Evropa

Princ Vilijam popularniji od kralja Čarlsa III: Uoči krunisanja podrška monarhiji na istorijskom minimumu

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

08:50

Princ Vilijam popularniji od kralja Čarlsa III: Uoči krunisanja podrška monarhiji na istorijskom minimumu
Princ Vilijam popularniji od kralja Čarlsa III: Uoči krunisanja podrška monarhiji na istorijskom minimumu - Copyright EPA/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj Britaniji javna podrška monarhiji je na istorijskom minimumu uoči krunisanja britanskog kralja Čarlsa III 6. maja, pokazuju rezultati istraživanja. 

Anketa Nacionalnog centra za društvena istraživanja (NatCen) pokazuje da samo tri od 10 Britanaca misli da je monarhija "veoma važna", što je najniža podrška u istoriji, objavio je Gardijan.

Prema rezultatima ankete, ukupno 45 odsto ispitanika je reklo da monarhiju treba ukinuti, da uopšte nije važna ili nije od velike važnosti.

U anketi prošle godine, 35 odsto ispitanika dalo je jedan od ta tri odgovora. Novo istraživanje je pokazalo da je broj onih kojima je monarhija "veoma važna" na najnižem nivou od početka prikupljanja podataka u Britaniji 1983. godine.

Samo 12 odsto mladih od 18 do 34 godine smatra monarhiju "veoma važnom", u poređenju sa 42 odsto onih koji imaju 55 i više godina. 

Kejt Midlton najpopularnija u kraljevskoj porodici

Princ Vilijam koji je prvi u redu za nasledstvo britanskog trona, popularniji je od svog oca Čarlsa Trećeg, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja, ali čak ni on narodu nije draži od njegove supruge Kejt Midlton.

Ispitanici su se, na pitanje o omiljenim članovima kraljevske porodice, izjasnili da im je omiljena princeza od Velsa sa 38 odsto glasova, a da slede Vilijam (27 odsto), njihova deca (27), kraljevska princeza Ana (25 odsto), kralj Čarls III (20 odsto).

Najmanje omiljeni članovi kraljevske porodice, prema istraživanju, jesu vojvoda i vojvotkinja od Saseksa Hari i Megan, princ Edvard, supruga kraljica Kamila i vojvoda od Jorka.

Kako se navodi, u istraživanju je učestvovalo 4.000 građana Velike Britanije.

Popularnost Čarlsa, koji će 6. maja biti krunisan, opalo je na nivo od pre pandemije korona virusa 2019. godine, odnosno spalo je sa 61 na 49 odsto, prenosi Tajms.

Sa druge strane 62 odsto ispitanika smatra da su zadovoljni princom Vilijamom kao princom od Velsa, titulom koju je nasledio od oca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa