslednjih pet meseci. SAD definišu pojam "žrtve", piše CNN, kao ranjene i ubijene.

18.15 Američki ambasador u Kini: Želimo jači pritisak Kine na Rusiju oko pitanja okončanja rata u Ukrajini

SAD žele da vide da Kina vrši pritisak na Rusiju da okonča svoj rat u Ukrajini, izjavio je danas američki ambasador u Kini Nikolas Berns. "Ono što treba da vidimo od Kine je da podstakne Rusiju da povuče svoje trupe i tako da Ukrajina može da povrati svu svoju teritoriju i da ponovo bude suverena u svim aspekitam te reči", rekao je Berns.

Kako je dodao od velikog značaja bi bilo kada bi Kina uticala na Rusiju da prekine bombardovanje ukrajnskih škola, bolnica i stambenih zgrada. "Videli smo da je veliki broj ljudi poginuo u proteklim mesecima. Mislim da je ono što mi želimo nešto što žele i evropske zemlje. Želimo da Kina bude mnogo čvršća u svojim stavetiam Rusiji. Voleli bi da vidimo akciju za okončanje rata što je brže moguće", dodao je, a prenosi CNN.

18.00 FSB: Saboteri pritvoreni u Zaporožju planirali teroristički napad tokom praznika

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da su privedeni saboteri u ukrajinskom regionu Zaporožje planirali da izvedu teroristički napad tokom majskih praznika. Ranije je regionalni direktorat FSB objavio da su saboteri, koji su umeštani u ubistvo zamenika proruskog policijskog šefa u Melitopolju Aleksandra Miščenka, pritvoreni, preneo je TASS. "Utvrđeno je da su, u nameri da destabilizuju regionalna tela i zastraše narod ovog regiona, članovi saboterske grupe planirali da izvedu još jedan teroristički napad protiv visokorangiranih policijskih činovnika tokom majskih praznika", dodao je direktorat FSB.

17.20 Danska će uputiti vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini od 250 miliona dolara

Danska će uputiti vojnu opremu i finansijsku podršku Ukrajini u vrednosti od 250 miliona dolara, izjavio je danas danski ministar odbrane Trels Lund Poulsen. Poulsen je rekao da će Danska smanjiti svoje vojno prisustvo u Iraku od početka 2024. godine i umesto toga se fokusirati na baltičke zemlje i ponuditi NATO-u bataljon za odbranu regiona. Poulsen je istakao da dansko prisustvo u regionu Baltika mora da bude dugoročno.

14.23 Tinder odlazi iz Rusije do kraja juna

Onlajn platforma za upoznavanje Tinder prestaće da radi u Rusiji do 30. juna, objavljeno je danas na sajtu kompanije Match Group.

"Naši brendovi preduzimaju korake da ograniče pristup svojim uslugama u Rusiji i završiće izlazak sa ruskog tržišta do 30. juna", navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Tinder radi preko mobilnih aplikacija za pametne telefone. 

13.23 Ukrajinski poljoprivrednik traktorom neutrališe mine na svom zemljištu

Jedan ukrajinski farmer je osmislio originalni način da ukloni mine zaostale na njegovim poljima opremivši svoj traktor zaštitnim pločama skinutim sa uništenih ruskih tenkova i sistemom za daljinsko upravljanje.

Nakon što su ruske snage prošle godine potisnute iz delova istočne Ukrajine, na mnogim poljima ostale su nagazne i protivtenkovske mine i sprečile mnoge poljoprivrednike da počnu sa setvom žitarica.

Polja oko sela Hrakove nisu izuzetak zbog čega je Oleksandr Krivcov, generalni direktor lokalne poljoprivredne kompanije, odlučio da ne čeka pomoć od prezaposlenih ukrajinskih deminera da očiste njegovo polje.

Umesto toga, dizajnirao je blindirani traktor na daljinsko upravljanje koji može da izdrži detonacije mina.

"Počeli smo ovo da radimo samo zato što je vreme za setvu, a mi ne možemo ništa da učinimo bez spasilačkih, deminerskih službi koje su veoma zauzete. Detonirali smo protivtenkovsku minu. Zaštita je oštećena, ali traktor je ostao neoštećen. Svi su živi i bezbedni", rekao je Krivcov za Rojters.

 

 

12.50 Klimenko: Nove jurišne brigade spremne, čeka se da dobiju borbene zadatke

Osam jurišnih brigada koje čine novu ofanzivnu gardu Ukrajine su "potpuno formirane" i biće stavljene pod komandu Oružanih snaga Ukrajine nakon što dobiju borbene zadatke, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Rekao je da postoje planovi za formiranje dodatnih brigada jer postoji potreba, a postoje i mogućnosti, prenosi Kijev Independent.

Ofanzivna garda je nastala na osnovu inicijative koju je u februaru 2023. godine pokrenula Nacionalna garda Ukrajine za obuku osam svežih brigada sastavljenih od iskusnih vojnika i novih dobrovoljaca.

Prema rečima Klimenka, već formirane brigade će biti opremljene i proći će obuku, za koju je potrebno 2-3 nedelje. On nije precizirao ukupan broj planiranih jurišnih brigada.

12.24 Černjak: Rusija mora biti odsečena od Krima

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Černjak smatra da Rusija mora biti proterana sa poluostrva Krim. On je rekao da Rusija mora biti odsečena od Krima, kako bi se osiguralo da ne može da koristi poluostrvo koje je anektirala 2014. godine u vojne svrhe, prenosi Interfaks Ukrajina.

Černjak je u intervjuu za ArmiiaInform, komentarišući ideju bivšeg komandanta američke vojske u Evropi Bena Hodžisa da treba "izolovati okupirani Krim od Ruske Federacije", rekao da Ukrajina ne prestaje da preduzima odgovarajuće mere na krimskom pravcu.

Tanjug/AP

 

12.03 Lukašenko: Sve češći prodori diverzanata u Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da su "diverzanti pojačali svoje pokušaje da se infiltriraju u republiku" i zahtevao da nadležne agencije preduzmu neophodne mere.

"Situacija nas primorava da odgovorimo na najnovija dešavanja i zato je vladi, odbrambenim, bezbednosnim i policijskim agencijama naloženo da razrade ozbiljne mere kako bi sprečili prodor raznih vrsta sabotera na teritoriju Belorusije", poručio je beloruski lider na današnjoj sednici vlade, prenela je državna novinska agencija Belta.

"Takvi slučajevi su u poslednje vreme sve češći. Zato bih želeo da saslušam predloge o sveobuhvatnim kontramerama", rekao je Lukašenko.

11.50 Ruska ambasada predala protestnu notu poljskom MSP zbog zgrade škole

Ambasada Rusije u Poljskoj uručila je protestnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog preuzimanja ruske školske zgrade u Varšavi kojom upravlja ruska ambasada, rečeno je danas u ambasadi za agenciju Tas.

U subotu su poljski zvaničnici, u pratnji policije, ušli u prostorije škole nakon što su pajserom otvorili ulaznu kapiju. RIA Novosti je izvestila da je školskom osoblju rečeno da napusti zgradu do 18 sati po lokalnom vremenu. 

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina rekao je da vlasti sprovode sudsku presudu u vezi sa zgradom koju je "godina nelegalno iznajmljivala ruska ambasada". On je naveo da škola nema diplomatski status i da nije zaštićena Bečkom konvencijom.

profimedia

 

11.30 Rojters: Pregovori o izvozu žita putem Crnog mora zakazani za sutra

Pregovori o bezbednom izvozu žita preko Crnog mora uz posredovanje UN zakazani su za sutra, uz učešće svih strana, izjavio je danas visoki ukrajinski zvaničnik. 

"Razgovori su zakazani za sutra. Sve strane su uključene... Nadamo se da će biti rezultata", rekao je Rojtersu neimenovani izvor.

Rusija, koja je napala Ukrajinu u februaru prošle godine, najavila je da neće dozvoliti da sporazum dogovoren prošlog jula bude produžen posle 18. maja jer nisu ispunjeni njeni zahtevi za olakšavanje izvoza ruskih žitarica i đubriva.

10.52 Blumberg: Rusija će ponovo kupovati strane valute za svoje devizne rezerve

Rusija će možda već u maju početi da ponovo kupuje strane valute za svoje devizne rezerve, a najverovatnija opcija je kineski juan, saznaje Blumberg. 

Agencija procenjuje da će Moskva na početku svakog meseca kupovati juane u vrednosti oko 182 miliona evra.

Kineski juan je, zbog zapadnih sankcija, glavna strana valuta koju Rusija koristi za transkacije.

"Za tržište je važno da država počinje da gomila finansijske rezerve umesto da troši novac, to bi moglo da utiče pozitivno i na rusku rublju", rekla je analitičarka korporacije Fridom Holding, Natalija Milčakova.

10.48 Zelenski: Već smo dokazali da možemo da pobedimo, da oslobodimo zemlju od okupatora

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je na Telegramu objavio poruku usmerenu ka podizanju morala vojske i građana njegove zemlje.

"Naša država već je dokazala da može da pobedi. Dokazali smo da možemo da oslobodimo svoju zemlju od okupatora. Svi koji se bore za ukidanje okupacije dokazali su da se, uz plavo-žutu zastavu, vraća normalan život svakom čoveku i svakoj porodici. Naš cilj je da vratimo ovaj život u celu Ukrajinu, u sve one oblasti koje su još uvek privremeno okupirane", naveo je Zelenski.

Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski, file

 

08.25 Jermak: Generacije Rusa platiće cenu rata u Ukrajini

Andrej Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsedništva, poručio je na Telegramu da će "generacije Rusa platiti cenu za ono što je učinjeno tokom rata".

"Kada govorimo o ekološkoj šteti koju Rusija neprestano nanosi usled udara na Ukrajinu, moramo jasno staviti do znanja Rusima: oni će morati da plate za sve. Za miniranje teritorija, za gađanje objekata, kao i za ubijanje ljudi i otmicu dece", napisao je Jermak.

"Nerođene buduće generacije će platiti i neće imati izbora. Štaviše, te generacije će imati ozbiljan problem, jer će ući u istoriju kao potomci ruskih terorista koji su izvršili genocid nad ukrajinskim narodom, i od toga neće moći nigde na svetu da se sakriju", dodao je Jermak. 

07.29 Ukrajinski generalštab: Najžešće borbe i dalje kod Bahmuta i Marinke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se najžešće borbe sa ruskim trupama i dalje vode kod Bahmuta i Marinke, na istoku Ukrajine.

Navodi se da ruske snage pokušavaju da napadaju na Bahmutskom pravcu, a da se borbe nastavljaju u samom gradu, prenosi Unian.

U pravcu Avdijevke ruska ofanziva u oblastima naselja Severnoje i Pervomajskoe nije bila uspešna, dodaje ukrajinski generalštab. 

Prema navodima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, nastavljaju se napadi ruskih snaga na Marinku. 

Tanjug AP/Libkos

Bitka kod Bahmuta

07.17 Ruski zvaničnik: Ukrajinske snage granatirale selo u Brjanskoj oblasti

Ukrajinske snage granatirale su selo u ruskoj oblasti Brjanska koja se graniči sa Ukrajinom u utorak rano ujutru, rekao je lokalni guverner u objavi na društvenim mrežama, dan nakon što je eksplozija izbacila iz šina teretni voza u ovom regionu, preneo je Rojters.

"Jutros su Oružane snage Ukrajine granatirale selo Kurkoviči u opštinskom okrugu Starodubski. Nije bilo žrtava. Usled granatiranja izbio je požar u jednom od domaćinstava. Sve hitne službe su na licu mesta", rekao je guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz u postu na svom Telegram kanalu.

Agencija Rojters navela je da ove tvrdnje nisu nezavisno proverene, kao i da Ukrajina gotovo nikada zvanično ne preuzima odgovornost za napade na ruskoj teritoriji. Prethodnog dana, teretni voz je u Brjanskoj oblasti izleteo iz šina usled eksplozije, i tom prilikom nije bilo povređenih. 

07.00 Vašington: Za pet meseci stradalo više od 20.000 ruskih vojnika

Više od 20.000 ruskih vojnika je poginulo, a više od 80.000 je povređeno u samo pet meseci borbi u Ukrajini, što je ubrzanje ionako velikih gubitaka za Moskvu, procenjuju američki obaveštajni zvaničnici.

Većina vojnika je ubijena u brutalnom rovovskom ratu za mali istočni grad Bahmut, za koji je Rusija više puta tvrdila da je na ivici zauzimanja, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi kada je u ponedeljak objavio novu procenu.

"Ruski pokušaj ofanzive u Donbasu, uglavnom preko Bahmuta, nije uspeo… Rusija nije bila u stanju da zauzme nijednu zaista strateški značajnu teritoriju", rekao je Kirbi.

06.55 MSP Nemačke: Deo zaposlenih u diplomatskim misijama napustio Rusiju

Deo zaposlenih u nemačkim diplomatskim misijama napustio je danas Rusiju, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova ne navodeći njihov broj. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je krajem aprila na TV kanalu Zvezda da će više od 20 nemačkih diplomata biti proterano iz Rusije kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz Nemačke, prenosi TASS.

"Nemačka vlada je održavala kontakte sa ruskom stranom u proteklih nekoliko nedelja radi smanjenja prisustva ruskih specijalnih službi u Nemačkoj", navodi se u izveštaju nemačkog ministarstva.

06.47 Lokalne vlasti: Eksplozija izbacila iz šina teretni voz u Brjansku 

Eksplozija u ruskoj zapadnoj oblasti Brjansk, koja se graniči sa Ukrajinom, izbacila je iz šina teretni voz u ponedeljak, rekao je lokalni guverner u objavi na društvenim mrežama.

"Eksplodirala je neidentifikovana naprava, usled čega je lokomotiva teretnog voza iskočila iz šina“, rekao je guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz za Telegramu, i dodao da nema žrtava.
Lokalne vlasti su saopštile da je voz koji je iskočio iz šina prevozio "gorivo i građevinski materijal", a još se ne zna šta je uzrok eksplozije.

06.25 Jedna osoba stradala, a tri povređene u Hersonskoj oblasti

Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u ruskom granatiranju Hersonske oblasti u protekla 24 sata, saopštila je administracija te oblasti na Telegramu. Među povređenima je i dete. Stambena područja u regionu granatirana su 39 puta, dok je grad gađan osam puta, saopštila je administracija u Telegramu.

05.55 Sirski: Rusija u Bahmutu uvodi nove snage, ali ne uspeva da ga zauzme

Komandant Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski, izjavio je da Rusija kod Bahmuta uvodi u borbu nove jurišne jedinice plaćeničke Vagner grupe, borce drugih privatnih kompanija i padobrance, ali ne uspeva da zauzme Bahmut. Sirski je rekao da u pojedinim delovima Oružane snage Ukrajine uspešno izvode kontranapade, saopštila je pres služba Oružanih snaga Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa