Evropa

Krunisanje Čarlsa III: Jevrejski rabini čitaće molitve za novog kralja

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2023

-

13:28

Krunisanje Čarlsa III:  Jevrejski rabini čitaće molitve za novog kralja
Krunisanje Čarlsa III: Jevrejski rabini čitaće molitve za novog kralja - Copyright Tanjug AP/Susannah Ireland/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Jevrejski rabini širom Velike Britanije u subotu, 6. maja, na dan krunisanja britanskog kralja Čarlsa III, čitaće molitve za novog kralja. 

Londonski rabin Niki Lis neće gledati krunisanje 6. maja, već će raditi ono što smatra važnijim - moliće se za monarha na jevrejsku subotu.

Lis će se u subotu pridružiti rabinima širom Velike Britanije u čitanju molitve na engleskom i hebrejskom za novog kralja, preneo je AP.    

Lis, rabin iz sinagoge Hajgejt u severnom Londonu, rekao je da britanski Jevreji cene obećanje kralja Čarlsa III da će promovisati koegzistenciju svih veroispovesti. 

Tanjug AP/Ben Stansall

 

Na krunisanju 6. maja verski lideri koji predstavljaju budističku, hinduističku, jevrejsku, muslimansku i siktsku tradiciju prvi put će imati  aktivnu ulogu u ceremonijama.

U vreme kada širom sveta rastu tenzije među pripadnicima različitih veroispovesti, od hinduističkih nacionalista u Indiji do jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali i fundamentalističkih hrišćana u SAD, kralj Čarls III pokušava da premosti razlike između verskih grupa u britanskom društvu, ukazuje američka agencija.

Postizanje tog cilja je ključno za napore novog kralja da pokaže da monarhija, 1.000 godina stara institucija sa hrišćanskim korenima, i dalje može predstavljati narod moderne, multikulturalne Britanije.

Kralj Čarls se suočava sa sasvim drugačijom zemljom od one koja je slavila  krunisanje njegove majke, kraljice Elizabete II, 1953. godine.

Više od 80 odsto ljudi u Britaniji bili su hrišćani pre 70 godina, a masovna migracija je promenila te brojeve - sada je hrišćana manje od 50 odsto, 37 odsto kaže da ne pripada nijednoj religiji, 6,5 odsto sebe naziva muslimanima, a 1,7 odsto Hindusima, prema podacima poslednjeg popisa. 

Promena je još izraženija u Londonu, gde više od četvrtine stanovništva nisu hrišćani.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa