Poznati

Kruna Svetog Edvarda prebačena da bi bila prilagođena za krunisanje kralja Čarlsa III

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/12/2022

-

23:49

Kruna Svetog Edvarda prebačena da bi bila prilagođena za krunisanje kralja Čarlsa III
Kruna Svetog Edvarda prebačena da bi bila prilagođena za krunisanje kralja Čarlsa III - Copyright Tanjug/Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles III 2022 via AP

veličina teksta

Aa Aa

Istorijska kruna Svetog Edvarda, koja je bila centralni deo krunisanja monarha u Engleskoj više od 350 godina, uklonjena je sa Londonske kule da bi bila prilagođena za krunisanje kralja Čarlsa III u maju, saopštila je danas Bakingemska palata.

Kruna se koristi od krunisanja kralja Čarlsa II 1661. nakon što je monarhija obnovljena nakon desetogodišnjeg perioda republike Olivera Kromvela, preneo je Rojters.

Kruna svetog Edvarda zamenila je srednjovekovnu verziju, za koju se smatra da datira iz vladavine Edvarda Ispovednika iz 11. veka koja je pretopljena 1649. godine.

Čarls III će biti krunisan krunom Svetog Edvarda tokom svečane ceremonije u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 6. maja, baš kao i njegova pokojna majka kraljica Elizabeta Druga koja je bila krunisana 1953. godine.

Čarls je, naime, imao tri godine kad je njegova majka u svojoj 25. godini postala britanska kraljica i decenijama je zatim čekao da mu pripadne tron. On je sa svoje 73 godine bio princ s najdužim stažom u britanskoj istoriji. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin