Aktuelno iz kulture

Kralj Čarls III jedan je od najuspešnijih slikara u Velikoj Britaniji: Zaradio milione od prodaje svojih akvarela

Komentari

Autor: Telegraph

15/09/2022

-

08:00

Kralj Čarls III jedan je od najuspešnijih slikara u Velikoj Britaniji: Zaradio milione od prodaje svojih akvarela
Kralj Čarls III jedan je od najuspešnijih slikara u Velikoj Britaniji: Zaradio milione od prodaje svojih akvarela - Copyright EPA-EFE/PATRICK HAMILTON / POOL

veličina teksta

Aa Aa

Kralj Čarls III poznat je po svom ekološkom aktivizmu, humanitarnim akcijama i naravno, glamuroznom i intrigantnom životu, ali je manje poznato da je i vrlo uspešan slikar.

U slikanje se zaljubio još za vreme školovanja, a njegov profesor Robert Vedel iz Srednje škole Gordston u Škotskoj podstakao ga je da se i sam oproba u umetnosti.

profimedia

 

Od tada, pa sve do sada, kralj Čarls III slika isključivo akvarele. Radove je prvi put izložio u zamku Vindzor 1977. zajedno sa delima kraljice Viktorije, koja je takođe volela akvarele, kao i sa slikama vojvode od Edinburga, koji je sam skicirao vitraže privatne kapele u njihovom zamku.

Mnogi raniji radovi prikazivali su  privatni posed njegove porodice, a naročito je voleo da slika na jezercetu u Helmsdejlu u Škotskoj, gde takođe i peca.

profimedia

 

Ipak, omiljeno mesto za slikanje mu je okolina zamka Balmoral.

Kralj, koji je sav profit od svojih umetničkih dela prosledio u humanitarni fond "Princ od Velsa", voli da slika pejzaže, a vodene boje preferira jer brže uspeva da završi slike, pa članovi obezbeđenja ne moraju predugo da ga čekaju.

profimedia

 

Britanski Telehraph piše da je kralj učio od nekih od najboljih umetnika, uključujući Džona Nepera, Džona Vorda, Hjua Kejsona, Edvarda Sega i Dereka Hila, a izlagao je mnogo puta.

Iako za sebe skromno kaže da je "entuzijastični amater", procenjuje se da je između 1997. i 2016. godine zaradio oko dva miliona dolara od prodaje kopija svojih akvarela, što ga svrsta va među najprodavanije žive umetnike.

AP/David Cheskin

 

Njegovi radovi takođe su krasili poštanske marke u Velikoj Britaniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura